Primul parc ştiinţific şi tehnologic din România, Tetapolis, a fost lansat
În cadrul TechFest – Cluj Technology Festival a fost lansat, duminică, parcul ştiinţific şi tehnologic Tetapolis, primul de acest fel din România. Deocamdată e vorba doar de o idee aflată într-un stadiu mai avansat de implementare, dar ceea ce va aduce noul concept este mult diferit de ceea ce întâlnim în zonă la ora aceasta.
Mihai Coca, development manager al Tetapolis, a explicat că ceea ce va fi pus la punct la Cluj va fi mult mai mult decât un simplu parc ştiinţific şi tehnologic: „Tetapolisul este gândit să fie mult mai mult decât ceea ce înseamnă un parc ştiinţific şi tehnologic. Nu este un loc la care să venim la ora 8 sau 9 dimineaţa şi la 5 după masă să plecăm către casă. Tot conceptul din spatele Tetapolis este gândit de aşa natură încât să dezvolte un ecosistem în care să putem funcţiona de dimineaţa până seara de o manieră foarte uşoară, care să nu ne încurce activităţile zilnice. Vrem să putem să ajungem dimineaţa aici, să ne putem lăsa copiii la grădiniţă, să avem unde lua un prânz, să avem unde să avem o întâlnire de afaceri, să avem unde să continuăm cu activităţi recreaţionale, fără să fim nevoiţi să străbatem Clujul dintr-un capăt în altul. Ne-am străduit şi am gândit totul de aşa manieră încât totul să fie inclus în aceste aproape 10 hectare de teren pe care le avem, de aşa manieră încât să fie totul la îndemână. Timpul este mult prea valoros pentru a ne putea permite să pierdem ore pe zi ajungând dintr-o parte în alta”.
El a explicat că tot ceea ce e sub egida Tetapolis e dezvoltat de două structuri: Tetarom şi Asociaţia Internaţinală a Parcurilor Ştiinţifice şi Tehnologice, care operează din 1984 şi care are 142.000 de membri din 88 de ţări.
„Scopul Tetapolis este să vă dea un spaţiu în care să funcţionaţi cu toate elementele de care aveţi nevoie ca să creşteţi, de la soluţiile financiare, la parteneri corecţi, network-ul care să vă permită dezvoltarea şi în final exit-ul către piaţă. Toată această structură a parcului ştiinţific şi tehnologic este împărţită în două etape. Prima etapă o lansăm astăzi şi o vom face disponibilă până la sfârşitul anului tuturor celor care doresc să adere structurilor de incubare, urmând ca a doua fază să înceapă în primele luni ale anului viitor”, a mai spus Mihai Coca.
La rândul său, Viorel Găvrea, directorul general al Tetarom a spus că a considerat întotdeauna necesar să fie un parc ştiinţific la Cluj şi, ca urmare, a început dezvoltarea lui: „Tetapolis în acest moment există, noi avem titlul de parc ştiinţific acordat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Tetapolis este de fapt o asociere între Tetarom SA şi Universitatea Tehnică. Urmează să primim cât de curând nişte clădiri construite cu bani europeni, una cu şase nivele, din care două nivele vor fi dedicate Parcului ştiinţific Tetapolis, unde vom începe cu start-up-uri, incubator”.
La eveniment a fost prezent şi primarul Emil Boc, care a vorbit despre un Cluj al viitorului şi despre un moment istoric: „Felicit pe dl Găvrea şi întreaga echipă de la Tetarom şi CJ pentru că au înţeles direcţia de evoluţie a Clujului cu mulţi ani în urmă. E clar că asistăm la un moment de a scrie istoria viitorului în Cluj, pentru că ceea ce se întâmplă astăzi cu Tetapolis înseamnă în fapt a fructifica avantajul major al Clujului şi a-i oferi acestui oraş şansa de a fi un centru al inovării, un hub în Europa Centrală şi de Est în ceea ce înseamnă cercetare, dezvoltare, inovare şi IT. Municipalitatea suţine total acest proiect. Tetapolisul va fi poate inima proiectului mare numit Cluj Innovation City. Acest proiect nu este localizat strict într-un loc, el este în mai multe locuri în oraş, poate şi în afara lui în viitor. Acest concept de Cluj Innovation City pune accent pe ingredientul şi avantajul fundamental al Clujului. Dacă în trecut poate că industria grea reprezenta viitorul, e clar că azi Clujul are o singură direcţie fundamentală unde poate excela şi unde poate fi un motor al dezvoltării economice a regiunii, a ţării şi a Europei Centrale şi de Est, iar acest domeniu este cercetarea, dezvoltarea, inovarea şi IT-ul”.
El a mai spus că oraşul trebuie să fie nu numai un centru al inovării, ci al inovării sustenabile: „Dacă azi Clujul este un centru al inovării, dorinţa noastră e să avem un centru al inovării sustenabile. Acest concept presupune ca dincolo de lucrurile concrete pe care o administraţie le face, să creeze acel ecosistem pe termen mediu şi lung care să-i permită să creeze în continuare plus valoare, ca această inovare să fie sustenabilă şi să se regăsească apoi în dezvoltarea comunităţii noastre. Cred că azi puneţi un pilon central pentru ceea ce înseamnă inovare sustenabilă în Transilvania şi în special în Cluj-Napoca. Şi sunt convins că acest parc tehnologic va fi un model şi pentru alte oraşe din România, fiind primul de acest fel, dar şi pentru alte oraşe din Europa Centrală şi de Est”.