TEDxCluj 2017-Going Beyond: Despre revoluții, drumul spre Marte și inimi făcute harcea-parcea
„Vom încerca să mângâiem cu dosul palmei curcubeie/Care apar pe cerul minții nu după ploaie, ci după o idee/Vom fi cu toții moașe de vise/Vom gusta plăcerea lucrurilor interzise/Vom trece granițe/Vom sări bariere și, într-o adevărată reprezentație de putere/Vom îndrepta cu mâinile goale semne de întrebare/Până vor deveni semne de exclamare/Vom încerca să punem mâna pe orizont, ne vom îmbogăți azi, dar nu cu bani într-un cont/Azi, vom începe să alergăm acolo unde alții se opresc din mers/În drumul către celălalt capăt de Univers. Dar cea mai bună mostră de Go Beyond e, în defintiv/ Faptul că azi/ La TEDxCluj/Moderatorul însuși e un tip fictiv”, cu aceste cuvinte rostite de poetul anonim Iv cel Naiv din culisele Operei Maghiare din Cluj-Napoca, a debutat sâmbătă o nouă ediție a TEDxCluj.
După un TEDx Cluj 2016 care a încercat să demonstreze că niciun mit și nicio idee nu sunt mai presus de știința eliberatoare a prezentului, evenimentul de anul acesta dedicat pasionaților de tehnologie, entertainment și design a avut o temă la fel de provocatoare: ce înseamnă să mergi dincolo de limite pentru a face imposibilul, posibil. Cu aceste convingeri au plecat la drum în discursul lor invitații acestei ediții. Evenimentul a adus pe scenă 18 vorbitori cu experiențe diverse, care prin realizările lor au depășit niște limite, fie proprii, fie impuse de contextul din care vin, de la ingineri aerospațiali, la scriitori, oameni de radio și televiziune, sau antreprenori în IT: Pierre-Philippe Mathieu, Philippe Lattes, Gernot Grömer, (Outerspace), Julio Cesar Aleman, Irina Alexandru, Florin Talpeș, Varujan Pambuccian, George Buhnici, Giorgio Fabri (Innovation), Marius Chivu, Veronica Soare, Andreea Roșca, Melania Medeleanu (Journey), Teodora Enache, Cristina Dobrescu, Rusanda Cojocaru și Paul Bourne (Beyond).
Cum putem deveni „gardienii” acestei planetei fără a-i tulbura echilibrul delicat, cât de aproape este comunitatea științifică de pe Pământ de a trimite primul echipaj uman pe planeta Marte, ce înseamnă să ai o cultură a echipei care duce lucrurile înainte, sau ce efecte poate avea tehnologia atunci când o lăsăm să intre în viețile noastre, au fost doar câteva dintre direcțiile pe care le-au luat discursurile invitaților TEDxCluj din acest acest an, în cadrul primelor două secțiuni ale conferinței: Outerspace și Innvoation. Cele două secțiuni au fost separate de o interpretare la nai din partea muzicianului Radu Nechifor.
„Primul om care va păși pe planeta Marte s-a născut deja și ar putea fi chiar unul dintre copiii care se află în clasa unei școli primare de aici din Cluj”, a transmis Gernot Grömer, președintele Austrian Space Forum, unul dintre invitații secțiunii Outerspace. Acesta a vorbit despre progresul științific și tehnologic care va determina trimiterea primului echipaj uman pe Planeta Roșie în 20-30 de ani, precum și despre importanța unei astfel de călătorii pentru specia umană.
„Tot ce facem în laboratoarele noastre este pentru generațiile viitoare, pentru a le ajuta să exploreze ceea ce nimeni nu a mai explorat vreodată. Folosim tehnologie pe care trebuie să o dezvoltăm în mers. Avem nevoie de lucruri pe care nu le putem cumpăra de pe Ebay. Multă lume ne spune că nu are rost să facem asta pentru că avem destule alte probleme aici, pe Pământ, însă trebuie să ne asumăm riscuri, să răspundem provocărilor și să mergem dincolo de limite”, a precizat Gernot Grömer.
Un alt discurs provocator a venit din partea lui Florin Talpeș, CEO al companiei Bitdefender, de data aceasta în cadrul secțiunii Innovation.
„Noi avem o cultură a dincolo de limite, care de fapt este o stare. De aceea ne gândim des la motoarele necesare trecerii dincolo de limite, dar și la bariere. Suntem o industrie despre care se spune că este într-o criză de talente. La zece postări de joburi, știm că în România doar șase sunt ocupate. Talentele sunt esența atunci când vorbim despre «dincolo de limite». Dar motorul principal pentru «dincolo de limite» îl reprezintă suma talentelor din companie sau motorul este dat de talentele în echipă, de acea cultură a echipei care duce lucrurile înainte?”, a spus Florin Talpeș. „Atunci când vorbim de a da niște bani unei școli sau unei facultăți, ar trebui să facem mai mult decât atât, respectiv să generăm proiecte și experiențe în care să îi scufundăm pe acești copii”, a transmis CEO-ul companiei Bitdefender.
