Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Ucenicul” lui Trump scoate țara în stradă

Ambuscada de 10 zile. Ucenicul neinspirat al domnului Trump

Să se fi metamorfozat amabilul domn Dragnea după strângerea de mână fugară cu domnul Trump? Transformarea preşedintelui PSD într-un ucenic autohton al detestatului preşedinte american să aibă la origine calcul politic? Sau admiraţie sinceră pentru despotismul populist exercitat peste Ocean de Donald Trump?  Răspunsurile la aceste întrebări sunt la domnul Dragnea. La fel şi răspunderea pentru ce se profilează a fi un eşec zguduitor al PSD.

Spre deosebire de domnul Trump, care a promis în campanie că va răsturna fundamentele ordinii liberale şi a fost ales în cunoştinţă de cauză, domnul Dragnea a înaintat cu totul altfel de promisiuni. PSD  s-a angajat în campania electorală că va reda demnitatea românilor, va pune capăt dezbinărilor şi  va promova pacea socială ca o precondiţie a dezvoltării accelerate a ţării. Mulţimile de oameni din stradă semnifică abandonul acestor promisiuni după nici două luni de la victoria din alegeri.

Am învăţat că mai important decât victoria este modul cum gestionezi victoria, spunea la începutul anului preşedintele PSD. La acel moment, domnul Dragnea depăşise primele momente de euforie războinică. Acum se află în faţa unui al doilea moment de reflexie. Improvizaţiile juridice din miez de noapte se pot constitui în alte pilde de învăţătură: realizezi cum acţiuni riscante pot delegitima proceduri legale şi metode netransparente de legiferare legitimează legi nu întrutotul democratice.

Nemaivorbind că ambuscada guvernului din miez de noapte cade în ridicol prin termenul de intrare în vigoare de 10 zile cuprins chiar în textul ordonanţei privind modificări ale codului penal. Dacă ordonanţa a fost dată pentru a absolvi de pedeapsă sau de judecată feluriţi politicieni acuzaţi de abuz în serviciu, de ce această întârziere de punere în aplicare care îi contrariază inclusiv pe cei care privesc favorabil modificările pe care ea le aduce (îndeosebi avocaţi)? O ordonanţă de urgenţă amânată cu zece zile, interval în care cel mai probabil ea va trebui retrasă la presiunea străzii, a societăţii şi a partenerilor externi, reprezintă o anomalie de legiferare mai greu de explicat decât o lege suspectată de a fi dată în folos propriu. 

Sumarul ediției:

ACTUALITATE

  • Termenul de zece zile din OUG, „Călcâiul lui Ahile”.  Ordonanța de Urgență privind modificarea Codurilor Penale a scos în stradă, în toată țara, peste 250.000 de oameni, nemulțumiți de efectele pe care această măsură ar urma să le aibă în privința continuării măsurilor legate de combaterea corupției. Profesorul de drept constituțional, Radu Chiriță, dar și judecătorul Cristian Dănileț, au explicat pentru Transilvania Reporter consecințele acestei ordonanțe, ce presupune dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu, dar și modalitățile prin care efectele OUG-ului mai pot fi oprite. În esență, principala dilemă, încă neelucidată de către cei care au emis OUG-ul, ține de termenul de zece zile până la care o parte a măsurilor din ordonanță nu își fac efectele. Aceste zece zile sunt considerate de către Cristi Dănileț echivalentul „Călcâiului lui Ahile” pentru acest OUG. (Radu Hângănuț)
  • UDMR se leapădă de PSD.  Modificarea Codurilor prin ordonanţă e o greşeală imensă. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declară că adoptarea modificărilor la Codul Penal şi la Codul de Procedura Penală prin OUG de către Guvern este o greşeală imensă care arata “amatorismul Executivului”. Reprezentanţii Guvernului dau impresia că nu au mai guvernat niciodată, spune Kelemen.
  • Aurelia Cristea, fost ministru şi parlamentar PSD, a demisionat din partid . Aurelia Cristea, fost parlamentar şi ministru în cabinetul lui Victor Ponta, şi-a dat miercuri demisia din PSD, după mai mult de 20 de ani de când s-a înscris în formaţiunea politică. Aurelia Cristea a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că a luat “decizia în zorii zilei, după o noapte neagră pentru România, deoarece nu îşi poate acorda girul, chiar din calitatea de membru, unui grup infracţional aflat vremelnic în fruntea PSD şi a ţării’.

BUGET 2017.Ce ministere vor avea bugete mai mari în 2017 decât în 2016. Bugetul Ministerului Apărării creşte la 2,18% din PIB.  Mai multe ministere vor avea anul acesta bugete mai mari, comparativ cu 2016, conform proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2017. Printre acestea se numără Ministerul Economiei, al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, cel al Agriculturii etc.

DOSAR.Țara are buget!

