La vremuri noi, livezi noi: Ferma Steluța renaște în era Facebook

Foto: Dan Bodea

100 de hectare de livezi de cireș, măr și prun și o seră de un hectar unde se cultivă diverse legume si flori fac din Ferma Steluța una dintre puținele ferme încă funcționale din România care se încăpățânează să supraviețuiască în ciuda tuturor „dăunătorilor” care îi pun existența în pericol și care au contribuit la închiderea multor ferme similare. Cei mai tineri dintre noi ne-am familiarizat cu această fermă abia anul acesta prin intermediul unei pagini de Facebook foarte profesionist administrată unde fructele și legumele recoltate în fermă sunt prezentate atractiv și unde îndemnul de a ne deplasa la fața locului pentru a ne convinge că realitatea din poze corespunde cu cea din teren devine aproape imposibil de ignorat. Pagina are peste 14.000 de fani și pozele și informațiile pe care administratorii ei le postează strâng sute sau chiar mii de like-uri.

Pentru mulți clujeni însă, Ferma Steluța este un cunoscut brand al Clujului, care și fără o pagină de Facebook ar putea la fel de bine să supraviețuiască, chiar dacă nu mai este cea de odinioară, din perioada comunistă.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Proprietarii ei actuali au început construcția serei undeva în jurul anului 2006, prin intermediul unui program SAPARD, iar livada de pe strada Odobești au pornit-o în forma în care este acum în anul 2010, tot printr-un program european. Aflăm de la Dan Mitre, administratorul Fermei Steluța, că în 2012 a avut loc plantarea și anul 2016 ar fi al cincilea an de funcționare. „De seră se ocupă mai mult mama mea, dar pentru că suntem aceeași familie am adus de anul acesta în sere și fructe din livadă pentru a fi mai aproape de clienții noștri care vin să cumpere fructe și nu mai vor să urce până pe deal unde avem livezile”, spune Dan Mitre. Cu o exactitate care, sincer, ne-a luat prin surprindere, aflăm de la Dan Mitre că pe un hectar de teren sunt plantați 1066 de cireși, iar meri, 3000 pe hectar.

În sera de legume și flori din zona Valea Fânațelor, strada Johann Sebastian Bach din Cluj, legumele se cultivă în continuare pe pământ, o tehnică tot mai puțin folosită în Europa unde este preferată, în schimb, cultura pe vată minerală și substrat artificial. Clujenii își pot cumpăra din seră sau din livadă, în funcție de sezon, fructe și legume proaspăt culese. Kilogramul de mere la Ferma Steluța, de exemplu este în prezent 2.5 lei.

„Ne-am încăpățânat să cultivăm legume în Cluj știind că nu va fi foarte profitabil, din cauza condițiilor de climă și de lumină care nu ne ajută absolut deloc. După cum vedeți, suntem în octombrie și preferăm să nu încălzim sera pentru că nu este rentabil. Am făcut de-a lungul anilor tot felul de experimente, am făcut și culturi de iarnă, însă nu se justifică din punct de vedere economic și costurile de încălzire sunt foarte mari. Atunci avem legume undeva din luna aprilie, până în octombrie, atât cât ne permite timpul de afară”, explică Dan Mitre.

În sera care se întinde pe 8000 de metri pătrați, familia Mitre cultivă roșii, castraveți, ardei, salată verde, iar primăvara sunt puse la dispoziția cumpărătorilor și flori.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Ferma Steluța există astăzi, spune Dan Mitre actualul proprietar, doar datorită disponibilității Bisericii Romano-Catolice de a da în arendă pe o perioadă lungă terenul pe care îl deține pe Dealul Steluța. Astfel, începând cu anul 2010, familia Mitre a început să se ocupe de acel teren și să investească în livadă.

