De ce a renunțat Bogdan Rădulescu la politică: „Când spui adevărul într-un mod dur, acesta stârnește reacții”
Decizia sa de a intra în politică a fost rapidă și surprinzătoare întrucât nici nu se înființase USR la Cluj când a precizat că își dorește să susțină acest partid. A fost vicepreședinte al USR Cluj și un posibil candidat pentru alegerile din decembrie. A surprins multă lume când a anunțat pe Facebook că se retrage definitiv din politică. Transilvania Reporter a aflat de la actorul Bogdan Bob Rădulescu motivele pentru care s-a retras din cursa pentru un scaun în Parlamentul României.
Citiți și: Actorul Bogdan Bob Rădulescu, pregătit să intre în politică, de partea USR
Reporter: Înainte cu câteva zile de a anunța că renunți la politică, a fost repostat pe internet un filmuleț mai vechi din cadrul emisiunii Epic Show în cadrul căreia vorbeai pe un ton „neortodox” despre conducătorii Bisericii Ortodoxe Româ A reprezentat aceasta punctul de plecare pentru retragerea din politică?
Bogdan Bob Rădulescu: Toată situația a pornit de la clipul repectiv, care datează din iunie 2014. Mi se pare interesant cum a fost repostat exact în lunea în care USR a anunțat că a strâns semnăturile necesare. Filmul respectiv a stârnit din nou mult scandal. Interesant este că din cei de la București nu a intervenit nimeni în afară de Clotilde. Cei de la București știau că organizația de la Cluj e puternică, independentă și spuneau că aceasta este o chestiune pe care o putem rezolva noi. Unele voci extrem de raționale au spus că acel clip a fost făcut când USR Cluj nu exista și că a fost ok din punct de vedere al unui clip de televiziune, al unui pamflet. A existat o sancționare în cauză? Da! Au trecut doi ani de atunci, noi nu avem nicio treabă.
Însă Clotilde a insistat foarte mult. Clotilde m-a sunat de câteva ori, am vorbit cu ea, mi-a spus că nu știe cum să gestioneze toată situația la nivel central, pentru că nu dă bine. A existat oarecare presiune, chiar dacă discursul lui Clotilde a fost frumos, civilizat și echilibrat. Este o doamnă de felul ei. Și pentru că am zis că vreau să pornesc în această inițiativă pe bune, fără să râvnesc la nicio poziție și pentru că îmi doresc să fiu parte dintr-o reală schimbare, cum e USR-ul, mi-am dat seama că nu trebuie să țin de candidatura mea, chiar dacă cei de la Cluj m-au susținut enorm. Cei de la Cluj au insistat să rămân, dar pentru că nu am vrut să se răsfrângă asupra partidului eticheta lui Bob care vrea să ardă și să incendieze BOR-ul sau, mă rog, cum a interpretat fiecare lucrurile scoase din context, am renunțat.
– Discursul respectiv a făcut parte dintr-un show de televiziune, dar e cunoscut faptul că tu ți-ai exprimat în repetate rânduri dezacordul față de modul în care este condusă instituția bisericii și în public. Regreți felul necenzurat în care ți-ai susținut ideile?
– Nu. Regret faptul că nu am fost suficient de explicit. Dacă eram mai moale, mai blând în exprimare, clipul acela nu exista. Nimeni nu ținea cont de el, era doar o altă părere a unui om pe internet. Însă când arăți adevărul și îl spui extrem de dur, acesta stârnește reacții. Am primit mai multe amenințări de la organizațiile creștine, de le tineri misionari decât aș putea pune cap la cap în filmulețul acela de o sută de ori.
– Sunau la fel de dur?
– Mai dur, pentru că atacurile respective, pe care le am încă arhivate pe Facebook, sunt toate atacuri directe la persoana mea. Sunt amenințări cu moartea, unii îmi spun că mă linșează. Au fost amenințări la adresa copilului, la adresa soției, familiei etc. Regret faptul că nu am fost suficient de explicit în clipul respectiv. Nu am vrut să se înțeleagă că mă leg de credința ortodoxă ca și credință a fiecăruia, inclusiv a mea și a familiei mele. Nu despre asta era vorba. Mă refeream la modalitatea mârșavă pe care o practică BOR-ul în numele ortodoxiei, la manipulările BOR-ului pe care le face în numele ortodoxiei, la combinațiile pe care le are biserica cu clasa politică în numele ortodoxie. Revolta mea era împotriva acestei mârșăvii a BOR-ului ca instituție realizată împreună cu clasa politică. Nu s-a înțeles asta din demersul meu, acum doi ani. Am explicat aceste lucruri ulterior, în cadrul unor emisiuni.
– Discursul tău poate fi caracterizat drept „un discurs al urii”?
– Poate fi și se pot găsi argumente în acest sens dacă îl privești după definiția din dicţionar. Îmi pare rău că se poate interpreta în acest mod. Repet, îmi pare rău că nu am reușit să fac diferențierea clară în cadrul acelui filmuleț între credință, care e și a mea, și reprezentanții bisericii.
