Strada Radu Gyr își păstrează numele. Boc a primit peste 6.000 de petiții

Ședința de Consiliu Local Cluj-Napoca a fost așteptată astăzi cu nerăbdare de zeci de cetățeni veniți să se opună schimbării numelui străzii Radu Gyr în Szervatiusz Jeno. Sala de sticlă a primăriei era plină ochi la începutul ședinței, dar așteptarea a durat foarte puțin, pentru că încă de la început primarul Emil Boc a anunțat că cere retragerea acestui proiect de pe ordinea de zi.

Schimbarea numelui străzii Radu Gyr a venit ca urmare a unei sesizări a Ministerului Afacerilor Interne potrivit căreia această denumire vine în contradicţie cu legea privind interzicerea simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.

Radu Gyr (pseudonimul literar al lui Radu Demetrescu) a fost un poet, dramaturg, eseist şi gazetar român. În timpul scurtei coguvernări legionare în cadrul regimului antonescian, septembrie 1940-ianuarie 1941, Radu Gyr a fost comandant legionar și director general al teatrelor.

”Propunem înlocuirea denumirii «strada Radu Gyr» cu denumirea strada «Szervatiusz Jeno», denumire care a fost atribuită unei străzi proiectate în documentația de urbanism PUZ – Gheorgheni Est – Cartodrom – ansamblul imobiliar pentru MapN”, se arată în referatul care însoțește proiectul de HCL.

Szervatiusz Jeno este un sculptor maghiar născut la Cluj, în 1903 și care a fost recompensat după retrospectiva de la București din 1964 cu titlul de ”artist emerit” și cu ”premiul de stat”.

Dezbaterile care se prefigurau asupra acestui punct în plenul CL nu au mai avut loc însă  după ce primarul Emil Boc a anunțat că are pe masa sa peste 6000 de petiții din partea cetățenilor.

”În acest moment pe masa mea sunt adunate peste 6.000 de solicitări de analiză și de respingere a acestei propuneri. Nu pot fi nepăsător și să mă prefac că nu există o dezbatere referitor la acest subiect în societatea civilă. Ca atare solicit retragerea de pe ordinea de zi a acestui punct. Voi adresa solicitări oficiale și altor instituții ale statului român pentru a afla și un alt punct de vedere, iar în urma acestei informări voi decide dacă voi mai reveni în Consiliul Local sau voi renunța la a propune în Consiliul Local pe viitor acest proiect. Pe baza solicitărilor venite din societatea civilă cred că e nevoie de o reflecție suplimentară asupra acestui punct, cu echilibru, dezbatere, o analiză calmă, fără patimă și fără patos. De aceea propun retragerea de pe ordinea de zi și mulțumesc celor care ne-au adresat aceste solicitări într-o manieră democratică și deschisă”, a spus Emil Boc.

Propunerea sa a fost primită cu aplauze de cei prezenți în sală. Consilierii locali au aprobat retragerea acestui punct de pe ordinea de zi. 

Distribuie:

Postaţi un comentariu