Sălajul exportă mai mult decât importă

Tenaris Silcotub este cel mai mare exportator din Sălaj

Potrivit datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică Sălaj, valoarea exporturilor depăşeşte, lună de lună, valoarea importurilor realizate de agenţii economici sălăjeni, ceea ce face ca balanţa comercială să fie constant pozitivă. În primele patru luni ale acestui an, firmele sălăjene au exportat mărfuri în valoare 125.806.000 de euro, în timp ce valoarea importurilor a fost 74.622.000 de euro.

Ponderea cea mai mare la export este deţinută de metalele comune şi articole din acestea, care reprezintă 63, 3 la sută din totalul exporturilor. Chiar dacă reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Statistică spun că datele referitoare la societăţile care fac aceste exporturi sunt confidenţiale, este limpede că, la acest capitol, „vinovată” de exportarea articolelor metalice este compania TenarisSilcotub, care produce la Zalău ţevi energetice pentru centrale electrice sau pentru alte utilităţi, pe care le vinde pe toate continentele.

Următoare categorie de mărfuri exportată de firmele din Sălaj este reprezentată de materiile textile şi articolele din acestea, care deţin 17, 5 la sută din totalul exporturilor judeţului. Este vorba, în acea mai mare parte, despre mărfuri produse în sistemul lohn.

Unde merg mărfurile ”Made in Sălaj”

Direcţia Judeţeană de Statistică a făcut şi un top al ţărilor spre care se îndreaptă cele mai multe produse „made in Sălaj”. Locul I este deţinut de Italia, care absoarbe 24, 5 la sută din totalul exporturilor din Sălaj. Pe poziţia a II-a este Germania, cu 16, 1 la sută din mărfurile exportate de firmele sălăjene, următoarele două locuri fiind ocupate de Canada şi Statele Unite ale Americii, cu 9, 1, respectiv 8, 8 la sută din exporturi.

La importuri, Sălajul importă cel mai mult aceeaşi categorie de mărfuri care deţine prima poziţie şi la exporturi: metale comune şi articole din acestea, care reprezintă 30 la sută din totalul importurilor. Urmează materiile textile şi articolele din acestea, cu 22, 3 la sută, şi maşini, aparate şi echipamente electrice, aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile, cu 17, 6 la sută. Mărfurile importate provin din Germania (25, 8 la sută din totalul importurilor), Italia (24, 1 la sută), Ungaria (10, 3 la sută) şi Argentina (7, 5 la sută).

Distribuie:

Postaţi un comentariu