Clujul, „campion” imobiliar

Că în Cluj se construieşte pe aproape orice petic de teren liber se vede deja cu ochiul liber prin aproape orice zonă a oraşului ai trece. O demonstrează însă şi datele oficiale ale Institutului Național de Statistică, care arată că în 2016 județul Cluj a depășit Capitala la suprafața autorizată pentru a fi construită. Astfel, potrivit statisticilor INS, anul trecut suprafața totală autorizată de clădiri rezidențiale din județul Cluj a depășit un milion de metri pătrați, mai exact 1.174.043 de metri pătrați utili. În clasament urmează, după cum era de aşteptat, Ilfov cu 907.562 metri pătrați utili și Bucureşti cu 859.938 metri pătrați utili.

Numărul în creştere de ansambluri imobiliare cu zeci şi sute de apartamente în curs de finalizare sau chiar gata predate şi vândute în ultimele luni, precum şi trendul crescător al preţurilor arată că Clujul cunoaşte din nou un serios boom imobiliar. Mari proiecte au fost finalizate în oraş, iar investitorii se pot mândri că au vândut tot, fie de pe planşetă, fie imediat ce imobilele au fost ridicate, la preţuri foarte piperate, media fiind 1500 de euro per metru pătrat.

Unul din ansamblurile finalizate recent este noul Platinia de pe locul fostei fabrici de bere de pe Calea Moţilor, inaugurat la începutul lui aprilie. Ansamblul care include şi un mini mall, cuprinde aproape 200 de apartamente cu 2 şi 3 camere. Avansul perceput la semnarea antecontractului este de 90.000 lei pentru apartamentele cu 2 camere şi 135.000 lei pentru apartamentele cu 3 camere. Un apartament de 2 camere de 58 mp în acest ansamblu costă 76.500 euro, iar un apartament de 3 camere de 76 mp, 103.800 euro. Este al treilea proiect Platinia, inaugurat în ultimii ani în oraş, primele două fiind Platinia Lounge Residence de pe str. Dorobanţilor 33-35-37 şi Platinia Elite Residence pe str. Constanţa nr.12.

Alt proiect care se prezintă drept “cel mai înalt bloc din oraş”, este turnul de 25 de etaje care se ridică la intrarea dinspre Floreşti. Deşi vecinii au încercat să blocheze această investiţie, ridicată pe ceea ce în urmă cu câteva luni era un spaţiu verde, blocul creşte precum voinicul din poveste. La toate criticile referitoare la acest proiect, critici ridicate inclusiv în Consiliul Local, unde unii aleşi s-au arătat îngrijoraţi că cei care se vor muta în acest bloc vor bloca practic traficul la intrarea în oraş, reprezentanții primăriei Cluj-Napoca au afirmat în mod repetat că proiectul de pe Calea Florești are toate actele în regulă, fiind realizate inclusiv studii de circulație. Proiectul prevede construirea unui bloc turn de 80 de metri cu 25 de etaje, 3 etaje de demisol şi 2 etaje de subsol, pe strada Calea Floreşti, în zona podului de la intrarea în municipiu, un bloc care va avea 137 de apartamente și aproape 400 de locuri de parcare. Lucrările, autorizate în iunie 2012 şi care au început anul trecut, vor dura aproximativ trei ani.

Fostele fabrici, reconvertite în ansambluri imobiliare

În epoca triumfului imobiliar, tot mai multe din fostele fabrici comuniste care beneficiau de terenuri foarte valoroase în oraş au dispărut, în locul lor răsărind blocuri, mult mai profitabile economic. Un exemplu este fosta fabrică Napochim de pe strada Someşului, nr. 34. În locul unei imense ruine cu geamuri sparte, acum clujenii pot admira ansamblul Scala Center, cu 186 de apartamente cu 2 şi 3 camere cu suprafeţe între 53 – 80 mp. Lucrările la întregul complex vor fi terminate anul viitor. Cei care vor să locuiască foarte aproape de centru trebuie să scoată din buzunare cel puţin 77.300 de euro pentru un apartament cu două camere sau minim 93.500 de euro pentru un apartament cu 3 camere.

Şi cei de la Prodvinalco au renunţat la sediul din oraş de pe strada Traian numărul 36, pentru a ridica un proiect imobiliar de circa 5 milioane de euro în această zonă foarte apropiată de centrul Clujului. Proiectul lor, realizat în asociere cu SDC Imobiliare SRL cuprinde 150 de apartamente amplasate în cinci clădiri, birouri şi spaţii comerciale, dar şi două niveluri de parcări subterane cu 156 de locuri, şi peste 1000 de metri pătraţi de spaţii verzi. De altfel, încă de la începerea lucrărilor la acest proiect, conducerea companiei afirma că va valorifica tot în proiecte imobiliare şi celelalte terenuri pe care Prodvinalco le are în oraş. Apartamentele din Traian Residence au una sau două camere cu suprafeţe cuprinse între 47 şi 64 de metri pătraţi.

Sunt doar câteva exemple, poate cele mai vizibile, din numeroasele ansambluri care se ridică prin tot oraşul, nu numai în zona centrală. Tot cu titlu de exemplu, poate fi menţionat cel mai recent ansamblu luat în discuţie în Comisia Tehnică de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului şi care vizează un proiect cu nu mai puţin de 700 de apartamente pe care cei de la firma Lucarom doresc să le ridice pe Bulevardul Muncii pe un teren de circa 22.000 de metri pătraţi.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Kate says:

    n a doua lună din an, Clujul a revenit în top 3 în ceea ce priveşte tranzacţiile imobiliare la nivel naţional, dar piaţa e mai lentă chiar şi în cel mai scump oraş din ţară: numărul de vânzări e mai mic cu 1000 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliare.

    În primele două luni ale anului 2019 au fost înregistrate, în toată țara, 71.543 de vânzări, în scădere cu 18.695 comparativ cu perioada similară a anului precedent. În luna februarie 2019, au fost vândute, la nivelul întregii țări, 40.810 imobile. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel național, în cea de-a doua lună a acestui an este cu aproape 10.000 mai mic față de luna februarie 2018 și cu circa 10.000 mai mare comparativ cu luna ianuarie 2019.

    Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în luna februarie 2019, în București – 6.684, Ilfov – 3.379 și Cluj – 2.452. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Sălaj – 241, Gorj – 220 și Olt – 85.

Postaţi un comentariu