  • Câți bani ajung în Cluj. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a dat, marţi, aviz favorabil bugetelor de siguranţă naţională și odată finalizată această procedură proiectul legii bugetului de stat pe anul 2017, cel al bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2017 şi Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2017-2019 au fost adoptate de Guvernul Grindeanu. Surprinzător, sau nu, în proiectul de buget pe anul în curs nu a fost prevăzută nici măcar suma de cofinanţare pentru cele trei spitale regionale pentru care există fonduri europene. Pentru obiectivele clujene  care vor continuate sau finalizate în acest an s-au alocat aproape 2,3 miliarde de lei. (Patrice Podină)
  • Emanuel Ungureanu, deputat USR: „Sunt calcule contabile seci, care nu au în spate niciun fel de proiect”. Ministerul Sănătății va avea, în 2017, un buget peste 7,7 miliarde de lei, cu 5,98% mai mare față de execuția preliminată în 2016, potrivit proiectului de buget postat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. (Maria Man )
  • Investitorii privați, o soluție? Clujul a fost „săltat”de la bugetul de stat în 2017, doar câteva proiecte primind finanțare în acest an. Având în vedere numărul mare de investotori străini, acest aspect ar putea fi îndulcit în măsura în care aceștia s-ar implica mai mult în comunitate. (Maria Man)
  • Dan Tarcea: „Nu avem nicio speranţă după cum arată bugetul până acuma” . Proiectul de buget naţional pentru 2017 cam lasă pe dinafară obiectivele importante de investiţii ale Clujului cum ar fi centura metropolitană şi spitalul regional de urgenţă, pentru care, în proiect nu există niciun fel de alocări. Autorităţile locale şi-au exprimat deja îngrijorarea faţă de acest lucru şi mai speră într-o salvare prin intermendiul amendamentelor pe care le pot face parlamentarii la proiectul aprobat de Guvern. “Nu avem nicio speranţă după cum arată bugetul până acuma, nu este prins nimic legat de Cluj din păcate. (Claudia Romitan)
  • Un buget, o tabără, două păreri. Deşi sunt oarecum parteneri ai PSD,  parlamentarii UDMR, cel puţin cei din Cluj, nu sunt mulţumiţi de proiectul de buget naţional şi, prin vocea preşedintelui UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, spun că e nevoie de bani pentru câteva investiţii care se pare că au fost trecute cu vederea. „Nu suntem mulţumiţi de proictul de buget. Am amendamente, am discutat şi cu dl primar şi trebuie să  alocăm fonduri şi pentru centură, şi pentru Spitalul regional de urgenţă, pentru construirea de creşe în Cluj-Napoca, pentru devierea Someşului în vederea dezvoltării aeroportului. Vor fi amendamente pentru toate aceste investiţii. Acestea ar fi şi priorităţile din punctul nostru de vedere”, ne-a declarat Csoma Botond. (Marius Avram)

CULTURĂ. Directorul Centrului Pompidou din Paris, DHC la UAD: „În jungla artei contemporane, Clujul are un rol extraordinar”. Bernard Blistène, directorul Muzeului Naţional de Artă Modernă-Centrul de Creaţie Industrială/ Centrul Pompidou din Paris, a fost onorat cu titlul de Doctor Honoris Causa (DHC) de Universitatea de Artă și Design (UAD) din Cluj, eveniment în cadrul căruia a avut ocazia să-și declare admirația față de mai mulți artiști români reprezentativi ai artei contemporane, printre care Ana Lupaș, Cornel Brudașcu, Mircea Cantor, Adrian Ghenie, Victor Man, Ciprian Mureșan, Dan Perjovschi, Geta Brătescu, dar și să aducă un omagiu lui Constantin Brâncuși pe care l-a numit cel mai reprezentativ sculptor al secolului trecut. (Cristina Beligăr)

COMUNITATE. Artă și tabiet, sub același acoperiș: Palatul Urania se completează cu o cafenea. Unul dintre cele mai cunoscute locuri de întâlnire din Cluj, pe vremea când orașul prelua modelul vienez de atitudine și arhitectură, a reînviat la începutul acestei săptămâni prin deschiderea unei cafenele la parterul a ceea ce era cândva cea mai avangardistă clădire din Cluj. Un loc foarte luminos, cu ferestre înalte care străjuiesc două încăperi „căptușite” de printuri ale unor lucrări de artă celebre, multe prize și conexiune bună la internet, aceasta este propunerea pe care o au proprietarii cafenelei pentru clienții lor, generații tinere aflate mereu în mișcare, sau persoane nostalgice pentru care locul reînvie atmosfera orașului de odinioară. Nu în ultimul rând, localul „se laudă” și cu un barman cu tatuaj. (Cristina Beligăr)

