Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Despre instalații politice”

În întreaga ţară se vorbeşte despre nevoia de sânge proaspăt în politică. Clujul, ca pol al tehnologiilor moderne, face un pas înainte: propune o infuzie de sânge artificial pe listele parlamentare.

Pionierul cercetărilor din România privind sângele artificial, Radu Silaghi, e locul întâi, semieligibil, pe lista ALDE pentru Senat. Cu noutăţi absolute încearcă să treacă pragul şi Uniunea Salvaţi România, care numeşte doi activişti civici în fruntea listelor de la Cluj. Dacă aceste corpuri, deocamdată, străine politicului, se vor dovedi compatibile cu alegătorii, poziţiile pe care contează PNL după alegeri s-ar putea diminua. Liberalii au desemnat pe locuri eligibile politicieni consacraţi, cu o carieră inerent problematică, cei mai mulţi din fostul PDL. Social-democraţii şi-au înnoit în schimb listele, preferând noutatea notorietăţii, dar şi ei pot fi loviţi dacă senatorul exclus Cordoş va reuşi să atragă alegători PSD către partidul naţionalist ghidat din umbră de Victor Ponta.

Luni, va fi ultima zi în sălile Parlamentului pentru cel puţin nouă dintre cei 14 actuali aleşi clujeni. De marţi, parlamentarii iau vacanţă pentru alegeri, ceea ce înseamnă concediu pentru clujenii care nu mai candidează. La finele unui mandat sărac, cu o singură reuşită parlamentară de rezonanţă naţională, legea antifumat a Aureliei Cristea, scoasă şi ea din liste, echipa de la Cluj se înnoieşte semnificativ. După alegeri, în Parlament, dinspre Cluj, va fi vremea bobocilor. Peste alţi patru ani vom număra câţi au înflorit.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. Dragnea: Nu vreau să fac alianță cu UDMR la guvernare. Punct! Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că nu va face după alegerile parlamentare din 11 decembrie alianță cu UDMR la guvernare, reafirmând că singurii parteneri de alianță rămân cei de la ALDE, cu care speră să treacă de 50 % pentru a forma un cabinet. Dragnea a subliniat, de altfel, “că primul și singurul aliat” este ALDE. Întrebat dacă va discuta totuși cu UDMR, în cazul în care ALDE nu intră în Parlament, Dragnea a negat.

ACTUALITATE. Un an de la Colectiv. A trecut mai bine de un an de la tragedia din Clubul bucureștean Colectiv în urma căruia și-au pierdut viața 64 de persoane, iar alte câteva zeci s-au ales cu arsuri extrem de grave care necesită îngrijiri și în prezent. Mii de oameni au ieșit atunci în stradă, uniți sub durerosul slogan: „Corupția ucide!” La un an de atunci, la Cluj, în Piața Unirii, au fost aprinse câteva candele. Au ars o vreme, apoi au fost stinse de vânt. (Maria Man)

DOSAR. Despre  instalații politice

  • Horia Nasra, preşedintele PSD Cluj: „În alegerea candidaţilor am respectat în primul rând integral codul de etică şi de integritate al PSD, în sensul în care niciunul dintre candidaţi nu are probleme denatură penală. În al doilea rând, am dorit ca tot judeţul să fie reprezentat, prin reprezentanţi în parlament.
  • PNL deschide listele cu doi seniori: Stamatian și Nicoară! Despre ce fel de reformă face PNL în prag de alegeri și cum și-au ales candidații l-am întrebat pe Daniel Buda, liderul local al acestui partid. Buda se consideră mulțumit: „Din 19 candidaţi pentru Camera Deputaţilor şi Senat pe care PNL Cluj îi propune, 4 au vârsta sub 35 de ani. (Marius Nicoară)
  • Alegeri cu concurenţă ca la cele mai bune facultăţi: 210 candidaţi pe 14 locuri de parlamentar. În judeţul Cluj, pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie s-au înscris cu succes un independent şi 11 partide politice, iar alte două formaţiuni au fost respinse de BEJ. În total, pentru patru posturi de senator şi 10 de deputat, în judeţul Cluj candidează 66 de persoane la Senat şi 144 la Camera Deputaţilor.
  1. Csoma Botond, preşedintele UDMR Cluj: „În alegerea candidaţilor am ţinut cont în primul rând de profesionalism, acesta  fost primul criteriu. Apoi, în privinţa reprezentării femeilor, pe locul doi la deputaţi e o doamnă, Hegedus Csilla, loc care e considerat eligibil.
  • Listele electorale, o privire de ansamblu. O privire de ansamblu asupra listelor electorale propuse de filialele clujene ale partidelor arată abordări destul de diferite. Se disting listele pentru Senat și Cameră ale PNL, cu mulți dintre liderii tradiționali ai PNL și fostului PDL în continuare în frunte, pe locurile eligibile, chiar dacă unii au activat până acum mai mult la nivel local. Îi vom avea în continuare în prim-planul politicii clujene și în Parlament pe Marius Nicoară, pe Florin Stamatian, pe Adrian Oros, apare mai nou și Tudor Ștefănie, fostul primar din Turda. (George Jiglău)
  • Emanuel Ungureanu, surpriza de pe lista USR: „Nu voi ieși din pielea de ONG-ist”. Lista candidaților USR este formată din persoane mai mult sau mai puțin cunoscute, persoane care nu au fost implicate politic până acum, persoane provenite din societea civilă, în mare parte. Primele nume de pe cele două liste, Emanuel Ungureanu (Camera Deputaților) și Mihai Goțiu (Senat) au reprezentat o surpriză, chiar și pentru candidați, întrucât alegerea acestora s-a făcut prin vot secret de către ceilalți membri ai partidului.(Maria Man)
  • Radu Silaghi-Dumitrescu, candidat ALDE Cluj:  Este necesar un efort serios împotriva plagiatelor și a pseudo-științei. Radu Silaghi-Dumitrescu, chimist cunoscut în special pentru cercetările sale în domeniul obținerii sângelui artificial, se regăsește pe primul loc al listei de Senat înregistrată de Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) din Cluj. (Radu Hângănuț)
  • Elek Levente: „Ne propunem o campanie fair play”. USR Cluj speră să obțină voturi din parte tuturor celor care au fost nemulțumiți de clasa politică și își propune în acest sens o campanie „fair play”. „Ne propunem o campanie fair play, fără atacuri la alte partide, dar foarte eficientă, punând accent pe ideile noastre, avându-i în centru pe candidații noștri. (Maria Man)