Un alt unghi de a privi inovația a fost oferit de prezentatorul TV, fondator al Cavaleria.ro, George Buhnici. În discursul său captivant, completat de prezența unei drone pe scenă, George Buhnici a explicat cum a devenit el însuși un „cyborg”, implantându-și un cip în mână, aducând în discuție, totodată, efectele tehnologiei asupra vieții noastre.
„Eu cred în tehnologie într-un mod diferită față de cum se raportează oamenii obișnuiți la ea. Eu vreau să mă augmentez prin tehnologie. Tehnologia este o unealtă, dar depinde în mâna cui o pui. În opinia mea, tehnologia perfectă este invizibilă. Se lasă folosită de tine, se află la dispoziția ta oricând. Îmbrățișați tehnologia și adaptați-vă la tehnologie pentru că în natură singurii care au supraviețuit au fost cei care s-au adaptat și care au fost inteligenți. Până să descopere focul, omul a fost maimuță. Tehnologia este doar un foc și este o revoluție care se întâmplă acum. Mai bine să o îmbrățișăm, decât să ne calce în picioare”, a precizat George Buhnici.
Cel care a încheiat categoria Innvation a fost Giorgio Fabri, cu un discurs despre modul în care muzica ne arată cum ar trebui să acționăm pentru a scoate tot ce e mai bun din noi înșine. Muzicianul italian a invitat publicul să fredoneze alături de el Rapsodia Română a lui George Enescu și să asculte fragmente din Bach și Mozart pentru a ilustra o serie de legi fundamentale pe care ar trebui să le explorăm fiecare în decursul vieții: repetiția (Bach), explorare și schimbare (Mozart), evoluție (Brahms) și creație și recunoștință (Charlie Parker).
După-amiaza a continuat cu următoarele două secțiuni ale conferinței TEDxCluj, Journey și Beyond, cu un moment artistic oferit de dansatorul de step Adrian Strâmtu, precum și cu acordarea TEDxCluj Award, pentru cea mai bună idee de business, premiu care are la bază tema generală a conferințelor TED, Ideas worth sperading, respectiv a Ideilor care merită să fie răspândite. În acest an, premiul a fost oferit proiectului de Telemedicină în Epilepsie, proiect inițiat de medicul neurolog clujean Bogdan Florea.
În continuare, în discursul său, scriitorul și criticul literar Marius Chivu a amintit participanților despre cum a redescoperit plăcerea de a scrie de mână în călătoriile sale prin lume, renunțând la confortul tehnologiei.
„Veți descoperi că lentoarea scrisului vă ajută să analizați mai bine ce vedeți și ce faceți pe drum, veți fi mai curioși și acasă, dacă veți citi jurnalul partenerului de drum, veți descoperi că ați făcut două călătorii diferite. Asta nu vă vor spune niciodată postările în paralel ale fotografiilor de pe Facebook. Going Beyond, în ceea ce privește felul meu de a vedea o călătorie perfectă, înseamnă de a ieși din rutină, de a renunța la tabieturile și grijile noastre pe care le avem fiind permanent conectați la internet. Going Beyond înseamnă a face călătorii «old school», stând de vorbă cu oamenii, înseamnă de a fi singur cu tine și cu jurnalul tău. E suficient să faci un singur pas pentru a pleca, pentru a ajunge departe. Important este să vrei, dar pentru asta nu ai nevoie de aplicații. Este suficient să ai puțină aplecare”, a precizat Marius Chivu în discursul său.
Melania Medeleanu, cunoscut om de televiziune, prezentator de știri și moderator de emisiuni sociale și politice a vorbit despre modul în care a ales să-și reconfigureze viața pentru a-și găsi vocea ca fondator al mai multor proiecte sociale. „Vocea mi-am găsit-o cândva în 2010, când niște copii mi-au făcut inima harcea-parcea”, a spus Melania Medeleanu.
„Am început să vorbesc în secunda în care nu a mai fost vorba despre mine și despre fricile mele. Primul pas ca să capeți o voce, este să asculți și să îți pese. Găsiți o cauză în care să credeți, luptați în numele ei, așteptați-vă ca cineva să vă pună piedici și înseamnă că sunteți pe drumul cel bun. Dacă vocea ta, nu se aude la nivelul la care se produce nedreptatea, uite-te în jur și vei găsi oameni cu care să îți miști glasul. Vocea ta va fi atunci a zeci de mii și nu va mai putea fi ignorată. Strigă și atunci vei ști că ți-ai găsit vocea”, a îndemnat Melania Medeleanu.
Seara a fost încheiată de Paul Bourne, manager de instituție de teatru și colaborator al Universității Cambridge din Marea Britanie, care a avut un discurs plin de anecdote în care a purtat publicul în „culisele” vieții sale profesionale. „Fiți norocoși!”, i-a îndemnat Paul Bounre, în finalul discursului, pe cei 1000 de participanți la TEDxCluj 2017.
Citiți și:
„Din Dubai, la Moulin Rouge, nu e TEDx ca la Cluj”