Idei de vacanţă: Cele mai tari parcuri de distracţii din Europa

Străzile pline de flori şi de copii fericiţi ne indică destul de clar faptul că anul şcolar se apropie de sfârşit – aşadar, e cazul să ne facem şi planuri de concediu, dacă nu ne-am făcut deja. Pentru părinţi, e puţin mai complicat, pentru că trebuie să găsească o destinaţie care să fie şi pe placul celor mici. În acest caz, pe lângă clasicul concediu la mare, o idee foarte bună poate fi un city break alături de copii într-un parc de distracţii.

Avem câteva sugestii, culese de pe site-urile de călătorii şi din topurile celor mai „cool” parcuri de distracţii din Europa. Distracţia şi amintirile frumoase sunt garantate.

Vacanţa, cu avionul în Franța

Ştim cu toţii sloganul „A venit vacanţa, cu trenul din Franţa!”. Acolo se află cel mai mare, cel mai frumos, cel mai dorit, cel mai îndrăgit, cel mai cel parc de distracţii din Europa: Disneyland. Este, sigur, şi cel mai cunoscut parc tematic din lume, iar Disneyland Paris este cel mai vizitat parc din Europa. Nu este de mirare: vorbim despre o lume de vis, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Cu o medie anuală de 10 milioane vizitatori, Disneyland oferă copiilor de toate vârstele nenumărate atracţii inspirate de filmele şi personajele create de celebrul Walt Disney. Cei mici şi cei mari vor găsi măcar un personaj preferat, fie că este Mickey Mouse, Pocahontas, Peter Pan, Ariel, Bambi sau Pinocchio. Disneyland cuprinde, de fapt, 3 parcuri tematice: Disney Village, Disneyland Park şi Walt Disney Studios. Aici, cei mici îşi pot întâlni personajele preferate, se pot “rătăci” în labirintul lui “Alice din Țara Minunilor”, pot vizita castelul Frumoasei din Pădurea Adormită şi vor avea nenumărate surprize, jocuri, călătorii cu trenuleţe de poveste şi aventuri incredibile.

Disneyland Paris se află la circa 30 de kilometri de centrul capitalei Franţei, fiind de fapt o adevărată staţiune de vacanţă şi de basm.

Tot în Franţa, la 35 de kilometri nord de Paris, se află şi Asterix Park, dedicat personajelor de benzi desenate Asterix şi Obelix. Acolo se află numeroase zone de aventură şi atracţii diverse – una fiind un roller-coaster de lemn care te duce la 30 de metri înălţime.

Iar pentru o experiență cu adevărat originală, se recomandă Futuroscope, un parc de distracții neobișnuit, situat la 10 kilometri de orașul francez Poitiers. Futuroscope este bazat pe diferite tehnici multimedia, având mai multe cinematografe 3D și 4D. Majoritatea spectacolelor și atracțiilor oferite la acolo sunt unice în lume, așa că nu este de mirare că peste 40 de milioane de vizitatori au ajuns acolo de când parcul s-a deschis în 1987. Potrivit prezentărilor, atmosfera fantastică de la Futuroscope este întregită de 25 de experiențe orginale, inclusiv aventuri palpitante, călătorii impresionante, spectacole live, jocuri și o mulțime de alte atracții pentru toate vârstele.

Futuroscope

Distracţie în Germania

Europa Park este cel mai mare parc de distracţii din Germania şi al doilea cel mai popular parc de distracţii din Europa. Situat în oraşul Rust, în sud-vestul Germaniei, parcul găzduieşte 12 roller-coastere, cel mai vechi fiind Alpenexpress Mine Train, care traversează o mină de diamante, iar cel mai nou este Arthur, un rollercoaster suspendat care străbate un traseu interior şi exterior. Parcul se desfăşoară pe o suprafaţă suficient de mare încât să poată primi circa 50.000 de vizitatori pe zi şi cuprinde atracţii pentru toate vârstele şi spectacole diverse – reprezentaţii de circ, fântâni dansatoare, musicaluri.

Europa Park

Europa Park este structurat pe mai multe zone, inspirate de câte o ţară europeană. Astfel, putem vedea Zidul Berlinului în miniatură, mori de vânt din Olanda, Fiord Rafting din Peninsula Scandinavă, Staţia Spaţială Mir şi multe alte obiective turistice din Germania, Italia, Franţa, Grecia, Elveţia, Anglia, Rusia, Olanda, Ţările Scandinave, Portugalia, Austra şi Spania.

Tot într-un orăşel german, Gunzburg, se află şi parcul Legoland, dedicat celebrelor „cărămizi” de care sunt fascinaţi copiii. Acesta se află la o distanţă de aproximativ o oră şi jumătate de mers cu maşina de Munchen şi Stuttgart şi cuprinde peste 40 de atracţii pentru copii. Printre cele mai interesante zone sunt Miniland, Adventure Land, Lego City şi Pirates Land; vizitatorii pot face şi turul Jungle X-pedition, pe parcursul căruia străbat mai multe zone, plecând din pădurea tropicală pentru a ajunge în vârful unui vulcan de pe care se coboară pe un tobogan cu apă.