CULTURĂ. Festivalul Temps d’Images. Despre falimentul tuturor lucrurilor și nevoia unor noi paradigme. Care sunt limitele timpului nostru? Cum funcționează aceste limite? Sunt aceste limite un rezultat al modernității, al industrializării, al suprapopulării, al capitalismului? În ce fel răspund oamenii la toate aceste constrângeri structurale, limitări sociale și în general la formele de dominare și represiune pe care le întâlnim la fiecare pas în aproape orice context. Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care au dus la conturarea temei din acest an a Festivalului Temps d’Images care va avea loc la Cluj în perioada 7-13 noiembrie. (Cristina Beligăr)

REPORTAJ. De meserie: OM. Africa, a doua casă. Viaţa Iulianei Ungheanu pare desprinsă dintr-un film. Are toate ingredientele unui scenariu bun: dramă, acţiune, răsturnări de situaţie, iar deznodământul fericit încă se scrie sau mai precis așteaptă o aprobare de la Guvern. Nu, nu, de la al nostru. (Maria Man)

IT. Istoria și frumusețile Clujului, printr-o aplicație pe telefonul mobil. Discover Cluj-Napoca este parte a Cluj Napoca Smart Tourism City, un proiect care îi invită pe clujeni dar și pe turiștii care ajung în oraș să folosească un mix creat între tehnologia de ultimă oră și istoria unor locuri fascinante din oraș, ce pot fi descoperite prin simpla utilizare a telefonului mobil și a aplicației Zoniz.( Radu Hângănuţ)

COMUNITATE. Cioloş a oferit o şa tradiţională mongolă fermei lui Mugur Pop și a primit un arc. Premierul Dacian Cioloş a oferit, luni, o şa tradiţională primită de la preşedintele Mongoliei unei ferme de lângă Cluj-Napoca, unde se organizează şi cursuri de terapie asistată cu animale şi care este administrată de un fost coleg de facultate. Cioloş a primit, în schimb, un arc cu săgeţi, pe care l-a lăsat la Cluj, spunând că se va întoarce pentru a exersa. ( Radu Hângănuţ)

CĂLĂTORII. Biserica suceveană cu amintiri austriece. Cu excepţia centrului istoric al Sighişoarei, Mănăstirea Sfântul Gheorghe din Suceava este singurul monument UNESCO urban din România. Dar aceasta nu este singura specificitate a sfântului lăcaş. (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR. Barack Obama: momentul bilanțului. Acum opt ani, pe 4 noiembrie 2008, democratul Barack Hussein Obama era ales cel de-al 44-lea președinte american și intra în istorie, ca primul președinte de culoare din istoria Statelor Unite ale Americii. Venea cu un aer proaspăt, cu multă carismă și cu un slogan irezistibil: „Yes, we can!”, dorind să își convingă concetățenii că pot depăși stereotipurile și pot face schimbarea necesară pentru a trăi un nou vis american. Nu a reușit să-și ducă la bun sfârșit toate planurile, întrucât ”inamicii” republicani au fost majoritari în Congres și i-au respins multe propuneri și proiecte. Însă a reușit să câștige inimile americanilor, alături de soția lui, Michelle, și cele două fiice – prin eleganță, umor, bun gust și decență. (Mădălina Kadar)

DOCUMENTAR. Legea antifumat nu se aplică pe stadioane. Plăcere, viciu, obișnuință sau, de cele mai multe ori, un mijloc de epatare, țigara și fumatul nu au dispărut de pe stadioanele din România. Asta deși legislativul a interzis „fumurile“ în spațiile publice. Textual legea antifumat care a intrat în vigoare și în România, în primăvara acestui an, arată bine. Realitatea de pe stadioane e puţin alta. Recent, la meciul echipei naționale feminine de fotbal a României, cu Portugalia, din barajul de calificare la Campionatul European, suporterii fumau nestingheriți în tribunele Arenei Dr. Constantin Rădulescu. Situația nu e cu nimic diferită însă nici pe cel mai mare stadion din Cluj-Napoca, Cluj Arena. Deși la meciuri participă numeroși copii, fumătorii nu se feresc să-ți aprindă țigările, chiar dacă stadioanele sunt, conform legii amintite, spații publice destinate utilizării colective. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu