Românii sunt fani ai gimnasticii
177Gimnastica artistică este sportul olimpic favorit al românilor, conform unui studiu realizat la cererea Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR). Nici nu ar avea cum să fie altfel, numai gândindu-ne că, această disciplină, care a dat-o lumii pe Nadia Comăneci, este aproape ”o religie” în țara noastră. Gimnastica este în același timp sportul olimpic care a adus României cel mai mare număr de medalii (71, dintr-un total de 301 câte a adunat România de-a lungul anilor). Oriunde s-ar fi disputat o competiție importantă, tricolorul a fost dus în arenă de românii plecați peste hotare. Deși au trecut mai bine de 40 de ani de la performanța magică a Nadiei, fetițele încă mai simulează ”exercițiul perfect” și visează să salute publicul în lumina reflectoarelor.
”Diamantul coroanei” sporturilor
Anul în curs a început foarte bine din punct de vedere al vizibilității sportului românesc și a sportivilor români, fie și doar pentru că în țara noastră s-au desfășurat deja câteva întreceri de anvergură. Un mondial de sanie, un european de box pentru juniori și tineret, dar Campionatele Europene de Gimnastică Artistică sunt de departe ”perla coroanei”. Prezent la Cluj, încă de săptămâna trecută, Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, a ținut să sublinieze importanța organizării Europenelor de gimnastică de la Cluj. ”România va găzdui, peste numai o săptămână, Campionatul European de Gimnastică Artistică, iar in august-septembrie Campionatul European de Baschet, după ce, în februarie, în premieră, a fost gazda Campionatului Mondial de Sanie pe piste naturale, iar în martie a Campionatului European de Box pentru sportivi cu vârste cuprinse între 18 și 22 de ani.
Sunt doar câteva dintre competițiile de anvergură de la noi, unde mari sportivi ai lumii au evoluat și vor evolua alături de marii sportivi ai României, în fața unui public cunoscut pentru pasiunea pentru sport. Gimnastica a ocupat și ocupă un loc special în sufletele românilor și acum avem confirmarea faptului că foarte mulți români și-ar fi dorit să fi fost alături de gimnaștii noștri când au obținut marile performanțe pentru România la Jocurile Olimpice. Săptămâna viitoare, la Cluj-Napoca, vor putea să trăiască pe viu emoțiile unei competiții majore de gimnastică artistică, să ia parte activ la scrierea unor noi povești frumoase ale sportului românesc”, a spus Mihai Covaliu.
Șeful Comitetului Olimpic și Sportiv Român este completat de șeful Federației Române de Gimnastică. Adrian Stoica este convins că și la Cluj-Napoca sportivii noștri vor simți toată dragostea și susținerea românilor. ”Oriunde în lume am concurat, am simțit dragostea imensă a românilor pentru gimnastică. Faptul că unul din doi români preferă gimnastica la Jocurile Olimpice ne confirmă acest lucru. Am muncit și muncim pentru ca gimnastica să vină aici, la noi acasă și românii să poată veni în număr mare alături de gimnaștii noștri care ne aduc atâtea bucurii. În tribune, la Campionatul European de Gimnastică Artistică de la Cluj-Napoca, vor fi și tinerii gimnaști care sunt acum la un foarte promițător început de drum, copii de 9-12 ani care vor fi baza următoarelor echipe olimpice ale României. Împreună cu publicul român îi vor încuraja pe Cătălina Ponor, Larisa Iordache, Marian Drăgulescu și pe colegii lor de echipă care vor reprezenta România la probabil cea mai importantă competiție sportivă organizată în ultimii 30 de ani”, a declarat Adrian Stoica.
Cel puțin două medalii
Șeful Federației Române de Gimnastică este optimist înaintea europenelor de la Cluj, ba chiar a anunțat obiectivul oficial al delegației țării noastre. Două, poate chiar trei medalii vor obține românii la ediție 2017 a europenelor, crede șeful FRG. ”Faptul că aceste Europene se desfășoară la Cluj-Napoca nu înseamnă că sunt mai ușoare. La gimnastică nu este ca la fotbal, când joci în fața propriilor suporteri. Aici spectatorii nu pot să influențeze arbitrii. Pentru delegația României această ediție este la fel de grea ca în oricare altă parte a lumii. Este o competiție importantă unde toată lumea vrea să câștige. Noi ne propunem să câștigăm cu cele două loturi, feminin și masculin, două-trei medalii. Așa ar fi normal să câștigăm dacă ne uităm la valoarea loturilor noastre. Acum să vedem câte câștigăm, pentru că sunt 36 de medalii și 37 de țări”, a glumit președintele FRG, Adrian Stoica.
Oficialul a mai spus că doar Larisa Iordache are în continuare unele probleme medicale, dar că starea ei fizică s-a îmbunătățit în ultima lună și va concura la capacitate maximă în întrecerile din Polivalentă. ”Ea are acea fasciită mai veche la picior, care îi face probleme din când în când. Am discutat și cu ea și cu staff-ul echipei și cu toții sunt de acord că Larisa este din ce în ce mai bine, nu mai resimte dureri și nu se pune problema să nu concureze la Cluj. Sperăm să nu mai apară nimic până la începerea concursului și să reușim ceea ce ne-am propus”, a mai spus Stoica. La sfârșitul lunii februarie, gimnasta Larisa Iordache a acuzat dureri la călcâi, iar medicii i-au recomandat o pauză de 14 zile, după ce un test RMN a indicat o inflamație a fasciei plantare. În urma acestei accidentări, Larisa Iordache a fost nevoită să renunțe la primul ei concurs din acest an, programat la Stuttgart (18-19 martie) în cadrul Cupei Mondiale.
[stextbox id=”custom”]
PROGRAM CE 2017
19 aprilie – calificări masculine
20 aprilie – calificări feminine
21 aprilie -individual compus masculin și feminin
22 aprilie – finale pe aparate masculin și feminine
23 aprilie – finale pe aparate masculin și feminin
Competiția va fi transmisă în exclusivitate de TVR
[/stextbox]