Lacăt pe Grădina Zoologică din Baia Mare. În Transilvania de Nord a mai rămas un singur Zoo
Grădina Zoologică din Baia Mare a fost închisă din cauza stării jalnice în care trăiau animalele, dar și din cauza faptului că terenul pe care este amplasată a fost retrocedat iar Primăria plătește chirie. Aceasta se afla în administrarea Serviciului Public Ambient Urban (SPAU), serviciu aflat în subordinea Primăriei Baia Mare, iar dispoziţia de „a pune lacăt” a venit chiar de la primarul Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş. Edilul a fost în control la acest obiectiv situat în imediata apropiere a Parcului „Regina Maria” şi s-a arătat nemulţumit şi revoltat de condiţiile în care sunt găzduite animalele şi de felul în care acestea sunt îngrijite. Măsura a fost aplicată imediat, începând cu ora 14.00 a zilei de marţi, autorităţile arătând că toate animalele şi păsările care se află acum în cuşti urmează să fie mutate la alte grădini zoologice în cel mai scurt timp. „Nu cred că opt lei pot să trăiască pe 100 de metri pătraţi, nu cred că un mistreţ poate sta pe 10 metri pătraţi, aşadar decizia asta este de închidere temporară a Grădinii Zoologice şi următorul pas este de acela de a achiziţiona un teren astfel încât să putem dezvolta un parc zoologic pe o suprafaţă de peste 10 hectare”, a subliniat Cătălin Chereches.
Animalele trăiau în condiții jalnice
În decizia de a închide grădina zoologică au cântărit foarte greu şi părerile băimărenilor care au reclamat de foarte multe ori starea jalnică în care erau adăpostite animalele în ultima perioadă. „Nu am mai fost la Grădina Zoologică de cel puţin doi ani de zile. Prefer să-mi duc copilul în Ungaria pentru că are ce să vadă. Animalele din Baia Mare sunt chinuite şi ultima dată când mi-am dus acolo fetiţa care are opt ani a plâns. Condiţiile în care sunt ţinute sunt sub orice critică. Poate e mai bine că au închis”, a subliniat Maria Pop, o băimăreancă de 34 de ani.
Mai mult, şi problemele juridice ale terenului pe care este amplasată aceasta nu au fost lămurite. Parcul Zoo băimărean se află pe un teren care a fost retrocedat şi pentru care municipalitatea plăteşte chirie, acesta fiind motivul pentru care în respectivul loc nu se puteau realiza investiţii. „Cetăţenii municipiului Baia Mare au reclamat situaţia în care se află animalele de aici, de la aşa zisa Grădină Zoologică. Este şi o situaţie de ordin juridic aici, terenul a fost retrocedat în urmă cu câţiva ani şi a fost obligată autoritatea locală să plătească 15.000 de lei în fiecare lună drept chirie pentru acest teren. După ce am devenit primar am redus la sub 5.000 de lei pe lună această chirie, dar văzând care este situaţia animalelor în acest moment, am decis să închid această gradină zoologică. Animalele pot fi duse la celelalte grădini zoologice din ţară sau din Ungaria ”, a spus primarul.
Municipalitatea vrea un alt Zoo
Municipalitatea băimăreană are în plan să amenajeze un alt parc zoologic, în conformitate cu normele europene în vigoare, unde animalele să fie ţinute în regim semi-deschis, iar condiţiile de viaţă ale animalelor şi cele de vizitare ale turiştilor să fie net îmbunătăţite. „Sunt două sau trei variante. O variantă pe care vreau să o propun primarului din Tăuţii Măgherăuş, să găsim împreună cu ei o astfel de locaţie. O altă variantă este pe dealul Groşilor, să găsim împreună o locaţie, având în vedere că facem parte din Zona Metropolitană Baia Mare sau mai avem un teren pe care l-am vizionat şi unde avem o suprafaţă care deja ne aparţine, în zona Ferneziu, lângă Liceul nr. 1. Este o pădure de pini, o zonă colinară, unde există şi un platou extrem de generos astfel încât să putem face şi acolo o amenajare”, a explicat edilul. Au avut deja loc discuţii cu proiectantul Grădinii Zoologice din Târgu Mureş, cea mai bine dotată şi amenajată gradină zoologică din ţară, urmând ca acesta să ofere consultanță pentru studiul de fezabilitate necesar pentru proiectul viitoarei grădini zoologice din Baia Mare.
