Erwin Valencia, director medical al formației New York Knicks: „Performanța se obține prin competiție, jucând cu cei mai buni, în fața unui public cât mai numeros”

Erwin Benedict Valencia lucrează de mai bine de doi ani în staff-ul medical al unei dintre celel mai cunoscute echipe de baschet din lume (Foto: rappler.com)

Din Liga Profesionistă Nord-Americană de Baschet Masculin , mai cunoscută publicului larg sub numele de NBA, a ajuns la Cluj-Napoca Erwin Benedict Valencia, directorul medical al formației New York Knicks, una dintre echipele sportive „rezidente” în cea mai faimoasă arenă din lume, Madison Square Garden. Cea mai valoroasă franciză baschetbalistică din lume, cotată de Forbes la 1, 4 miliarde de dolari, Knicks este, alături de Boston Celtics, unul dintre cele două branduri baschetbalistice, care de la înființare și până în prezent au rămas în același oraș. Succesul este trecător în NBA, iar Knicks nu traversează cele mai bune momente din istorie, însă nimeni nu se abate de la tehnicile de reconstrucție ale unei echipe, așa cum Erwin Valencia a explicat într-un interviu acordat publicației Transilvania Reporter, el vorbind pe larg despre modul în care tinerii americani sunt modelați pentru a ajunge cei mai buni baschetbaliști de pe mapamond, dar și despre cum vedete cunoscute în întreaga lume, precum Carmelo Anthony, se antrenează folosind tehnici care îmbină perfect știința cu creativitatea și psihologia.

Chiar dacă nu se mai bucură de succesul sportiv din anii ’70, New York Knicks rămâne sus în topul celor mai cunocute francize baschetbalistice din NBA. Directorul medical al formației, cel care se asigură că superstaruri, precum Carmelo Anthony sau Kristaps Porzingis, intră seară de seară pe teren pregătiți atât mental cât și fizic, s-a aflat la Cluj-Napoca în cadrul unui workshop în care acesta a împărtășit din vastele sale cunoștințe despre tehnici de meditație și mindfulness. L-am găsit pe Erwin în mijlocul exercițiilor, înconjurat de oameni zâmbitori veniți la Trinity Area din cadrul festivalului Untold pentru a-l cunoaște. Tehnicile lui sunt relaxante, implică mult zâmbet și, așa cum rezultatele finale au arătat-o aduc oamenilor, măcar pentru moment, o stare de bine greu de obținut pe alte căi.

Pentru noi cel puțin, aceste tehnici care implică meditația, par mai multe pentru orele în care mergem la psiholog. Cum funcțioenază în cazul sportivilor de performanță? Cum convingi un sportiv precum Carmelor Anthony să cânte și să sară într-un picior ca parte a unei sesiuni de meditație și mindfulness?

„În munca noastră cu jucătorii și atleții profesioniști, folosim tehnici de meditație și mindfulness. Sunt însă puțin diferite acele tehnici în comparație cu ce am făcut noi aici. Când lucrezi însă cu atleți din NBA, lucrurile se complică. Un jucător precum Carmelo Anthony se declanșează și în meci și la antrenamente atunci când aude muzica lui favorită, de exemplu. Îi place muzica old school și R&B. Dansează pe teren pe muzica lui James Brown și îi place Ray Charles. El așa se antrenează. Oamenii au diverse moduri de a ajunge într-un anumit stadiu mental de concentrare și este valabil și în cazul sportivilor. Nu cu toți funcționează aceleași tehnici și este important să găsim pentru fiecare acel lucru care funcționează. Meditația și concentrarea nu presupun să stai în liniște, așa cum mulți antrenori cred că e bine să facă. Suntem ființe moderne și complexe, se petrec atât de multe în jurul nostru și în capul nostru, încât trebuie să înțelegem cum trebuie abordat sportivul. Dacă nu înțelegem, el va răspunde prin luptă la tehnicile noastre. Jucătorii noștri și majoritatea jucătorilor din NBA intră în starea de concentrare după ce își pun căștile și ascultă muzica lor. Ai putea spune că asta nu e meditație. Dar este. Este felul lor de a medita. E felul lor de a ajunge acolo unde vor. Unii sunt gălăgioși și rolul meu este să îi ajut pe toți să ajungă la cea mai bună formă a lor”

Zilele aceastea, echipa națională de baschet a SUA joacă la Olimpiadă. Cu o sincopă la Olimpiada din Atena, naționala SUA nu a avut prea multe probleme cu echipele europene și în ultimii ani diferența este tot mai mare parcă între baschetbaliștii din NBA și cei europeni. Cum se explică această diferență?