Tot în genul Legoland este şi Playmobile – FunPark, situat aproape de Nuremberg. Având ca temă figurinele Playmobile, acesta se întinde pe 90.000 de metri pătraţi şi are atât atracţii în aer liber, cât şi o zonă acoperită. Copiii vor găsi acolo, pe lângă spaţiile tematice inspirate de jucăriile Playmobile, şi o fermă de animale, trambuline sub formă de perne uriaşe, sere cu plante, labirinturi şi mini golf.

Primele parcuri de distracţii

Unul dintre cele mai celebre parcuri de distracţii europene, al doilea ca vechime din lume, se află în Copenhaga. Grădinile Tivoli datează de la sfârșitul secolului 19 şi primesc milioane de vizitatori în fiecare an – a fost deschis în 1843, este cel mai vizitat parc de distracţii din Scandinavia şi al treilea ca număr de vizitatori din Europa. Acolo se află un roller coaster din lemn realizat în 1914, denumit Rutschebanen, care încă mai este funcțional, deși nu circulă cu o viteză prea mare. Pentru amatorii de adrenalină, există şi Daemonen (Demonul), un roller coaster ce ajunge până la 28 de metri înălțime și care circulă cu o viteză de până la 77 km/h. Grădinile Tivoli mai găzduiesc un teatru de pantomimă, un acvariu, dar și o sumedenie de locații pentru concerte și spectacole.

La peste un secol de la deschiderea sa, parcul Tivoli atinsese o asemenea faimă, încât a fost vizitat şi de Walt Disney, care a rămas vrăjit de atmosfera de poveste, de bucurie şi relaxare de acolo. Disney s-a inspirat din Tivoli în crearea propriului său parc de distracţii, celebrul Disneyland – primul cu acest nume, inaugurat în 1955 la Anaheim, California.

Şi, dacă Tivoli este al doilea parc de distracţii din lume, merită menţionat faptul că primul astfel de loc, încă funcţional, se află tot în Danemarca. Acesta este Dyrehavsbakken (care ar însemna Dealul Parcului cu Cerbi), cunoscut sub numele simplificat Bakken (Dealul). Povestea lui începe în 1583, când a fost descoperit în acel loc un izvor cu apă bună de băut.

După ce lumea a început să tot vină în acest loc, situat în mijlocul unei păduri, la 13 kilometri de Copenhaga, au început să apară corturile, atracţiile, standurile cu mâncare, distracţiile, spectacolele. Bakken atrăgea curioşi din toată Europa, iar în secolul 19 a devenit tot mai vizitat, după apariţia căii ferate.

Aventuri în Spania şi Italia

PortAventura

PortAventura este un parc tematic şi o staţiune populară situată în sudul Barcelonei, la Salou, Tarragona, Spania, pe celebra Costa Dorada. Parcul atrage anual în jur de 4 milioane de vizitatori, fiind cel mai vizitat parc tematic din Spania. Staţiunea include şi Parcul Acvatic Costa Caribe, dar şi patru hoteluri, fiind cel mai mare resort turistic din sudul Europei. Parcul are cinci zone tematice inspirate de civilizaţiile istorice: Mediterrania, Vestul Sălbatic, Mexico, China şi Polynesia, dar şi o zonă tematică inspirată de celebrul serial Sesame Street.

În Italia, celebru este Gardaland, un parc de distracții situat în nord-estul Italiei în municipiul Castelnuovo del Garda, în provincia Verona. Deschis la data de 19 iulie 1975, include „Gardaland”, „Gardaland Sea-Life” și hotelul „Gardaland”.

Întreg complexul se întinde pe o suprafață de 445.000 metri pătraţi, în timp ce doar parcul cu tematică măsoară 200.000 de metri pătraţi. În interiorul acestuia sunt situate atracții mecanice și structuri cu apă. În fiecare an, Gardaland primeşte circa 3 milioane de vizitatori.

În iunie 2005, Gardaland a fost ales de revista „Forbes” ca fiind al 5-lea din TOP 10 parcuri de distracții din lume iar din 2011 fiind al 9-lea în Europa ca număr de vizitatori de parc de distracții. Din octombrie 2006, parcul aparține companiei britanice Merlin Entertainments.

Marea Britanie, Suedia, Belgia, Olanda

Unul dintre cele mai cunoscute parcuri de distracţii din Marea Britanie este Alton Towers, situat la aproximativ 70 de kilometri de Manchester, cu peste 2 milioane de vizitatori anual. Parcul cuprinde 33 de zone de aventură, cu activităţi pentru persoanele de toate vârstele, iar în apropiere se află două hoteluri şi un aquaparc indoor. Alton Towers a fost deschis în 1980, iar la fiecare câţiva ani se construiesc atracţii noi – una dintre acestea fiind, de pildă, Octonauts, care s-a alăturat înspăimântătorului rollercoaster Nemesis.

Parcul de distracţii Liseberg este amplasat în oraşul Gothenburg din Suedia şi este unul dintre puţinele deschise chiar şi pe timp de iarnă. Are cel mai înalt turn de cădere liberă din Europa şi cel mai bun carusel din lemn din lume. Liseberg are circa 40 de atracţii şi a fost plasat de revista Forbes printre cele mai interesante 10 parcuri de distracţii din lume.

