Două echipe de exploratori români, aproape de câștigarea Pioletului de Aur, Oscarul în alpinism
Două echipe de români, cu două expediții semnificative în 2016, s-au aflat pe lista lungă a celor mai semnificative 22 de ascensiuni în vederea selectării Pioletului de Aur 2017, echivalentul Oscarului în alpinism. Lista cu ascensiunile care au intrat în atenția juriului a fost făcută publică la două luni distanță după acordarea premiului. Astfel, echipa formată din Vlad Căpușan din Cluj-Napoca și Zsolt Torok din Arad, dar și echipa formată din Cosmin Andron din Baia Mare și Cristina Pogăcean din Târgu Mureș, s-au numărat, în 2016, printre cele mai bune echipe de alpiniști din lume.
Pioletul de aur în acest an a mers către echipa formată din alpiniștii Nick Bullock și Paul Ramsden pentru prima lor ascensiune pe Nyainqentangla South East (7046 m) din Tibet și către echipa rusă formată din Dmitry Golovchenko, Dmitry Grigoriev și Sergey Nilov pentru ruta nouă pe care au deschis-o pe Thalay Sagar (6904m) din India.
„Tocmai am aflat că ascensiunea noastră pe Peak 5 de anul trecut, se număra printre cele mai semnificative 22 de ascensiunii ale anului 2016 pe lista Pioletului de aur. O vesta excelentă care ne motivează enorm. Felicitări și lui Cosmin și Cristinei pentru ascensiunea lor pe T16, Zanskar India. E fantastic pentru România sa aibă două echipe nominalizate anul acesta”, a precizat pe pagina personală de Facebook, alpinistul clujean Vlad Căpușan.
În 31 octombrie, la ora locala 14:10, alpiniștii români Vlad Căpușan (26 de ani) și Zsolt Torok (43 de ani) au devenit primii oameni care au ajuns la 6.374 de metri, pe Peak 5, din Masivul Himalaya, pe care mai fuseseră încercate încă șapte expediții eșuate în ultimii 13 ani, când traseul a fost deschis.
Tot anul trecut, alături de colegul său de echipă, Vlad Căpușan a atins un alt obiectiv foarte curajos, respectiv Vârful Cholatse din Nepal, un vârf foarte tehnic din zona Himalaya. „A fost una dintre aventurile vieții mele să urc pe acest vârf pentru că am avut patru zile de vreme proastă care în Himalaya înseamnă temperaturi sub -20 de grade, înseamnă un vânt cumplit și o mare lipsă de oxigen. Cățărând alături de Zsolt mi-am dat seama ce înseamnă să lucrezi în echipă. În momentul în care am urcat cu Zsolt pe acest vârf, am știut că sunt două variante: în cazul în care cad, fie mă va ține cumva, fie va cădea împreună cu mine”, preciza Vlad, la sfârșitul anului trecut. Cucerirea vârfului Cholatse a înseamnat pentru Vlad începutul unei noi viziuni: aceea de a se gândi împreună cu Zsolt la un viitor Piolet de aur, un fel de Oscar în alpinism, un premiu pe care îl primești atunci când realizezi cea mai dificilă ascensiune montană.
Citiți și:
La rândul lor, Cosmin Andron și Cristina Pogăcean au reușit, tot în 2016, să urce pe T16 Cima sur (6.200m, Zanskar).
„Împreună cu Cristina suntem a doua oară pe lista ascensiunilor semnificative luate în considerare pentru Piolets D’or. Și mai frumos este că de data aceasta, împreună cu Vlad și Zsolt, suntem pe această listă două echipe din România cu două ascensiuni realizate în 2016. Câștigătorii au fost deja aleși (Thalay Sagar și Nyanchen Tanglha) dar asta nu ne face mai puțin mândri sa fim între cele 22 de ascensiuni luate in considerare. Un gând și prietenului și partenerului meu Domen Kastelic, și el pe această listă, pentru care, din păcate, Pogolha a fost și ultima sa expediție…”, a precizat alpinistul Cosmin Andron într-o postare pe pagina de Facebook.