Diferența dintre modalitățile de antrenament din NBA și din Europa țin de faptul că noi îmbinăm perfect partea de creativitate și de știință. În antrenamentele noastre lucrăm cu oameni. Pentru noi nu sunt niște simpli sportivi. Dincolo de clișee, sunt oameni. Și dincolo de sentimente și de încercările noastre de a-i face să fie fericiți, se află știința sportului, care ne spune când sportivul este obosit. Acela e un moment important, pentru că având rezultate care spun că e obosit, nu mergem și îi spunem să stea jos, ci încercăm să aflăm dacă mental se simte bine și dacă are probleme. Poate are probleme acasă, poate are probleme în familie și asta e ceva ce nu ține de știință.

De ce au sportivii, în general, această tendință de a fi introvertiți?

Sportivii de performanță au obiceiul de a-și ascunde sentimentele. Ei fac asta pentru a juca și neutralizează totul atunci când sunt în teren și joacă jocul lor, indiferent de disciplina sportivă. În sportul profesionist este o presiune imensă. Sportul în general are o presiune financiară imensă în zilele noastre și chiar dacă nu ești atlet profesionist simți tot soiul de presiuni. În NBA, presiunea ține de performanțe. Toată lumea te urmărește, toată lumea e cu ochii pe tine atunci când ajungi să joci în ligă, toată lumea și inclusiv tu, ca atlet, vrei să ajungi un jucător de All-Star Game sau să devii campion. Toate aceste presiuni există în baschetul american și sunt mult mai accentuate în New York. New York-ul e cea mai mare scenă a baschetului. Toată lumea e cu ochii pe tine, presa din New York exercită o presiune incredibilă pe jucători și toată lumea vrea să știe totul despre jucător. E un oraș imens, este o piață foarte mare care investește mult în baschet și cere și mai mult. Mulți jucători ajung în New York și se simt pierduți. Se pierd, dar nu cer ajutor pentru că au mândrie și sunt bărbați. Nu vor să fie tratați de parcă ar fi bebeluși, și noi asta încercăm. Le dăm spațiu să se manifeste în orice fel, atâta timp cât sunt bine și se simt bine alături de cei din jur.

Presiunea presupun că este mare și din partea fanilor sau a presei…

În ziare, mulți au imagini foarte proaste. JR Smith [n.r fost jucător al lui New York Knicks, devenit cunoscut pentru escapadele nocturne și abuzurile sale, transferat între timp la Cleveland Cavaliers cu care a câștigat în 2016 titlul de campion] de exemplu, era considerat un băiat rău, dar e un om extraordinar. La primul meci după trasnfer cu New York Knicks, a venit direct la noi. Și aici intervenim noi, din nou. Ei vin a doua zi, după ce lucruri s-au spus despre ei, și au nevoie de concentrare numai pe baschet. Cu toții știm dacă ce s-a scris este sau nu adevărat, așa că știm dacă trebuie discutată problema sau nu. Noi suntem familie pentru ei și invers, deoarece din septembrie și până în aprilie sau chiar iunie suntem în permanență pe drumuri, la meciuri, împreună.

Erwin Valencia,   alături de superstarul lui Knicks,   Carmelo Anthony,   înaintea unui meci la Madison Square Garden Foto: interaksyon.com

Erwin Valencia, alături de superstarul lui Knicks, Carmelo Anthony, înaintea unui meci la Madison Square Garden (Foto: interaksyon.com)

Această tendință este accentuată și de continua transformare a sportului de performanță, care este din ce în ce mai mult o industrie în care banii poate nu dictează, dar cu siguranță au un puternic cuvînt de spus?

