Gheorgheni, mini-orașul din oraș
Proiectat în anii ’60, cartierul Gheorgheni este în continuare una dintre cele mai dezvoltate zone ale orașului Cluj-Napoca, fiind de altfel cel care a dat tonul dezvoltării orașului până la forma pe care o cunoaștem astăzi. Dacă în anii comunismului, zona era un important pol industrial, fiind de altfel al doilea cartier ridicat în oraș, astăzi, Gheorgheniul este una dintre cele mai moderne zone ale orașului, cu clădiri noi, cartiere rezidențiale „proaspete” dar și o zonă universitară în plină expansiune.
Dacă săpăm adânc în istorie, găsim imagini ale Gheorgheniului timpuriu, imagini care par să nu mai aibă nicio legătură cu realitatea anului 2017. În esență, prea puțin s-au mai păstrat din anii ’60, de pildă. Ce a rămas totuși este renumele de „oază verde” a orașului Cluj-Napoca, Gheorgheniul păstrând, în ciuda dezvoltării imobiliare masive, multe parcuri și spații verzi, unele aflate chiar în mijlocul zonelor cu blocuri.
Încă de la proiectarea lui, cartierul Gheorgheni fusese gândit ca o „zonă verde” a orașului, așa cum o arată și planul urbanistic din anii ’60. Cartierul s-a industrializat puternic și multe case au fost dărâmate, în locul lor fiind construite blocuri de locuințe, ocupate în timp de muncitorii angajați ulterior în fabricile comuniste. Așa cum poate fi observat în imaginea 2, cartierul era evident mult mai aerisit decât astăzi.
Noua eră a cartierului Gheorgheni a început în 2007, odată cu construirea și inaugurarea celui de-al doilea mall al orașului, Iulius Mall Cluj, un centru comercial cu o suprafață totală de aproximativ 150.000 de metri pătrați, la care s-a adăugat și o clădire de birouri. Odată cu Iulius Mall s-a dezvoltat și parcul din zona Lacului Gheorgheni, transformat în ultimii ani într-o zonă de promenadă cu importante utilități culturale, în contextul în care în precedenții doi ani, pe apa lacului, a fost amplasată și o scenă, parte a unui proiect de promovare conceput de Opera Națională din Cluj.
De altfel, în mai puțin de 10 ani, zona Iulius Mall s-a transformat dintr-o pășune nefolosită delimitată de două lacuri, într-un mini-orășel. În perimetru au apărut clădirile de birouri în care mii de angajați ai multinaționalelor își desfășoară zilnic activitatea, preponderent în domeniul IT-ului și serviciilor conexe acestui sector economic. Spațiile verzi importante din cartier au rămas în mare parte intacte și multe dintre acestea chiar s-au dezvoltat, cel mai recent printr-o investiție de la bugetul național, de peste 20 de milioane de lei, în noul Complex Sportiv Gheorgheni, o bază sportivă care se întinde pe aproximativ zece hectare şi dispune de terenuri de tenis de câmp, baschet, skatepark dar şi o sală multifuncţională. Proiectul a fost finanţat de Compania Naţională de Investiţii în colaborare cu Primăria Cluj-Napoca.
Clujul fiind unul dintre cele mai importante centre universitare ale României, nici cartierul Gheorgheni nu a „scăpat” de influența studenților. Dezvoltarea campusului aparținând de Facultatea de Studii Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității Babeș-Bolyai a adus schimbări de ordin estetic zonei. La 24 iulie 2006 a fost inaugurat Căminul Economica I, iar lucrările la căminul Economica II s-au finalizat în anul 2009 iar modernizarea clădirii a dat naștere unui complex universitar cu șapte amfiteatre cu 1.350 de locuri şi o suprafaţă de 1.007 mp., 10 săli de curs cu 880 de locuri şi o suprafaţă de 778 mp., 24 săli seminar cu 1.040 de locuri şi o suprafaţă de 1.217 mp., 59 laboratoare cu 1.544 de locuri şi o suprafaţă de 3.370 mp., 3 săli de lectură pentru bibliotecă, cu 190 locuri şi o suprafaţă de 430 mp., 5 săli depozit cărţi şi o suprafaţă de 440 mp.
La acestea se adaugă impozanta Aulă a FSEGA cu 454 de locuri şi o suprafaţă de 418 mp. Spaţiile dedicate activităţilor didactice sunt completate de cele destinate celor complementare: 3 săli fitness cu o suprafaţă de 476 mp., 1 sală sport cu o suprafaţă de 247 mp., la care se adaugă cele 5 holuri cu o suprafaţă de 2.316 mp., drumurile şi aleile de 2.640 mp., spaţiile ambientale de 2.450 mp. şi locurile de parcare.