Cercetările arheologice din Piața Unirii continuă. Lucrările de modernizare, la fel
Pietonalizarea laturii vestice a Pieței Unirii din Cluj-Napoca este în plină desfășurare, urmând ca o bună parte din lucrare să fie finalizată la termen, adică înainte de Zilele Clujului (24-31 mai). Cel puțin asta susțin reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca. Soarta vestigiilor arheologice descoperite aici este, cel puțin deocamdată, sub semnul întrebării. Arheologii nu se pot pronunța încă asupra unui termen clar pentru descărcarea arheologică a zonei, neștiind ce vor găsi în continuare și nici cât va dura cercetarea mormintelor și a zidurilor deja găsite.
„Dacă cercetările nu vor fi finalizate până la Zilele Clujului, vestigiile vor fi îngrădite pentru a le permite arheologilor să continue ”, spun reprezentanții Biroului de presă al Primăriei Cluj-Napoca.
Citiți și: Proiect de modernizare a Pieţei Unirii. Cum se schimbă faţa centrului
Lucrările de modernizare a laturii vestice a Pieței Unirii au început pe 19 februarie 2017, fără ca arheologii să fie chemați pe teren, deși potrivit unui aviz emis de Direcția Pentru Cultură și Patrimoniu Cluj, la recomandarea Comisiei Monumentelor Istorice, se impunea acest lucru. Abia după ce muncitorii au descoperit vestigiile arheologice, istoricii fost chemați pentru a face cercetări la fața locului.
Până în prezent au fost descoperite peste 150 de morminte, ziduri din perioada medievală, dar și ziduri din perioada romană.
Citiți și: Istoria iese la suprafață. Ziduri și morminte în centrul Clujului
În prezent, echipa de arheologi lucrează după un program prelungit, dar lucrurile avansează greu din cauza mormintelor descoperite. Scheletele și oasele trebuie cercetate amănunțit, ceea ce consumă timp. În momentul de față, cercetătorii au ajuns în fața bisericii, unde, în mod surprinzător, este cea mai mare aglomerație de morminte.
Situl arheologic din Piața Unirii face parte din categoria A, fiind de importanță națională. Potrivit Ordonanței nr. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național, până la descărcarea de sarcină arheologică terenul care face obiectul cercetării este protejat ca sit arheologic.