Ziua în Cluj, noaptea în Gilău. „Traficul e horror! Mâine m-aş muta la Cluj!”
Dacă până nu demult, comuna Gilău reprezenta o adevărată oază de liniște, relativ departe de Cluj din punct de vedere al kilometrajului, dar aproape din punct de vedere al timpului parcurs cu mașina, acum traficul tot mai aglomerat te face să îți pierzi efectiv răbdarea înainte de a ajunge acasă, iar oaza de liniște să pară tot și tot mai departe, pe zi ce trece.
Cei care s-au mutat la Gilău au luat această decizie din varii motive: prețurile mult mai mici, ideea de a locui la casă, de a avea propria curte, de a avea natura aproape sau altfel spus, propriul colț de rai, departe de oraș. Unii sunt fericiți cu decizia luată, deși recunosc că ajung doar să doarmă acasă pe parcursul săptămânii, petrecându-și întreaga zi la Cluj, alții s-ar muta în oraș, cu prima ocazie. Lucrurile sunt nuanțate, de la caz la caz și chiar și în interiorul familiilor există păreri diferite.
R.P. împreună cu soțul au locuit la Cluj. S-au mutat la Gilău în 2010, într-un cartier privat. Au pădurea în spate, o casă frumoasă, propria curte. Pare un cadru ideal, dar totuși… drumul până acolo e presărat cu mulți nervi, aglomerație, gropi și noroi, în zilele ploioase. „M-am mutat în Gilău în 2010. Am locuit în Cluj, apoi din 2007 până în 2010 am stat în Floreşti. Ne-am luat un apartament în Floreşti pentru că era mult mai ieftin. Pe vremea aceea, traficul era foarte lejer. În zece minute eram în Cluj fără probleme, la orice oră. Apoi ne-am mutat în Gilău. Am zis că încă 10- 15 minute în plus, nu e mare problemă. Tot aşa, în 2010 încă era în regulă traficul. Acum nu e în regulă deloc”, spune aceasta.
„Noi nu plecăm de acasă la ore de vârf. Plecăm la ore rezonabile şi facem cel puţin 30 de minute dacă nu e aglomerat, pe centură, până la grădinița Spectrum, care e relativ aproape. Dacă e să o iei pe drumul normal, prin Floreşti, depăşeşti ora. Nici nu mai încerc să merg pe acolo. Noi plecăm la ora 9:00 dimineaţa, iar pe la 9:30, 10 fără 20 suntem la Spectrum. Mi-e groază că la toamnă va începe fetiţa şcoala. Acum încă e bine că e la grădiniţă. E la o grădiniţă privată şi e bine pentru că încă mai putem întârzia câteva minute, faţă de grădiniţele de stat unde trebuie să fii prezent la oră fixă. Am avut experienţe urâte la grădiniţa de stat pe motiv că întârziam şi acesta a fost unul dintre motivele pentru care am mutat-o la privat. Aici încă ne permitem să întârziem, dar la şcoală nu”, spune îngrijorată mămica.
Naveta cu autobuzul, exclusă
Familia face naveta cu mașina personală. Nu a luat niciodată în calcul varianta autobuzului. „Cu autobuzul e exclus! Din Gilău sunt doar câteva autobuze pe zi, deci nu ai cum să faci aşa ceva. În plus ar trebui traversat Floreştiul! Ferească Sfântul! Ajungi la amiază în Cluj sau mergi cu noaptea în cap, odată cu cei care lucrează în fabrici, care se trezesc la ora patru sau cinci pentru a ajunge la o oră rezonabilă. Mergem cu mașina și doar pe varianta ocolitoare!”, spune R.P.
Din cauza traficului, familia P., ca majoritatea familiilor mutate aici de altfel, pleacă dimineața și se întorc în Gilău doar după-masa sau seara. „Din nefericire, plecăm la Cluj şi ne întoarcem seara, tocmai din cauza traficului. Dacă ar fi mai lejer traficul, eu aş veni la amiază acasă, pentru că jobul meu presupune deplasări, nu am muncă de birou. Pe la ora 13:00, aş putea veni acasă, să fac ce am de făcut şi apoi să mă întorc după copil. Pierd vremea prin oraş până la 15:00, 16:00, pentru că la cât de mult timp pierzi în trafic nu are sens să vii şi apoi să te întorci. Nu apuci să faci mare lucru. Chiar nu se poate! Am încercat la un moment dat şi mi-am dat seama că nu ajung bine acasă, că trebuie să mă întorc. Mâine m-aş muta în Cluj! Mâine mi-aş lua apartament în Cluj! Aici merită să stai vara. Ai curte, ai pădure, e un cartier privat şi e frumos. Merită vara, când e ziua mai lungă, când poţi sta în curte, la un grătar, dar în rest chiar nu mai merită. E păcat!”, spune femeia dezamăgită.
