YeParking- aplicația care face pace în războiul „ai parcat ca un bou”
În municipiul Cluj-Napoca, autoritățile locale raportează un număr de aproximativ 40.000 de locuri de parcare. Cele din zonele rezidențiale aparțin abonaților, în aceste zone există deseori instituții publice, spitale, magazine, restaurante sau parcuri la care merg cu mașinile persoane care ajung fără să vrea în situația de a parca neregulamentar pe trotuar sau de a ocupa un loc cu abonament. În viitorul foarte apropiat, în acest lanț al slăbiciunilor ar putea să intervină cu succes aplicația YeParking, o idee realizată de o echipă de patru clujeni de la Digital Republic, care să rezolve problemele cu parcările, dar să îi împace și pe posesorii de abonamente, care se trezesc zilnic cu locurile ocupate și sunt nevoiți să ceară ajutorul Poliției Locale.
„Ai parcat ca un bou. Mută mașina, altfel chem Poliția”. Mai mult sau mai puțin în această formă se prezintă foarte multe dintre mesajele pe care proprietarii de locuri de parcare le lasă în parbrizul mașinilor parcare pe locurile plătite. Este un cerc vicios în care se creează mulți nervi, se dau și se plătesc amenzi, însă în esență problema nu este rezolvată niciodată. Dreptatea aparține parțial tuturor într-o astfel de situație: proprietarul locului de parcare va motiva că plătește pentru dreptul de a parca, cel care a ocupat locul fraudulos va motiva că nu exista niciun alt loc de parcare, iar polițistul care a aplicat amenda va spune că așa este legea.
Aici intervine YeParking, o aplicație dezvoltată de patru clujeni care au trăit pe viu problema și, informaticieni fiind, s-au gândit să o rezolve prin dezvoltarea unei aplicații care împacă posesorii de locuri de parcare cu cei care vor să parcheze undeva preț de câteva ore.
„Ideea de bază din spatele sistemului pleacă de la faptul că avem foarte multe locuri de parcare cu abonament, locuri care în marea parte a zilei sunt goale pentru că lumea este la serviciu cu mașina sau este plecată în altă parte. Noi am zis să facem o soluție prin care facem schimb de locuri. Practic, în momentul în care ajungi într-un anumit cartier și există loc liber, să poți parca pe acel loc, dar cu acceptul proprietarului, pentru a nu deranja. Aplicația vrea în primul rând să intermedieze și să faciliteze această practică”, explică Mihai Lodoaba, unul dintre dezvoltatorii aplicației.
Ideea a venit, ca în cazul multor city-app-uri, din experiențele trăite zi de zi în oraș, unde locurile de parcare sunt o raritate.
„Ideea a venit de lângă bloc. Când te uiți pe geam și vezi că jumătate dintre locurile de parcare cu abonament sunt de fapt goale, iar tu parchezi pe trotuar, știi că nu e bine, dar nu ai de ales, atunci îți vin idei”, mai spune Mihai.
După ce se înscriu în comunitate, posesorii de loc de parcare cu abonament primesc gratuit o pancartă pe care este inscripționat un cod QR. Când locul este liber, oricine dorește să ocupe parcarea scanează în aplicație codul, proprietarul primește un mesaj și poate decide dacă și pentru câte ore poate „dona” locul de parcare.
„Împreună cu partenerii de la print shop și tabele metalice, le oferim celor care se înregistrează în sistem niște pancarte cu un Cod QR și un PIN unic, care se afișează lângă locul de parcare. Prin intermediul aplicației pe care noi o avem în dezvoltare, oamenii pot cere la nevoie. Nu trebuie să pui la dispoziție date personale cum este numărul de telefon, ci ai aplicația care reprezintă un mijloc de comunicare ce nu ridică probleme de privacy, dar care face treaba pentru care a fost gândită”, mai spune informaticianul.
Pentru a evita deranjul unei sarabande de notificări, proprietarii de locuri de parcare vor avea inclusiv posibilitatea de a anunța parcarea drept vacantă și de a seta un interval orar în care oricine poate să folosească fără probleme locul respectiv. „Pentru a face viața chiar mai ușoară, proprietarul locului de parcare poate anunța locul ca fiind liber în momentul în care pleacă de acasă. Tu setezi câte ore va fi liber și aplicația le dă accept celor care sunt de acord cu acest termen de cinci ore. Sau, atunci când ceri acceptul, precizezi cât vei ocupa locul respectiv”, explică dezvoltatorul.
YeParking craează astel o comunitate în care posesorul unului loc de parcare cedează pentru câteva ore locul său unui alt proprietar de loc de parcare. Pentru cei care doresc să intre în comunitate dar fie locuiesc în chirie, fie pur și simplu nu dețin locuri de parcare, va exista o variantă prin care aceștia să plătească parcarea.
„Aplicația este gratuită pentru toată lumea și ne gândim la niște metode prin care cei ce își pun la dispoziție locurile de parcare să fie și recompensați financiar. Practic, cine ocupă locul de parcare, să plătească. Asta va fi o parte gândită pentru cei care folosesc aplicația, dar nu își pun la rândul lor la dispoziție locul de parcare. Astfel, cumva trebuie să contribui la comunitate”, mai spune Mihai Lodoaba.
Prima variantă a YeParking ar urma să apară în luna aprilie, iar în viitor, dezvoltatorii aplicației iau în calcul o colaborare cu autoritățile locale, astfel încât produsul să fie cât mai complet și util cu putință.