2016, un nou an bun pentru IT-ul clujean
În materie de dezvoltare și creștere a pieței muncii în domeniu, IT-ul a avut un an bun. Dacă ne uităm la târgurile de cariere organizate în oraș, acest sector a fost puternic reprezentat și i s-au acordat spații speciale. Îndeosebi tineri absolvenți, masteranzi, dar chiar și studenții aflați în căutarea unui job part-time promițător au putut alege din mii de oferte de joburi la zecile de companii IT din oraș care au participat la târguri. Astfel, primul mare târg a fost în luna martie, când la Sala Polivalentă a fost organizat Târgul de Cariere în IT. Peste 700 de joburi la companii ca Accesa, Intacct Developpment, Accenture, Bosch, Coresystems Software, Emerson, Garmin, Moqups, msg systems Romania, National Instruments, Porsche Engineering, Siemens, Steelcase, Welocalize au fost puse la bătaie, salariile pentru cei calificați sărind bine de 500 de euro, semn că indiferent de cum funcționează economia, IT-ul își păstrează ritmul.
Ca de fiecare dată, locuri și oportunități au existat pentru toată lumea, candidații cu cunoștințe de limbi nordice fiind cei mai râvniți de către angajatori.
“Căutăm în principal candidaţi pasionaţi de comunicarea cu oamenii şi interacţiunea cu ei, pentru că noi căutăm angajaţi pentru posturi de agenţi servicii clienţi şi reprezentanţi customer service. Ne dorim foarte mult să cunoască limbi străine la nivel avansat şi la Cluj vom începe, din iulie, cu posturi pe limbi nordice, cum este daneza, finlandeza, norvegiana sau olandeza, dar de asemenea pe engleză şi rusă. Există pentru angajaţi posibilitatea de a se angaja aici şi apoi să se transfere în alte ţări”, explica reprezentanta unei multinaționale.
În luna octombrie a anului 2016 un nou balot de job-uri a fost pus pe piață, tot la Târgul de Cariere din Cluj-Napoca. De această dată, numărul de joburi s-a dublat. Salariile fiind la fel de mari, piața forței de muncă fiind încă luată prin surprindere de cererea mare, târgul a fost un nou succes.
„Peste 40 de companii recrutează timp de două zile la ediţia dedicată la Cluj domeniului IT. În total, angajatorii vin cu peste 1.500 de joburi. Spre exemplu, se caută Web şi Java Developeri, Junior Developeri şi ingineri suport tehnic, diverse poziţii pe IT, Junior Software Engineer, Senior Software Engineer, R&D IT Support. Au fost în total peste 4.300 de joburi pentru persoane cu experienţă, dar şi pentru cei care sunt la început de carieră, cei care doresc internshipuri sau îşi caută oportunităţi de voluntariat”, explica Corina Brânduşan, PR Managerul Târgului de Cariere.
În anul 2016, comunitatea tehnologiei din Cluj-Napoca s-a mișcat bine și în privința noutăților. În cele ce urmează, câteva dintre principalele realizări.
Primul club de realitate virtuală din România, la Cluj-Napoca
Explozia tehnologiei de realitate virtuală (virtual reality sau VR) în acest an, prin mari companii precum Facebook, HTC, Sony, Samsung sau Google, care au investit resurse enorme în dezvoltarea sistemelor și device-urilor care să permită contactul utilizatorilor cu un mediu tridimensional generat de un computer, a făcut această tehnologie mult mai accesibilă publicului larg. Ca urmare, începând cu luna septembrie, tehnologia VR poate fi testată și la Cluj în singurul club de realitate virtuală deschis până în prezent în România.
Spațiul de pe strada Dostoievski, nr. 28, este amenajat în așa măsură încât să facă față celor cinci stații de realitate virtuală disponibile publicului, pentru început. Tehnologia folosită este printre cele mai recent lansate pe piață de compania HTC împreună cu Valve. Spre deosebire de alte astfel de device-uri, care permit doar un anumit grad de mișcare, HTC VIVE oferă posibilitatea utilizatorului de a se plimba printr-o cameră, folosind senzori montați pe pereți pentru a delimita camera și mișcarea fizică, astfel integrând-o în spațiul virtual. „Din punct de vedere al business-ului ar trebui început măcar cu cinci-șase stații care, ca și investiție în hardware, ar ieși undeva la 20.000 de euro. Pe lângă aceasta mai este nevoie de amenajarea spațiului sau alte cheltuieli adiacente. Calculatoarele le-am luat din comerț și le-am asamblat noi, nu am optat pentru calculatoare brand, pentru că realitatea virtuală necesită hardware puternic de ultimă generație ci, le-am ales în așa fel încât să nu fie nevoie să le schimbăm peste câteva luni sau un an”, precizează Ciprian Chiș.
Investiție de 60 de milioane de lei în cercetare
Tot în luna octombrie, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj a inaugurat Institutul de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei, un proiect științific în valoare de 62 de milioane de lei care va avea spaţii dedicate principalelor domenii horticole, despre care Dacian Cioloș a spus că „ar trebui să contribuie la relansarea agriculturii românești”.
Institutul de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei, cu o suprafaţă desfăşurată de 9.732, 70 mp, este cel mai mare institut de acest profil din țară. Structura sa, dispusă pe 4 etaje, cuprinde 46 de laboratoare de cercetare, 23 spaţii depozitare care deservesc în mod direct aceste laboratoare, 35 de birouri ale cercetătorilor – mici laboratoare de diseminare şi prelucrare date, o sală de conferinţe pentru diseminarea rezultatelor cercetării, biblioteca şi baza de date, un centru de valorificare a cercetării, sere interioare pentru cercetare aplicată, precum și alte spaţii tehnice şi administrative necesare funcționării.
Expoziție 3D, într-un proiect de 1 milion de euro
Un număr de 500 de artefacte descoperite de arheologi în Munţii Orăştiei au fost reconstituite în format 3D în cadrul unui proiect în valoare de un milion de euro, realizat în urma unei colaborări între Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi Universitatea ”Babeş-Bolyai”. Artefactele urmează să fie prezentate la expoziţii tematice în muzee din Cluj şi Deva, dar şi din străinătate.
Proiectul, intitulat ”Când viaţa cotidiană antică devine patrimoniu UNESCO. Scanarea, restaurarea digitală şi contextualizarea artefactelor dacice din Munţii Orăştiei” a început în luna martie a anului 2014, iar cea mai mare sumă de bani a fost folosită pentru amenajarea a două spaţii expoziţionale multimedia hi-tech, în care există diverse dispozitive de interacţiune cu artefactele. Astfel, vizitatorul poate să navigheze într-un mediu virtual, să rotească un artefact sau să simtă un obiect 3D.
Per-ansamblu, IT-ul clujean și-a continuat drumul ascendent în rândul industriilor clujene. Fără a beneficia de un aport susținut important din partea autorităților locale, evoluția s-a bazat în special pe creșterea firmelor care compun sectorul IT clujean și care reușesc în continuare să exploateze cu success outsourcing-ul.