Mărturisește că a discutat cu soțul său acest aspect, dar încă nu au ajuns la o concluzie clară. El ar vrea să rămână la Gilău, ea s-ar muta la Cluj. „Vom vedea când începe şcoala. Dacă nu mai fac faţă fizic, îmi voi lua o chirie în Cluj, cel puţin pe perioada iernii. Mă gândesc şi la această variantă”, spune mămica.
Ce nu e bine în Gilău?
Dacă întrebi orice clujean-gilăuan îți va spune că drumurile sunt sub orice critică. Apoi, școlile, grădinițele, parcurile sau locurile de joacă sunt nefrecventabile pentru cei care au cât de cât așteptări de acestea. Tot Clujul rămâne soluția. Clujul și naveta. „S-au mai asfaltat ceva drumuri prin Gilău, dar nu suficiente. Nu poţi să îţi dai copilul la grădiniţă sau la şcoală aici, ferească Sfântul! Ceva parc este, dar e departe de noi. În plus, e foarte murdar. E plin de sticle de bere, de coji de seminţe. În Gilău ar trebui mai multă implicare din partea primăriei, apoi a comunității. Să se asfalteze drumurile, să se facă curăţenie ca lumea. Ar trebui să vină şi alţi investitori. E numai Profi aici. Dacă ar mai veni şi alte firme sau mă rog și doar supermarketuri, de exemplu, s-ar mai crea locuri de muncă. Mai sunt vreo două magazinaşe, dar sunt sub orice critică și acestea”, povestește R.P.
R.P. a locuit în Florești în perioada în care acesta începea să se dezvolte. Consideră că nu e mare diferență între haosul care domnea în Florești în 2007 și Gilăul de acum. Dacă Floreștiul a avut noroc și s-a mai dezvoltat pe ici pe colo, Gilăul pare să aibă mai mult ghinion din acest punct de vedere. „Boom-ul” imobiliar s-a produs deja, cei care au trebuit să vină au venit și lucrurile s-au cam oprit aici. „În Gilău nu cred că se vor schimba lucrurile. Nu prea mai vine lumea aici. Nu prea se mută lumea. Nu îţi oferă nimic comuna, nu s-a dezvoltat nimic. Investitori nu sunt, iar lumea din Gilău, mă refer la băștinași, nu lucrează sau mai bine zis nu vrea să lucreze. Nu am reuşit să îmi găsesc bonă în Gilău! Nu vor să vină să muncească. Eu, din cauza jobului nu am putut să stau mai mult de şase luni acasă. Am avut experienţe foarte urâte cu bonele în Gilău şi am renunţat la idee. Din Cluj nu vor să vină, tocmai din cauza distanţei. Nu vor pur și simplu! Am încercat, am apelat la agenţii şi ne-au zis şi cei de acolo că nimeni nu e dispus să vină. Găsisem la un moment dat pe cineva care stătea în Floreşti, printr-o recomandare. M-am oferit să o iau dimineața cu mașina, iar la finalul programului să o duc acasă. Nu a vrut să vină în Gilău sub nicio formă! Nici măcar nu a vrut să vină să vadă unde stăm”, a povestit mămica.
Weekend la Gilău
Dacă în timpul săptămânii, naveta e la ordinea zilei, în weekend lucrurile se liniștesc. „În weekend nu mai merg în Cluj. Prefer să fac toate cumpărăturile în timpul săptămânii. Nu mai ieşim din Gilău doar dacă avem o urgență sau trebuie să mergem la o zi de naştere, altfel nu, pentru că pierdem toată ziua pe drumuri şi chiar nu merită. Stăm acasă. Acum că vine vremea bună, nicio şansă să mai ieşim. Fetiţa se joacă în curte”, spune tânăra.
Când s-au mutat în cartierul privat din Gilău, constructorul le-a promis că va face aici un loc de joacă pentru copii, un parc, o grădiniță, un restaurant și chiar și o farmacie. Toate acestea promisiuni au rămas la stadiul de proiect, negăsindu-și nicio aplicabilitate în realitate. Parcul e reprezentat de pădure, locurile de joacă există, dar în curtea fiecărei familii, farmacia la fel, iar grădinița, la kilometri distanță, tocmai la Cluj. „Au fost doar promisiuni. Aici e cartierul unde a funcţionat la un moment dat o fermă. La intrarea în cartier încă există o clădire veche care a aparţinut acestei ferme. E o clădire rămasă în paragină pe care nu o mai dărâmă nimeni. De unde stăm noi, până la principală sunt 2 km și 800 m, e un drum neasfaltat. E un adevărat chin să ajungi mai ales pe vreme de ploaie la principală, dar ce să facem? Tot sperăm că se va asfalta și acest drum la un moment dat”, spune R.P.
Mi se pare ca “doamna” este o pretentioasa cu multi bani, insa si proasta. Asta e, daca iti faci viata mai grea singur si vrei sa mergi la munca numai cu masina sau nu vrei sa iti dai copilul la o gradinita din Gilau, ca de’, ai fite.
Stai si suferi ca prostu’.