Descinderi DNA la Borșa. Deturnare de fonduri în dosarul “Staţia de epurare din Complex”
Procurorii DNA au descins marţi, 20 august, la Borşa, pentru a ridica mai multe dosare legate de o investiţie realizată în anul 2007 finanţată din fonduri PHARE.
„Este vorba despre o staţie de epurare situată în Complex pentru realizarea căreia Primăria a împrumutat 15 miliarde de lei în anul 2007 şi pentru care plăteşte şi acum rate. Mai mult, în urma unui control realizat anul trecut de organismul de control de la UE, s-a constata că lucrarea nu a respectat toate cerinţele din proiect şi Primăria Borşa a fost nevoită să returneze 1.500.000 de lei, banii primiţi în 2007 pentru realizarea acestei lucrări”, a declarat Teodor Mihali, primarul oraşului Borşa.
Procurorii suspicionează o deturnare de fonduri
Staţia de epurare a fost construită în anul 2007 de către Cominco SA din fonduri PHARE. Pentru a o putea construi, Primăria a contractat la vremea respectivă un împrumut de 15 miliarde de lei şi tot atât a primit şi de la UE, din fonduri de preaderare. Pentru această sumă, Primăria încă mai plăteşte rate lunare. În urma unui control desfăşurat în toamna anului 2012 de către organele de control ale organismelor internaţionale, s-a constatat că lucrarea recepţionată este departe de lucrarea proiectată, astfel că Primăria a fost nevoită să restituie toţi banii primiţi de la organismele internaţionale.
Surse din cadrul Primăriei au declarat că procurorii clujeni suspicionează o deturnare de fonduri şi pun totul pe seama fostului primar al oraşului, actualmente manager al Spitalului de Recuperare din oraş.
„Procurorii cred că este vorba despre o deturnare de fonduri. La vremea respectivă era primar Remus Şteţco, actualmente manager al spitalului. Am înțeles că el ştie despre ce este vorba şi chiar a fost pe la DNA să dea declaraţii după controlul din toamna lui 2012”, au declarat sursele.
Cercetări și în cazul altor investiții din oraș
Cu toate că procurorii au ridicat deocamdată doar actele legate de Staţia de epurare, aceleaşi surse au precizat pentru „Transilvania Reporter” că oamenii legii au în vizor şi modul în care s-au făcut alte investiţii din oraş.
„În ultimii ani, din pădurea Primăriei au fost daţi cu titlu gratuit către biserici peste 8.000 de metri cubi de lemn, la staţia de tratare a apei de la Baia Borşa una s-a proiectat alta s-a recepţionat, şi chiar la telegondolă, unde plata s-a făcut în avans în proporţie de 97%, deşi legea spune clar că trebuia să se reţină garanţia de 5% pentru buna execuţie, şi mai mult, lucrarea nu este nici pe departe terminată”, au concluzionat sursele.
Cu toate că procurorii au descins în Borşa exact în perioada în care borşenii protestează şi se arată extrem de nemulţumiţi de numirea fostului edil ca manager la spitalul de recuperare, actualul primar spune că totul nu este decât o coincidenţă.
„Este doar o coincidenţă. Cineva trebuie totuşi să plătească pentru ce s-a făcut rău”, a subliniat Teodor Mihali.