Ce face „meteorologul de serviciu” când NU „Plouă la Bonţida?”
Festivalieri sau nu, cu siguranță ați accesat măcar odată ploualabontida.com, daca nu pentru a verifica starea vremii, măcar de curiozitate. La doi ani de la lansarea aplicației web care ne transmite în timp real, prin mesaje amuzante, starea vremii din Bonțida în timpul Electric Castle, Transilvania Reporter a discutat cu Dan Lucian Ștefancu, „meteorologul de serviciu” pentru a afla povestea site-ului devenit viral la scurt timp după lansare, dar și a tânărului care nu a pierdut până acum nicio ediție de Electric Castle. Cine este acesta, cu ce se ocupă și mai ales ce face când NU plouă la Bonțida?
„Mi-am luat bilet, deși aveam invitație!”
L-am întâlnit în zona campingului. E relaxat, puțin obosit, dar e convins că în acest an ploaia va ocoli Bonțida. Și dacă totuși vine, nu e nimic. Se schimbă doar statusul de pe site, nu și starea de spirit. Dan este un festivalier electric cu acte în regulă. Cu toate că anul acesta a primit invitație, și-a luat bilet. „Atât de mult îmi place acest festival!”, spune tânărul.
A aflat de Electric Castle în urmă cu cinci ani când își dorea să ajungă de fapt la concertul susținut de Morcheeba. Așa a început povestea. A aflat apoi povestea castelului, care îl fascinează și acum și care speră ca într-o bună zi își va recăpăta strălucirea de altădată. Îmi arată o fotografie din vremurile de demult. „Ce frumos arăta. Nu știam că era atât de complexă partea din față”, spune acesta.
„La prima ediţie, împreună cu câțiva prieteni ne-am luat biletele înainte cu două săptămâni de festival, dar ne-a plăcut atât de tare încât la edițiile următoare ne-am achiziționat biletele de când s-au pus în vânzare”, povestește Dan.
Din ceea ce își amintește Dan, la toate cele cinci ediții a plouat. Mai mult sau mai puțin. La a treia și a patra însă a plouat pentru câteva luni. Acum doi ani, înainte de festival se întreba dacă va ploua sau nu la Bonțida, fapt pentru care consulta prognoza meteo frecvent. Cu două zile înainte de festival, i-a venit ideea de a face un site, cu întrebarea pe care o auzea cel mai des în acea perioadă și anume: „Plouă la Bonțida?” A cumpărat rapid un domeniu, l-a pus pe un server și în 20 de minute s-a născut aplicația web. Inițial ploualabontida.ro a fost creat cu un singur scop. Pentru ca toți cei care intră pe site să descopere că răspunsul la această întrebare este „NU”.
„Am vrut să fie ceva funny. Plouă la Bonțida? NU! Doar că o prietenă care venise cu o zi înainte de festival la Bonțida m-a sunat la un moment dat și mi-a spus să schimb statusul pentru că a început să picure. Nu am vrut inițial, pentru că site-ul fusese creat să spună că NU plouă, dar până la urmă am cedat și am schimbat statusul. Apoi, un alt prieten a venit cu ideea de a pune un contor, pentru a monitoriza numărul de utlizatori care intră pe site. Inițial m-am gândit că dacă intră 500 de oameni pe site, e un mare succes. Prietenii m-au încurajat să am așteptări mai mari și să cresc targetul la 1.000 de utilizatori. Următorul mesaj, transmis tot de prietena de la Bonțida a fost «E soare, dar e de cizme!»”. După acest mesaj, site-ul a devenit viral. În câteva ore a crescut de la 600 de utilizatori la câteva mii. „La un moment dat nu se mai oprea ploaia, iar noi trebuia să ne instalăm corturile în condițiile acelea. Eram cât pe ce să îl pierdem pe pierdeam Fatboy Slim. Eram foarte nervos și am pus un status pe măsură. Cei care aflaseră că eu mă ocup de site îmi trimiteau fotografii cu ecranul telefonului plin de picături de ploaie, evident deschis pe ploualabontida.com”, povestește Dan.
Deși ploaia i-a dat atât lui, cât și prietenilor lui multe bătăi de cap, nu a reușit să le strice cheful.
„În fiecare an a plouat puțin. Acum doi ani a fost un tip care făcea îngerași în fața scenei din spatele castelului. Acolo e singura zonă cu noroi pur, fără paie. La Skrillex a plouat atât de tare, încât ne-am dat jos pelerinele și am dansat așa. A fost mai greu când trebuit să intrăm în cort. De foarte multe ori ne-a surprins răsăritul dansând. Am foarte multe amintiri. Vrem sau nu, ploaia face parte din festival. Anul acesta nu cred că e cineva care să nu fi venit cu o pelerină sau cu o pereche de cizme. De la an la an sunt tot mai măsuri pentru confortul participanților în caz de ploaie. O consecință a faptului că nu a plouat prea mult de această dată, e faptul că sunt mai puțini vizitatori pe site. Anii trecuți lumea parcă avea o pasiune sadică în momentul în care întreba «Plouă la Bonțida?»”, povestește Dan.
Aplicație Electric Castle – work in process
Dan este din Timișoara, are 32 de ani și lucrează în IT. „Fac aplicații web. Lucrez în IT, la o firmă de outsourching, Busy Machines. Momentam lucrăm pentru clienți din Olanda. Facem aplicații web pentru cumpărătorii de case. Împreună cu patru prieteni, apropo de aplicații, am vrut să facem o aplicație pentru Electric Castle. Am participat la un hackathon, nu am reușit să o terminăm, dar pe anul viitor vom avea o aplicație cool pentru festival. E 80% gata”, spune Dan.
După ce ploualabontida.com s-a viralizat, tânărul a primit mai multe oferte pentru a vinde site-ul, dar nu l-a interesat acest aspect. Ploualabontida.com a fost creat pentru divertisment și așa va rămâne. De asemenea, refuză orice tip de reclamă. „Cred că și-ar pierde tot farmecul. În timpul anului las de obicei un mesaj general. La un moment dat, am uitat să plătesc găzduirea, dar am resuscitat site-ul cu două săptămâni înante de festival. Am investit poate 100 de euro în total în site-ul acesta, nu am făcut un calcul exact. Anul acesta am avut mesaje asemănătoare cu cele de pe zidul de la intrare. Am pus de asemenea un link către o campanie socială. Am zis să facem și ceva util cu site-ul”, spune timișoreanul.
În timpul liber, când nu este la festivaluri, acesta petrece mult timp cu cățelușa lui de șase luni pe nume Love, joacă fotbal sau iese cu prietenii. La următorul festival la care va merge va purta cizme, indiferent de vreme, pentru a cinsti Bonțida.
„În afară de Electric Castel merg la o mulțime de festivaluri, dar aici e foarte mișto pentru că e un full time festival. Ai ce face ziua, ai ce face noaptea. E un festival adevărat. Sunt multe alte festivaluri la care te plictisești, seara e muzică și cam atât. E o experință care merită din plin. Fie că plouă sau nu”, este de părere Dan.
P.S. Pentru ședința foto l-am rugat să își ia pelerina de ploaie și să schimbe statusul de pe site. Ce credeți că s-a întâmplat după postarea mesajului: „Nu, dar eu mi-am luat pelerina!” Ați ghicit! A început ploaia! Partea bună este că nu a durat decât 20 de minute.