Profesorii cu rezultate deosebite din judeţul Cluj au fost premiaţi într-o Gală a Excelenţei
O seară specială. Rând pe rând, ca la strigarea catalogului, 176 de profesori au urcat pe scena sălii „Auditorium Maximum” pentru a-și primi diploma și premiul. Timizi sau îndrăzneți, calmi sau emoționați, dar cu siguranță fericiți. Au reușit și anul acesta să aducă, prin munca lor de zi cu zi, Clujul în fruntea județelor cu rezultate deosebite atât la examene, cât și la olimpiade și concursuri. Pentru unii nu sunt decât niște nume pe o listă. Pentru alții, însă sunt sau au fost totul la un moment dat. Când un profesor își aude numele, acesta nu urcă singur pe scenă. În urma sa, legate frumos cu un fir invizibil stau sute și sute de nume. Fiecare, cu destinul său. E grea povara, dar e înălțătoare, deși e invizibilă. Diploma, o iau cu toții la un loc: numele de pe scenă, dar și cele din spatele acestora. Câte puțin din toate aceste nume au rămas în sufletul profesorului și l-au transformat în omul care este astăzi. Nu este bogat, sistemul nu îi răsplătește munca pe deplin, în schimb, este bogat sufletește.
În cadrul Galei de Excelență, an de an, meritele îi sunt recunoscute în mod „oficial”și de autorități. Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj a pregătit de Ziua Educaţiei un moment special destinat profesorilor clujeni. Cei mai buni 176 de profesori care au obţinut rezultate excepţionale la olimpiadele naţionale şi internaţionale din anul şcolar 2015-2016, alături de șase profesori debutanţi foarte bine pregătiţi ce au ales cariera didactică imediat după absolvirea studiilor – în 2016 – şi aproximativ 120 de profesori care s-au retras din activitate au fost protagoniştii unei festivităţi închinate Profesorului de vocaţie şi excepţie. Nu au fost neglijate nici unităţile de învăţământ care fac performanţă constant.
„Aș vrea ca în acest moment de bilanț să vă mulțumesc pentru rezultate pe care le-ați avut. Pentru faptul că, la fel ca anii trecuți, Clujul a fost în frunte la Evaluările Naționale, la Examenul de Bacalaureat, dar și la Examenul de Titularizare. Aceste rezultate se datorează fiecăruia dintre dumneavoastră, fapt pentru care meritați mulțumirile noastre și felicitări. Peste 200 de copii au primit premii în acest an. Dumneavoastră sunteți cei care au făcut posibilă această perfomanță. De ce la Cluj este posibil acest lucru? Cred că la Cluj este o normalitate. Administrațiile locale au înțeles că investiția în învățământ este cea mai sigură, dar în același timp este atât de importantă întrucât nu se pot face multe lucruri în lipsa acesteia”, a spus șefului Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Valentin Cuibus.
Ce profesori? Niște oameni și ei…
De asemenea, prefectul județului Cluj, Gheorghe Vușcan a precizat că orașul de pe Someș este puternic prin profesorii săi. „În urmă cu 50 de ani se adopta Statutul Dascălului de către UNESCO și organizațiile internaționale ale muncii. Arc peste timp, după 50 de ani, tema Zilei Mondiale a Educației este aprecierea profesorilor și statulul acestora. Noi suntem aici ca semn de respect pentru ceea ce dumneavoastră faceți. Dincolo de resepct însă, trebuie să avem grijă și de partea aceea de care au atâta nevoie, adică de partea materială. Am experimentat atâtea feluri și am făcut atât de multe reforme în învățământ și din păcate, încă nu avem o traiectorie foarte bine definită. Dar acesta este un alt subiect. Acum este ziua excelenței în învățământ, excelență care se datorează premiilor obținute și care nu sunt întâmplătoare, precum nu sunt întâmplătoare rezultatele pe care Clujul le obține an de an la examenele, concursuri sau olimpiade. Clujul este puternic prin dumneavoastră, dragi dascăli. Nu oricine poate fi dascăl, nu oricine poate șlefui talente, nu oricine poate face excelență pentru excelență”, a spus Gheorghe Vușcan.
