FOTO. A început școala! Ce noutăți aduce noul an școlar
Motiv de bucurie cei care au trecut pragul școlii pentru prima oară sau motiv de supărare pentru cei care au gustat din plin gustul dulce al vacanței, noul an școlar a început astăzi, 12 septembrie. Elevii, profesorii și părinții, în cazul celor mici, și-au dat din nou întâlnire în curtea școlii, unde a avut loc tradiționala festivitate de începere a noului an școlar.
După discursurile subținute de cei din conducerea școlii, de cadrele didactice sau de invitații sepciali ai ficeărei școli, învățătorii și diriginții i-au invitat pe elevi în clase unde aceștia au avut parte de prima oră de „dirigenție”.
Ca de obicei, prima zi este scurtă, plină de flori, zâmbete și curiozitate. De mâine, lucrurile vor începe, încet, încet să reintre în normalul abandonat pe perioada vacanței.
Urmăriți o galerie foto realizată de Dan Bodea:
Noul an şcolar vine şi cu noutăţi
Potrivit Ministerului Educaţiei, în calendarul anului şcolar 2016-2017 au fost corelate perioadele de vacanţă şi perioadele de cursuri pentru optimizarea calendarelor examenelor şi concursurilor naţionale. Este vorba şi de programul naţional „Şcoala altfel”, al cărui program de desfăşurare a fost flexibilizat. Astfel, programul se va întinde pe durata a cinci zile lucrătoare, lăsând la decizia comunităţii şcolare perioada pentru derularea programului, după cum urmează: 21 noiembrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul preşcolar şi primar), respectiv 17 octombrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal).
Examene
Prima sesiune a examenului de Bacalaureat din anul 2017 se va încheia pe 24 iulie, în timp ce a doua va avea ca punct final data de 21 august. Totodată, examenul pentru definitivare în învăţământ se va organiza în perioada vacanţei de primăvară (luna aprilie). O altă modificare, valabilă şi în cazul Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, vizează eliminarea prevederii conform căreia nota finală după soluţionarea contestaţiilor se modifică numai în cazul în care între nota iniţială şi nota de la contestaţii există o diferenţă de minimum 0, 5 puncte.
Admitere
Tot ca element de noutate, în procesul de admitere în învăţământul liceal de stat, ponderea mediei claselor V-VIII în calculul mediei de admitere a fost redusă de la 25% la 20% pentru a accentua importanţa Evaluării Naţionale la finalul clasei a VIII-a. De asemenea, repartizarea computerizată a elevilor în clasa a IX-a se va realiza într-o singură etapă, urmată de o perioadă dedicată rezolvării cazurilor speciale, conform metodologiei.