Tot în Suedia, dar în Stockholm, Grona Lund este un parc destul de mic, dar are 30 de atracţii deosebite. Inaugurat în 1883, este cel mai vechi parc de distracţii din Suedia. Vara, aici au loc diferite concerte, iar stilul de amenajare este deosebit. Parcul a fost practic ridicat în jurul unor clădiri vechi, din secolul 19, locuinţe, dar şi centre comerciale.
Parcul belgian Walibi, situat în oraşul Wavre, în apropiere de Bruxelles, nu este foarte cunoscut, dar este un parc de distracţii unic, ce oferă multe moduri de petrecere a timpului pentru întreaga familie, nu numai pentru cei mai mici membri. Walibi cuprinde în jur de 40 de atracţii, incluzând 16 atracţii pentru copii, animatori stradali, un parc acvatic şi multe alte lucruri interesante.

Parcul de distracţii Efteling din Olanda este un fel de lume a zânelor, ascunde o pădure plină de mistere, casa gnomilor şi papagali povestitori. Efteling este unul dintre cele mai mari şi populare parcuri din Olanda şi din Europa, inaugurat în anul 1952.

Parcul de distracţii Efteling

Parcuri de distracţii româneşti

În ţara noastră există mai multe parcuri de aventură şi acvatice, decât de distracţii – acestea din urmă sunt în număr mic, pe suprafeţe mici şi, în special, situate pe litoral, în sezonul estival. Primul parc de distracţii din Bucureşti ar fi Terra Park – a fost inaugurat abia recent, însă este dotat cu echipamente de ultimă generaţie şi se întinde pe 30.000 de metri pătraţi.

La capitolul aqua park merită menţionate Divertiland (Bucureşti) sau Aqua Magic, din Mamaia, probabil cel mai cunoscut din România. Ambele includ tobogane cu apă, piscine cu valuri, locuri de joacă pentru cei mici, diverse modalităţi de distracţie şi de petrecere a timpului liber.

Parcuri acvatice mai sunt şi la Braşov (Paradisul Acvatic), dar şi la Băile Felix – Aqua Park President, cu 13 piscine interioare, cinci exterioare, tobogan exterior, dar şi interior, bazin cu valuri, o zonă de agrement pentru copii şi o grotă mediteraneană.

În ceea ce priveşte parcurile de aventură, acestea au devenit tot mai căutate în ultima vreme şi sunt prezente în toate oraşele mari (sau pe lângă acestea).

Parc Aventura Braşov este prezentat drept cel mai mare parc de distracţie activă din România şi din Europa de Est. A fost deschis într-un cadru natural, în mijlocul a 2,5 hectare de pădure, cu 80 copaci, 92 platforme, 100 jocuri, 692 metri de tiroliene, şi dispune de 15 trasee de dificultate progresivă. Tot acolo se găseşte şi „Marea Tiroliană peste Lac” – lungime dus 307 de metri, lungime întoarcere 200 de metri.
Alt parc din topul celor mai mari parcuri de aventură din România este Edenland Park de la Baloteşti (la 20 de kilometri de Bucureşti), care are, ca noutate, posibilităţi de cazare în căsuţe din copaci.

Arsenal Park

Arsenal Park, tematică militarăUn parc de distracţii şi aventură inedit se află la Orăştie, în judeţul Hunedoara. Arsenal Park este cel mai mare şi mai complex parc cu tematică militară, fiind situat în cadrul singurului complex turistic cu specific militar din ţară şi din sud-estul Europei. Aleile complexului sunt străjuite de 150 de exponate militare: tunuri, TAB-uri, transportoare şenilate, dispozitive antirachetă, mitraliere şi tunuri antiaeriene, lansatoare de rachete, camioane militare, avioane, elicoptere. Acesta este cel mai mare muzeu militar in aer liber din România, realizat în perimietrul fostei fabrici de armament de la Orăştie.
Turnul de apă de la Arsenal Park a fost transformat în Powerfan Jumps – un sistem de ultimă generaţie folosit pentru salturi de la înălţime, fără a fi nevoie de o coardă elastică sau de o paraşută. Se sare în gol de la o înălţime de 30 de metri. Pentru primii 15 metri, căderea este liberă, după care controlul este preluat de sistemul Powerfan. Durata de cădere este de două secunde, aterizarea fiind foarte lentă. Tot acolo se află şi cea mai lungă tiroliană dintr-un singur segment din România, 607 metri.
În cadrul Arsenal Park se găseşte şi un parc de aventură, cu şase trasee de dificultate progresivă, accesibile pentru diverse categorii de vârstă, forţă şi curaj.

Arsenal Park mai are patinoar artificial, un skate park şi un centru de echitaţie, centru de închiriat biciclete şi maşinuţe de golf, tir cu arcul, airsoft, tir cu arme de foc, iar vara trecută a fost deschis şi un modern centru SPA.

Distribuie:

Postaţi un comentariu