Premiu special pentru zece ani de perfomanță
În sală, printre premianți s-au aflat și reprezentanții Colegiului Tehnic „Victor Ungureanu” din Câmpia Turzii, instituție de învățământ care mai bine de zece ani a obținut rezultate deosebite la olimpiadele cu profil tehnic, detronând de multe ori chiar și liceele de profil din Cluj-Napoca. Anul acesta, Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” a primit un premiu special.
„Premiul obținut la această gală este de fapt rodul muncii de mai mulți ani, poate ultimii zece ani, de când sunt directorul Colegiului Tehnic „Victor Ungureanu” din Câmpia Turzii. Cu toate acestea, nu este doar meritul directorului, este meritul întregului colectiv: cadre didactice, personalul didactic auxiliar, chiar și personalul nedidactic, pentru că nu putem să obținem astfel de rezultate dacă nu suntem o echipă și dacă nu punem toți umărul la a face din educația copiilor noștri o educație de calitate, cu rezultate bune și meritoase. De asemenea, este rodul muncii catedrelor tehnice, în special a catedrei de Electrotehnică. De când sunt director, nu a existat an în care să nu obțină premii sau mențiuni la fazele naționale ale olimpiadelor tehnice interdisciplinare. Le mulțumesc din suflet tuturor și îmi doresc să mergem în continuare ca o echipă, ca un colectiv unit și să obținem și alte premii”, a declarat Paula Bozdog, directorul Colegiului Tehnic „Victor Ungureanu”.
Momentul primirii acestei distincții a fost unul extrem de emoționant, marcând totodată zece ani de directorat: „Să te vezi pe scenă alături de cele mai bune licee din Cluj, este mare lucru. M-am simțit foarte mândră. Pentru mine a fost un moment înălțător. Îi mulțumesc domnului Valentin Cuibus și Inspectoratului Școlar Județean Cluj pentru acest premiu. Eu împlinesc zece ani de directorat, iar un premiu, un cadou mai frumos nu puteam să primesc. Acest lucru mă face să merg mai departe și să continui. Tot ce am făcut în acești zece ani a fost din suflet, pentru școală, pentru copii și pentru comunitatea din Câmpia Turzii”, a conchis Paula Bozdog.
La Gala Excelenței au participat și reprezentanții catedrei de Electrotehnică din cadrul colegiului: Marcel Man și Cornel Corovei, premiați în mod individual pentru rezultatele obținute în acest an.
Întrebați care este cheia succesului, aceștia au răspuns că nimic nu este posibil fără muncă. Multă și constantă. Dar, dincolo de acest aspect este important modul în care îi determini pe copii să muncească, să își dorească să facă mai mult, să devină olimpici și mai departe, ingineri sau orice altceva le face plăcere.
„Ce mai mare satisfacție a noastră ca dascăli e atunci când olimpicii noștri se întorc și ne mulțumesc pentru ceea ce au devenit. Nu există satisfacție mai mare. Am avut olimpici inclusiv dintre elevii de pe ruta progresivă, elevi de la profesională care au trecut la liceu, care au făcut cinci ani, elevi care au fost admiși la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca cu ajutorul rezultatelor obținute la olimpiadele naționale. Ce poți să își dorești mai mult decât să vezi că ai reușit prin munca ta să îi schimbi destinul unui om și să îi oferi o șansă? Nu sunt puțini cei care au reușit să devină ingineri în urma participării la aceste concursuri, care practic le-au trezit interesul pentru învățat. Sunt bucuros că am reușit să îi facem să înțeleagă că poate exista o altă viață. Unii înțeleg, alții nu, dar bucuria e enormă când, după ani și ani, foștii elevi, ingineri cu acte în regulă ne trec pragul, ne strâng mâna și ne mulțumesc. Pentru mine asta e cea mai mare satisfacție, e acel ceva ce te face să mergi înainte, cu toate carențele din sistem”, a declarat Marcel Man.
Satisfacția profesorului este cu atât mai are, cu cât cei care reușesc provin din familii greu încercate.
