Lights On: De sărbători, strada Mihail Kogălniceanu se transformă în „For(r)est Spirits”
Luminile ornamentale de sărbători sunt şi în acest an motiv de concurs la Cluj-Napoca. Lights On, concursul organizat de Asociaţia Daisler şi Daisler Print House, a ajuns la ediţia a doua. În acest an pe perioada sărbătorilor de iarnă în „vizor” este strada Mihail Kogălniceanu, care va beneficia din plin de creativitatea clujenilor care s-au înscris la concurs.
La ediţia din acest an au participat numai cinci proiecte, care au fost punctate în funcţie de câteva criterii de către un juriu din care au făcut parte Ligia Subțirică – arhitectul-șef al municipiului Cluj-Napoca, Cristina Andriuc – designer de obiect Neon Lightning Cluj-Napoca, Răzvan Luca, arhitect, fondator ZAIN, Dan Clinci, arhitect, membru OART şi Gilda Fărcaș, designer Daisler Print House. Cele cinci proiecte au fost notate astfel: For(r)est Spirits – 13 puncte, Aleea dintre brazi – 8 puncte, Pădurea de gheață – 6 puncte, Christmas Tale – 2 puncte şi Santa’s Village – 1 punct.
„Este un concurs care se adresează tuturor, pentru a găsi soluţii de iluminat alternative celor generale, în spaţii publice clujene. O iniţiativă care nouă ni se pare foarte bună. Practic aduce mai multă imaginaţie şi diversitate spaţiului public, de asemenea invitând pe toată lumea, pentru că nu se adresează numai specialiştilor, invitând la creativitate şi implicare în transformarea temporară a spaţiului public. Am jurizat proiectele, care au fost judecate ţinând cont de mai multe criterii generale. Am urmărit, am analizat atmosfera pe care o creează sistemele de iluminat folosite, am fost interesaţi de coerenţa pe care o au soluţiile prezentate şi, nu în ultimul rând, de sustenabilitatea şi replicabilitatea pe care aceste soluţii o au. În sensul în care trebuie să fim şi realişti, soluţiile, dincolo de a fi fermecătoare, trebuie să fie construite, trebuie să reziste în timp, trebuie să îşi păstreze farmecul de-a lungul a 2-3 luni de anotimp vitreg. Fiecare dintre soluţii a avut avantaje, atât din punct de vedere estetic cât şi tehnic, fiecare dintre ele a avut părţile sale forte, dar până la urmă juriul a punctat fiecare dintre criterii şi câştigătorul este For(r)est Spirits”, a precizat la anunţarea câştigătorului, arhitectul Dan Clinci.
Arhitectul a declarat pentru Transilvania Reporter că un asemenea exerciţiu de creativitate este foarte util. „Încurajez acest exerciţiu de inventivitate la scara întregului oraş. De exemplu, în anii viitori ar putea fi luate în calcul părculeţele şi scuarurile de la gară, teatru, de ce nu Piaţa Muzeului? Merită”. Dan Clinci a fost plăcut impresionat de proiectele înscrise în concursul din acest an. „Estetic şi inventiv sunt proiecte bune. Unele însă sunt mai greu de transpus în realitate. Cât priveşte jurizarea, am avut o grilă de criterii (sustenabilitate, aspect general, potenţial, etc. ) am notat fiecare din noi toate proiectele şi la sfârşit am făcut media fiecăruia, aşa am ajuns la câştigătorul For(r)est Spirits”, a adăugat acesta.
Nu se aşteptau să câştige
„Lights On este singurul concurs de idei cu privire la iluminatul festiv a unei zone dintr-un oraș din România. După succesul înregistrat anul trecut, când Piața Mihai Viteazu din Cluj-Napoca a fost “scoasă la concurs”, atenția s-a mutat la ediţia din 2016 către strada Mihail Kogălniceanu, una dintre cele mai vechi și mai boeme străzi ale orașului. Considerată una dintre străzile cu cel mai mare potențial turistic din oraș, strada Mihail Kogălniceanu devine arena de luptă în propuneri pentru iluminatul festiv din oraș. Miza rămâne aceeași: gloria eternă câștigătorilor care-și vor vedea proiectul transformat în realitate cu ocazia sărbătorilor de iarnă și același premiu emblematic care le va îndulci cu siguranță luna decembrie 2016, 1.000 de euro, premiu oferit de Daisler Print House și Asociația Daisler”. Aşa suna anunţul de concurs prin care clujenii cu idei erau provocaţi să schimbe măcar pe durata a 2-3 luni modul cum arată la modul tradiţional strada pe care are sediul central şi Universitatea Babeş-Bolyai.