REPORTAJ. Captain America şi Darth Vader, eroii care salvează România. NU amnistie, NU grațiere. „Mami, Dragnea e nenea acela cu mustață de care mi-ai spus acasă?”. „Da, puiule, el e.”„ De ce strică lumea Dragnea, nu uita, va veni și vrema ta! Vremea să ce?” „Vremea să lase pe altcineva mai curat în locul lui”. „A, deci nenea acesta e murdar? Eu am crezut doar că are dinții murdari și … urâți”. Mama își înăbușește râsul în fularul negru,de mohair. „Da, mami. Vezi, ți-am zis eu că e important să ne spălăm pe dinți în fiecare seară!”„ Da eu mă spăl, mami!” Discuția continuă în același stil. Copilul întreabă, mama explică. Puștiul nu pare să aibă mai mult de patru, cinci ani, dar are un banner micuț pe care îl flutură mândru în aer. El nu înțelege de ce a ieșit în stradă. Pentru el e mai mult o joacă, dar una interesantă. Privește în jur și vede mii de oameni care mărșăluiesc în timp ce strigă diferite lucruri, pe care le înțelege parțial. Noroc că e mami aproape să îi explice. (Maria Man)

COMUNITATE. E oficial: tinerii medici pleacă pe capete imediat după absolvire . Nu reprezintă o surpriză faptul că tinerii medici aleg să plece în străinătate a profesa, dar acum problema este oficială, potrivit unui studiu realizat de către Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca. Astfel, potrivit studiului care a vizat exclusiv „populația” de studenți români din universitatea care are peste 9000 de elevi, 84,7% dintre absolvenții la nivel de licență iau în considerare posiblitatea de a pleca în străinătate pentru a profesa. Într-un interviu acordat Transilvania Reporter, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF Cluj, Anca Buzoianu, a explicat motivele pentru care tinerii pleacă, de ce în mod aproape straniu nu salariile mici sunt principala problemă, dar și posibilele soluții pentru a rezolva o problemă care ar putea avea ca efect final colapsul unui sistem de sănătate publică ce oricum are numeroase probleme. (Radu Hângănuț)

ROMÂNI ÎN AMFITEATRELE LUMII. Viața de student în lumea în care nu există „dumneavoastră”. Problemele societății și arta filmului. Două domenii care nu par a avea foarte multe în comun, dar care pot deveni, prin studiu aprofundat și multă determinare, o carieră care să îmbine dorința de a-i ajuta pe cei din jur, cu pasiunea pentru expresivitatea imaginilor în mișcare. Melisa Costinea urmează în prezent cursurile unui program masteral din cadrul University College London, după ce anterior a plecat din Bistrița la University of Aberdeen. Pasionată de film și cu o minte deschisă spre nou, Melisa a descoperit în Marea Britanie un sistem care beneficiază din plin de lipsa formalităților care inhibă dezvoltarea gândirii libere, dar mai ales de posibilitățile pe care le oferă un sistem educațional în care descoperirea planurilor de viitor este deschisă în permanență. (Radu Hângănuț)

STAREA UNIUNII. Donald se rățoiește la Donald . Președintele Consiliului European se arată îngrijorat de acțiunile și declarațiile Președintelui SUA. Comisia și liderii Parlamentului au reacționat la fel de critic. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a adoptat un ton dur la adresa președintelui american, Donald Trump, într-o scrisoare pe care a trimis-o celor 27 de șefi stat și de guvern care rămân în UE, după Brexit. (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR. Regina Elisabeta a II-a: 65 de ani de domnie . Elizabeth Alexandra Mary s-a născut în familia regală, însă nu era destinată să devină regină. Era abia a treia în ordinea succesiunii la tronul britanic, şansele erau mici. Totuşi, istoria a avut alte planuri cu ea: la doar 26 de ani, a devenit regina Elizabeth a II-a (Elisabeta, în limba română), iar astăzi este unul dintre cei mai faimoşi monarhi din lume. (Mădălina Kadar)

SPORT. În amicale au fost tari, urmează meciuri „pe bune ”. CFR Cluj s-a întors din Cipru după cinci victorii în cinci meciuri amicale, înainte de ultimele cinci meciuri oficiale ale sezonului regulat. Feroviarii par să traverseze încă o perioadă excelentă sub comanda lui Vasile Miriuță. În stare de insolvență, fără alte venituri importante, în afară de drepturile TV și finanțarea mult diminuată a patronului Paszkany, CFR-ul nu și-a permis decât două transferuri. Cu Deac par să fi dat lovitura, însă, folosirea lui Bumba, chiar și în meciuri amicale, ar putea însemna o amendă de la UEFA. Gabriel Mureșan nu s-a mai întors, iar timp pentru alte achiziții nu mai e. Urmează meciul cu Steaua, primul din seria de cinci ”finale”, la capătul cărora vișiniii speră să acceadă în play-off-ul Ligii 1. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu