15.000 de euro pentru curăţarea Statuii Sfântului Gheorghe din Cluj

Statuia Sfântului Gheorghe, reprezentat omorând balaurul, este o copie a Statuii Sfântului Gheorghe din Praga/Foto: Dan Bodea

Festivitatea de recepţie a lucrărilor de curăţare efectuate pe statuia Sfântului Gheorghe, omorând balaurul, a avut loc luni după-amiază în prezenţa a zeci de clujeni maghiari şi români. Lucrările de curăţare a statuii Sfântului Gheorghe din Cluj, la aniversarea a 110 ani de la inaugurarea acesteia s-au realizat cu sprijinul Ministerului de Externe al Ungariei, iar restaurarea pieselor de bronz, cât şi a celorlalte elemente de ale monumentului istoric a fost condusă de sculptorul Tibor Kolozsi, preşedintele Asociaţiei Breasla Barabás Miklós. “Statuia a fost supusă unor lucrări de mentenanţă pe care periodic orice statuie ar trebui să le suporte. Plasarea ei aici este foarte avantajoasă, în context medieval şi este foarte important pentru oraş să existe o asemenea replică”, a spus sculptorul Tibor Kolozsi adăugând că lucrările au fost realizate pe parcursul a două luni.

Lucrările propriu-zise de mentenanţă ale statuii au fost realizate în aproximativ două luni/ Foto: Dan Bodea

Lucrările propriu-zise de mentenanţă ale statuii au fost realizate în aproximativ două luni/ Foto: Dan Bodea

Asociaţia Kelemen Lajos pentru Ocrotirea Monumentelor a pornit anul trecut demersurile pentru obţinerea fondurilor privind reabilitarea. “Noi am solicitat opt milioane de forinţi maghiari şi am primit cinci milioane de forinţi, aproximativ 15.000 de euro. Statuii i-a fost curăţat soclul, dar şi suprafaţa, iar la final i-a fost aplicat un strat de ceară pentru protecţie. De asemenea, steagul statuii a fost îndreptat în atelierul artistului Tibor Kolozsi. Un moment interesant a fost când într-o zi cineva s-a urcat pe schelă şi a lăsat un bileţel pe care scria: unde e steagul?”, a declarat pentru Transilvania Reporter Maksay Adam, directorul Asociaţia Kelemen Lajos pentru Ocrotirea Monumentelor. Acesta a precizat că de ziua de naştere Clujului respectiv 19 august, oraşul a primit un cadou meritat, foarte elegant.

Originalul, în Praga

Statuia Sfântului Gheorghe, reprezentat omorând balaurul, este o copie a Statuii Sfântului Gheorghe din Praga, originalul realizat de meșterii clujeni Martin și Gheorghe, la sfârșitul Evului Mediu. Copia a fost realizată în anul 1904 de restauratorul Kálmán Lux. Statuia a fost amplasată la Cluj  inițial în „Piața Sf. Gheorghe” (redenumită în perioada comunistă în “Piața Gheorghe Sion”, apoi în “Piața Păcii”, în prezent “Piața Lucian Blaga”), în fața Bibliotecii Universitare. În anul 1960, statuia a fost mutată în mica piață din fața Bisericii Reformate-Calvine de pe str. Kogălniceanu, locație considerată mai potrivită, în care se află și în prezent.

Distribuie:

Postaţi un comentariu