Destul de puţini clujeni au răspuns în acest an provocării. Transilvania Reporter a stat de vorbă cu învingătoarele competiţiei, două tinere arhitecte, Szoke Eszter şi Tanczos Katalin, al căror proiect, “For(r)est Spirits” a acumulat un număr total de 13 voturi din maximum de 30 posibile. Proiectul va fi implementat în zona străzii Mihail Kogălniceanu de către Neon Lighting Cluj. Autoarele recunosc deschis că decizia juriului le-a luat prin surprindere. „Ca şi arhitecţi căutăm ca la orice proiect să ne documentăm şi să găsim cea mai bună soluţie, variantă pentru locul respectiv. Am observat în primul rând cel mai mare avantaj al străzii, care sunt copacii după părerea mea, şi cel mai mare dezavantaj, care sunt maşinile. De aceea, ne-am gândit că iluminatul trebuie montat sus şi puşi în valoare copacii şi corpurile de iluminat să poată fi văzute. Noi am sperat să transformăm întreaga stradă într-o mică pădure de lumină, dar, din păcate, trebuie să ne adaptăm proiectul la bugetul pentru realizare şi, din discuţiile cu cei care execută lucrarea, se vor împodobi doar câţiva copaci în faţa universităţii”, a spus Szoke Eszter. Tânăra arhitectă crede că ideea unui asemenea concurs este foarte bună. „Am fost surprinsă să văd că nu s-au înscris decât cinci proiecte şi am fost surprinse, atât eu, cât şi colega mea, că juriul ne-a ales pe noi, pentru că am elaborat conceptul destul de în ultima clipă şi ne-am fi dorit să putem aloca mai mult timp pentru proiect, a adăugat aceasta.
Colega ei de proiect, Tanczos Katalin spune că şi-ar dori ca acest concurs să cuprindă cât mai multe zone din oraş. „Noi am vrut să creăm iluminatul acesta mai ales pentru pietoni şi ne-am gândit unde ar fi cel mai plăcut de amplasat corpurile de iluminat şi aşa am ales copacii. Cred că clujenilor o să le placă, strada Kogălniceanu e circulată şi merită să fie împodobită mai special de sărbători. Ideea unui asemenea concurs mi se pare foarte bună, de obicei cei care fac iluminatul nu sunt designeri, au propunerile lor, dar eu cred că arhitecţii şi designerii, profesioniştii din aceste domenii pot aduce un plus. Nu m-am aşteptat să câştigăm, a fost o surpriză. Cred că şi alte locuri din oraş ar fi potrivite pentru asemenea concursuri în viitor: zona Someşului, pârârurile din oraş sau zone publice cum e zona Gării la care nu se gândeşte nimeni. Întotdeauna cele două pieţe mari din oraş sunt împodobite de sărbători, dar merită şi celelalte pieţe publice. Iar gara e un punct de intrare în oraş şi merită să fie frumos”, crede Tanczos Katalin.
Echipa formată din cele două autoare va trebui să colaboreze strâns cu reprezentanții Neon Lighting Cluj pentru implementarea proiectului, după care vor intra în posesia premiului de 1.000 de euro oferit de Asociația Daisler și Daisler Print House.
Lights On creşte de la an la an
„Ne-am dorit foarte mult să ajutăm administrația locală la identificarea unor soluții estetice care să pună în valoare orașul, să-l facă mai frumos, mai fermecător în timpul iernii. Așa a apărut “Lights On”. Anul trecut concursul a avut ca miză împodobirea pieței Mihai Viteazu din oraș, iar rezultatul a fost unul peste așteptări atât în materie de propuneri, cât și de implementare. Anul acesta ne-am dorit să mergem mai departe cu o altă zonă care merită o altă înfățișare chiar dacă doar temporar. Strada Mihail Kogălniceanu e una dintre cele mai frumoase din oraș, o stradă care merită pusă în valoare și cândva chiar pietonalizată. Cea de-a doua ediție a acestui concurs va reuși să o pună cu siguranță în valoare și va da pietonilor un motiv suplimentar de plimbare prin zonă”, explică Andi Daisler, reprezentant al Asociaţiei Daisler.
Acesta spune că organizatorii au fost surprinşi să primească în acest an propuneri mai puţine, dar acestea au fost mai bine realizate decât cele de la prima ediție. „Undeva n-am făcut ceva corect, dar asta ne motivează suplimentar pentru anul care vine, când sperăm să putem lansa concursul și mai repede și să îi acordăm și o mult mai mare atenție. Revenind la ediția din acest an, în total cinci propuneri au fost prezentate juriului care a deliberat preț de aproximativ două ore, iar la final câștigător a fost ales proiectul Forest Spirits. Cele două autoare ale proiectului lucrează în prezent la implementarea lui alături de reprezentanții Neon Lighting, așa cum trebuia să se întâmple” a adăugat organizatorul concursului.
Potrivit acestuia, proiectul câștigător va fi prezentat publicului în preajma zilei de 1 Decembrie şi a adăugat că „Bulgării de zăpadă” revin şi în acest an în Piața Mihai Viteazu. În plus, numărul bulgărilor de lumină va crește. „Anul trecut, din rațiuni care au ținut de timp, numărul instalațiilor a fost unul mai redus. În acest an proiectul va fi din nou implementat la scara la care a fost gândit. Cred că impactul vizual va fi unul pe măsură, în condițiile în care și anul trecut mii de clujeni s-au bucurat de plimbări pe lângă bulgării de lumină”, a mai spus Andi Daisler.