Cartea de vizită a Grădinii Zoologice Baia Mare
Grădina Zoologică Baia Mare se găseşte în administrarea Serviciului Public Ambient Urban care aparţine de Consiliul Local Baia Mare şi este situată în Nord Vestul municipiului, în imediata vecinătate a Parcului „Regina Maria”, având o suprafaţă de 2, 4 ha. Aceasta a fost înfiinţată în jurul anului 1950 prin aducerea unor animale din fauna autohtonă, ulterior numărul de specii diversificându-se. Numărul de specii existente în cadrul Gradinii Zoologice din Baia Mare este de 37, dintre care 11 specii exotice cu un număr de 22 de exemplare şi 26 de specii autohtone cu un nr. de 100 de exemplare.
Zoo Turda, încă în lucru
Grădina Zoologică de la Turda, singura din judeţul Cluj, va rămâne şi în acest an închisă publicului din cauza lucrărilor de modernizare care au întârziat mai mult de un an. Proiectul de modernizare a început în iunie 2010 şi trebuia încheiat în primavară lui 2012. Lucrările se ridică la 7, 8 milioane de lei din care Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climaterice s-a angajat să plătească 75%, restul fiind acoperit de municipalitatea din Turda.
Firma care a câştigat licitaţia, Bezot Har, din Harghita, a dat însă faliment între timp iar primăria turdeană a trebuit să încheie un nou contract cu firma Romablet. Noul termen pentru terminarea lucrărilor este 31 decembrie 2013. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Turda, deja sunt gata 70% din lucrări, astfel că se speră că acest nou termenede finalizare va fi respectat. Între timp însă subcontractorii firmei care a început lucrarea se plâng că au rămas neplătiţi. Iar directorul Zoo Turda spune că nu are posibilitatea să angajeze personalul de care are nevoie pentru ca grădina să poată funcţiona. În prezent la Zoo Turda lucrează 13 angajaţi. (C.R.)
[stextbox id=”custom” caption=”Zoo Oradea, modernizată cu 4, 5 milioane de euro”]
Grădina zoologică din Oradea s-a înființat în anul 1960 și se situează în partea de sud-vest a municipiului, între anii 1960-1962, deținea între 96 și 169 de exemplare, dar treptat, pe lângă speciile sălbatice, prin donaţii din partea crescătorilor pasionaţi din regiune, au fost introduse specii exotice de păsări, în mod special varietăţi adaptate la clima temperată. Începând cu anii 1968-1970 s-au făcut investiţii cu scopul de a popula grădina zoologică cu specii noi de animale şi păsări reprezentative, de pe întreg mapamondul. actualmente, grădina zoologică funcţionează cu o activitate de agrement şi educaţie. Poziţia este una deosebit de favorabilă, într-un mediu natural de excepţie, cu arbori seculari din diverse specii, dar şi cu plantaţii recente de arbori şi arbuşti.
Grădina deţine un efectiv de peste 700 de exemplare de animale şi păsări din specii reprezentative, de pe toate continentele. Majoritatea sunt perechi care se reproduc în habitatul ocupat, în incintă. Pentru redotarea şi refacerea efectivelor sunt practicate schimburile de animale cu alte grădini zoologice din ţară şi străinătate. Grădina zoologică a fost modernizată și redeschisă publicului la data de 1 iunie 2013. Suprafața de 37.000 de mp a fost dublată, iar investiția care a durat doi ani a fost realizată cu fonduri guvernamentale și de la bugetul local și a costat 4, 5 milioane de euro [/stextbox]
Texte: Anca Miklos (Baia Mare), Claudia Romitan (Cluj) și Daniel Meze (Oradea)