„Cu o plantație veche, formată doar din pomi bătrâni nu poți să fii profitabil în condițiile actuale. E ca și cum ai vrea să faci performanță sportivă acum cu o echipă de fotbal care era foarte bună în anii ’70. Așa că am replantat o parte din suprafața. În total livada are 100 de hectare, din care replantate sunt 42 de hectare. Livada nouă, plantată în 2012, abia anul acesta a ajuns la maturitate”, precizează Dan Mitre.

Astfel de investiții sunt puține în țară, costul unui hectar de livadă ajungând la 35.000 de euro, recuperarea banilor intrând în calcul abia după cinci ani. În cazul livezii, spune Dan Mitre, din punct de vedere al investițiilor ar mai fi nevoie de folie pentru a proteja pomii de ploaie, ceea ce ar însemna alți 20.000 de euro pe hectar. „Particularitatea acestui tip de cultură este că, spre deosebire de cultura veche, în acest caz distanța dintre pomi este mult mai mică. Asta pentru că pomii sunt altoiți în așa fel încât să le fie imprimată o vigoare de creștere mult mai redusă. Mai avem o tehnologie care-i ține în frâu prin tăierea rădăcinilor. Am făcut acest lucru pentru că toate lucrările le realizăm pe hectar și în felul acesta costurile de producție sunt mai scăzute. În al doilea rând, recoltatul este mult mai ușor. Avem posibilitatea să îi udăm zilnic. A fost investiție foarte mare, am reușit să o facem prin fonduri nerambursabile 50%. Ne-am îndatorat și garantat foarte mult și a fost destul de greu”, precizează Dan Mitre.

După anul 2010 familia Mitre a exploatat și livada veche, dar din cauza soiurilor de pomi și pentru că nu exista sistem de irigare sau plase antigrindină, fructele nu aveau calitate superioară cum se cere pe piața Uniunii Europene. Acest lucru a determinat ca exportul să meargă mai mult în Rusia unde cerințele de calitate erau mai permisive.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Începând de anul acesta, însă, Ferma Steluța a obținut și certificările pentru a exporta în Uniunea Europeană și din 2017 fructele din livezile clujene vor lua și calea Uniunii Europene. „Cultura predominantă pe Dealul Steluța este cireșul, respectiv 28 de hectare, dar mai avem meri și pruni. Am depus acum un alt proiect pentru extinderea suprafeței de măr și construirea unui depozit frigorific care ne va permite să stocăm fructele. Mărul nu se vinde doar la recoltare și atunci, ca producători, dacă nu avem acel depozit trebuie să le vindem la jumătate de preț celor care au condiții de depozitare. De aceea, nici nu am mers pe o suprafață foarte mare de măr și am preferat să ne limităm deocamdată la patru hectare”, explică Dan Mitre. Astfel, s-a optat pentru soiuri care au o anume rezistență la boli și care nu necesită foarte multe tratamente, respectiv soiurile Luna, Pinova, Topaz și Elstar.

Anul acesta, Ferma Steluța a început să distribuie fructe și în supermarketuri. „A fost o colaborare bună cu Carrefour, la sfârșitul perioadei de recoltare a cireșelor, dar de la anul având în vedere că și livada deja are o vârstă, încercăm să intrăm în toate supermarketurile în măsura în care găsim deschidere. Din păcate, cu mere nu am putut să intrăm în supermarket. Nici măcar nu ne-au întrebat de preț, ci au spus că nu pot primi din cauza unor contracte pe care le au cu Polonia sau cu alte țări. Este vorba de anumite contracte la prețuri foarte mici pe care le preferă deși se știe că tehnologiile de cultură folosite acolo implică de cele mai multe ori multe îngrășăminte și pesticide. Ca urmare, ne-am reorientat spre piața locală și am descoperit, spre încântarea noastră, cumpărători care pun preț pe gust și sunt dispuși să bată un drum până la noi pentru a cumpăra un produs românesc de calitate”, precizează Dan Mitre.