– În cadrul unei emisiuni radio ai vorbit extrem de frumos despre credință, despre legătura ta cu sprititualitatea, dar faptul că ți-ai exprimat nemulțumirea față de conducătorii bisericii și față de preoți, l-a făcut pe Mitropolitul Andrei să spună ulterior că te va chema în „audiență”. Ai fost?
– Nu m-a chemat. Întrebarea mea, dacă mă cheamă, e următoarea: „Unde să mă duc: în palatele lor sau în mașina de 70.000 de euro?” O să merg ori cu bicicleta, ori cu tramvaiul și să știu dacă trebuie să mă îmbrac frumos. Să îmi spună exact unde mă cheamă, că eu merg.
– Deci ești dispus să mergi la o discuție!
– Da, normal! Dacă mă cheamă Andreicuț mă duc și îi bat obrazul cum le-a bătut Mântuitorul obrazul fariseilor. Și eu, în sufletul meu, am suflare divină, ceea ce mă face și pe mine fiul Domnului, exact ca pe el. Iar eu ca fiul Domnului merg la el să îi bat puțin obrazul și să îl întreb dacă nu îi e rușine cu faptele lui pentru când se va întâlni cu Domnul?
– Care este în momentul de față poziția ta față de USR? Îi vei ajuta în continuare, din „umbră?”
– Absolut! Miercuri seară avem inaugurarea noului spațiu. Pentru că Soros e atât de zgârcit și probabil a uitat că presa din România i-a pus USR-ul în cârcă pentru a ne susține, probabil că nu știe că are de ținut USR Cluj cu chirie, mese, birouri, decorațiuni, dulapuri etc. Avem două camere chele. Fiecare am făcut chetă și am mers fiecare cu ce avem pe acasă. Sediul USR din Cluj e dotat de oamenii pe care îi încurca acasă un scaun, o canapea și pe care le-au donat cu drag. Eu merg cu două scaune.
– Consideri că au fost corecți cei din USR cu tine sau te așteptai la o susținere ceva mai mare în momentul în care ai decis că pleci din partid?
– Clujul a fost extrem de neîmpăcat cu decizia de a mă lăsa să plec, încă mai sunt regrete, dar mi-au respectat decizia. De la cei de la București nu aveam mari așteptări în acest sens. Pe de altă parte, când am văzut că Clotilde susține acel referendum legat de minoritatea homosexualilor am rămas cu un gust extrem de amar. Clotilde Aramand, care pentru unii dintre noi este un model de echilibru, de etică, de integritate, un om foarte mișto, de altfel, m-a dezamăgit prin susținerea acestui referendum. Înțeleg de ce a fost cea mai virulentă și m-a sunat în mod repetat și mi-a spus să nu continui în demersurile mele cu candidatura, fiindcă nu e ok. Acum, prin această acțiune arată că este o femeie pentru care toleranța pentru cei mai altfel dintre noi este de fapt egală cu zero. Mă așteptam la mai mult. Sigur, într-un partid nu trebuie să gândească toți la fel. Sunt dezamăgit de Clotilde ca persoană, nu ca useristă. Cred că noi trebuie să avem grijă de minorități, nu să le facem viața și mai grea, că doar nu reprezintă un pericol.
Poziția mea față de USR e aceeași ca până acum. Respect ideea, îmi plac oamenii și o să continui să îi ajut cu tot ce pot, exact ca și cum aș fi făcut și până acum din poziția de cetățean al Clujului. Relația mea cu ei e în continuarea ca cea din cadrul unei familii. Familia te ajută, familia te susține, dar familia te și ceartă atunci când greșești.
– Mai ești membru de partid?
– Eu m-am retras din toate și mi-am depus demisia, dar ei încă nu mi-au aprobat-o.
– Cum ai descrie scurta experiență din cadrul partidului?
– Mi-e drag USR-ul pentru că e chiar altceva, nu e aceeași Mărie, cu altă pălărie. Experiența a fost foarte frumoasă și intensă. Au fost întâlniri săptămânale cu oamenii pe care îi vezi zi de zi pe stradă lângă tine, dar pe care nu îi vezi. Îi vezi pentru că sunt oamenii care ies atunci când trebuie, la un protest sau când e vorba de o iniţiativă civică, pun mâna și ajută. Nu îi vezi, pentru că sunt oamenii care muncesc. În USR Cluj cred că mai bine de jumătate din persoane sunt antreprenori. Oameni care și-au dat seama că dincolo de schimbarea pe care o facem fiecare în jurul nostru, există momente în care trebuie să te implici la nivel decizional, altfel totul se schimbă numai la nivel mic, iar alții fac legile. Respectul meu pentru cei din USR Cluj e enorm.
Citiți și: Emanuel Ungureanu, surpriza de pe lista USR: „Nu voi ieși din pielea de ONG-ist”