„Am constatat, dacă ar fi să facem bilanțul pe ultimii zece ani că olimpicii noștri nu provin neapărat din Câmpia Turzii. Să ai elevi din localități de care nu a auzit nimeni: Pădureni, Dosul Napului, Valea lui Cati , Triteni Hotar sau Călărași Gară, care își doresc să facă performanță, e impresionant! E incredibil că reușim să le dăm o șansă copiilor. Vin părinții și îmi spun deschis că nu cu ce să îi plătească abonamentul copilului să vină la școală. Nu au 180 de lei pe lună! Au zero lei venit! Și totuși, copiii reușesc să facă performanță și în aceste condiții. Sunt multe cazuri de acest gen. Cu toate acestea copiii înțeleg că școala le poate oferi o șansă, iar rezultatele se văd”, a spus Cornel Corovei.
La Câmpia Turzii lupta contină zi de zi, iar excelența așteaptă să fie cucerită și în acest an.
[stextbox id=”custom”]
Miercuri, 5 octombrie 2016, de Ziua Internaţională a Educaţiei, profesorii clujeni au primit distincţia de , , Excelenţă în educaţie” într-o gală festivă care a reprodus in micro un sistem întreg: tineri profesori debutanţi care, la prima participare la Titularizare, în calitate de absolvenţi 2016, au obţinut note între 9, 50 şi 10 la primul lor examen şi au ales o carieră în învăţământul clujean, profesori dedicaţi ce fac prin activitatea lor o cale mai uşoară înspre performanţă, profesori cu vocaţie care au ales să lucreze cu elevi în stare de sănătate precară – pe patul de spital – în cadrul proiectului , , Voluntari pentru Educaţie”, directori ce conduc unităţi ce sunt cunoscute ca motor al învăţământului clujean şi nu în ultimul rând, profesori care au făcut din viaţa lor o carieră în slujba învăţământului, acum pensionari.
Câștigătorii acestor secțiuni sunt:
Premiul de Excelenţă s-a acordat anul acesta profesorilor care l-au pregătit pe elevul de excelenţă al Clujului, Nechita Sebastian:
Bălan Adina – Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu, Cluj-Napoca
Bălan Gabriela – Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu, Cluj-Napoca
Ilea Lucian – Colegiul Naţional Emil Racoviţă , Cluj-Napoca
Topul unităţilor conform rezultatelor din anul şcolar 2015-2016
Locul I: Colegiul Naţional Emil Racoviţă Cluj-Napoca
Locul II: Liceul Teoretic Avram Iancu Cluj-Napoca
Locul III: Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu Cluj-Napoca
Locul III: Liceul Teoretic Gheorghe Şincai Cluj-Napoca
Premii speciale unităţi:
pentru implicarea în dezvoltarea învăţământului special: Şcoala Gimnazială Speciale Transilvania Baciu
pentru implicarea în dezvoltarea învăţământului profesional şi tehnic: Colegiul Tehnic Victor Ungureanu Câmpia Turzii
pentru implicarea în dezvoltarea învăţământului rural: Şcoala Gimnazială Mihai Vodă, comuna Mihai Viteazul
Profesor de vocaţie
Prof. Gavrilă Zmicală pentru munca depusă cu devotament în slujba educaţiei, atât ca profesor ce pregăteşte elevi pentru performanţă, dar şi ca , , Voluntar pentru Educaţie”, dovedind priceperea necesară educării elevilor aflaţi într-o stare de sănătate precară.
Profesori la început de drum, absolvenţi 2016, cu note între 9, 50 şi 10 la primul lor examen naţional pentru ocuparea posturilor didactice:
Czako-Gazsi Andrea – Educatoare
Candrea Maxim-Ionuţ – Profesor Religie
Mureşan Patricia Teodora – Educatoare
Pah Dana – Educatoare
Rădăcină Oana-Elena – Educatoare
Sîrb Alexandra Brenda – Învăţătoare
176 de profesori au fost premiaţi în cadrul acestei gale pentru rezultatele deosebite obţinute de elevii lor la olimpiadele naţionale şi internaţionale din anul şcolar 2015-2016, iar 128 de profesori pensionari, pentru care lista numelor pe care le vor purta în suflet s-a încheiat, au fost felicitaţi de colegii lor pentru întreaga activitate depusă în slujba învăţământului.
Întreaga listă a profesorilor poate fi consultată aici.
[/stextbox]
Nu există Comentarii