În ceea ce privește extinderea serei de legume, Dan Mitre precizează că nu intră deocamdată în discuție. „În privința serei ne gândim dacă să o păstrăm așa cum e, sau dacă să o închidem. Mama este foarte pasionată și nu ar vrea să renunțăm, deși câștigul este foarte mic. Dacă nu am vinde direct clujenilor și am vinde printr-un intermediar, ar trebui să o închidem. Există și voci care spun că la noi legumele sunt mai scumpe ca la supermarketuri. Ar fi și la noi mai ieftine dacă am produce pe vată minerală. Preferăm însă producția pe pământ, chiar așa argilos cum este”, declară Dan Mitre. De anul acesta Ferma Steluța a început și publicitatea pe Facebook ceea ce i-a ajutat foarte mult pe proprietari să fie în legătură directă cu clienții, eliminând astfel orice tip de intermediar care ar  îngreuna funcționarea fermei. „Dacă cu această investiție am fi la 50 de kilometri de Cluj, nu cred că am mai exista. Știu că s-au făcut foarte multe sere cu programul SAPARD, m-am uitat pe lista proiectelor aprobate și am vrut să văd cum performează și să știți că multe dintre ele nu mai există. Pur și simplu s-au închis”, spune Dan Mitre.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

01img_6802

În 2016 producția de mere la Ferma Steluța s-a situat undeva la 100 de tone, un an nu foarte bun după spusele proprietarului. „Chiar dacă noi la livadă suntem protejați de secetă și grindină, împotriva înghețului din luna mai nu am putut să ne protejăm și, ca urmare, am produs undeva la 50% din capacitatea de producție. La fel, în cazul cireșelor, am avut o producție foarte slabă, undeva la 100 de tone, deși potențialul era de 500 de tone”, precizează Dan Mitre.

De anul viitor, Ferma Steluța vrea să treacă de tot pe sistemul de cultură ecologică în cazul soiurilor de măr, ceea ce înseamnă că în tratamentul pomilor se vor folosi doar anumite substanțe permise în agricultura ecologică: bicarbonat de sodiu sau sulf. „În România este foarte greu să faci agricultură ecologică pentru că există întotdeauna pericolul ca plantația să îți fie atacată de dăunătorii din livezile vecine care nu sunt lucrate. În plus, durează trei ani în care trebuie să ai toată cultura ecologică și abia în al patrulea an ești certificat. Cu toate acestea, sperăm ca peste patru ani să veniți la noi să mâncați mere certificate ecologic”, precizează Dan Mitre.

„Marea problemă a noastră sunt în continuare hoții. Este o adevărată bătălie în perioada recoltatului. Unul dintre motivele pentru care nu am mai lucrat livezile vechi pe care le aveam în arendă de la oameni, este pentru că nu le-am mai putut păzi. Poliția nu le făcea nimic hoților și eu îmi pierdeam zile întregi cu declarații. În livadă hoții îmi taie gardul fără nicio problemă. Am avut pe o singură parcelă trei paznici în trei schimburi. Cam multe cireșe trebuie să vinzi pentru a-ți recupera numai banii de pază. Încercăm, totuși, să punem un sistem de protecție electronic pe livezile noi în perioada următoare”, Dan Mitre

„Încercăm să punem foarte mare accent pe client pentru că suntem convinși că dacă vrem să performăm, trebuie să fim în contact direct cu clienții noștri, fără alți intermediari. Trebuie să profităm de poziția pe care ferma o are aici în Cluj. Ferma Steluța are o tradiție și dispune de condiții climatice care dau un gust foarte bun fructelor. Chiar dacă pomii sunt de același soi, dacă sunt plantați în altă parte din țară, se simte diferența. Ca urmare, vrem să creăm un brand care să recomande Clujul și să continue tradiția acestei ferme”, Dan Mitre

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. florica cvasnievschi says:

    mi-au placut f. mult ciresele pe care le-am cumparat de la Carefour in 25 07 2020.Ce ne facem cu hotiide la toate nivelele?

Postaţi un comentariu