Dincolo de industrie, care acoperă adevărata față a sportului profesionist, este faptul că jucătorii chiar simt bucurie în meseria lor. Dincolo de presiune, ne străduim și reușim să îi ajutăm să găsească bucuria ce vine din ideea de a juca pe cea mai mare scenă a baschetului profesionist. Kristaps Porzingis a venit și Letonia la 19 ani și toată lumea spunea despre el că nu va reuși nimic în New York deorece este un european venit dintr-un oraș mic, nu are un fizic așa cum au alți baschetbaliști din NBA și va claca în cele din urmă. Dar el ne-a spus că vrea să joace baschet, că se simte excelent să vadă că reprezintă țara sa într-o ligă precum NBA-ul. Pentru el, să fie la New York Knicks este o mândrie. După ce a avut un sezon excelent s-a întors acasă, a deschis o academie și joacă toată vara baschet, chiar dacă sezonul începe abia în octombrie. Sunt multe povești care merg dincolo de banii din baschet. Tim Duncan stă la coadă la magazine când sunt reduceri și toată lumea se întreabă de ce face asta. Fac asta pentru că sunt oameni normali care găsesc bucurie în munca lor.

Și totuși, în ciuda tuturor presiunilor, baschetbaliștii aericani și în general sprotivii americani au obiceiul de a fi cei mai buni în disciplinele lor. Ce faceți cu ei, cum îi antrenați? De unde începe totul?

Evoluția vine din cât de bună este competiția și ce provocări aduce ea. În SUA, copii care joacă în colegiu sau în gimnaziu, nu joacă izolați într-o sală. Ei joacă pe terenuri mari, afară, unde lumea îi vede. Din astfel de meciuri te obișnuiești cu presiunea publicului, pentru că publicul cere de la tine să fii cel mai bun, să domini adversarul. Joacă în fiecare zi și joacă de cele mai multe ori cu adversari mai mari decât ei, din toate punctele de vedere. Porzingis, când avea 16 ani, juca deja în Spania și avea adversari care jucau în liga de 16 ani deja. Pe terenurile din New York pe care se joacă baschet, dacă nu ești bun, ești scos afară. Acolo joacă doar cei care au competiția în sânge, dar mai ales aptitudinile necesare pentru a învinge. Așa se face selecția.  Academiile din Europa sunt în SUA colegiile. Aici cred că se poate vedea diferența, în condițiile în care e evident că în SUA la colegiu merge mai multă lume, în timp ce academiile sportive sunt opționale. În colegii, la 18 ani, joci cu baschetbaliști de 22 de ani și asta e o provocare pntru a deveni mai bun, pentru a antrena mai bine.

Meseria ta, de medic al unei echipe în care tebuie obținut zi de zi maximul, a ajuns să fie o știință?

E o provocare și pentru antrenori, care trebuie să ofere cadrul în care acești copii să facă performanța la care ei visează. Nutriționiștii sunt foarte importanți, mâncarea este foarte importantă și abia după vine parte de baschet cu tot ce ține de tactică. Când baschetbaliștii ajung pe mâna mea, la o echipă din NBA, ei au antrenori personali, au nutriționiști și eu doar preiau de acolo. Verificăm totul și evaluăm totul pentru a ne da seama de potențialul lor. Chiar și în colegiu e folosită știința atunci când se lucrează cu sportivii. Sportivii sunt precum niște case pe care echipele la cumpără. Vrem ca această casă să reziste în următorii zece ani și să știm că va fi chiar mai bună. Sunt multe părți pe care trebuie să le îmbunătățim astfel încât ei să reziste 82 de meciuri și apoi peste 100, pentru a deveni campioni. Totul ține de echilibru. Nu poți forța și nu are rost să forțezi sportivul mai mult decât e cazul în condițiile în care noi folosim date și statistici și algoritmi care ne spun aproape cu exactitate în ce stare este astăzi sportivul și cum va fi mâine. Aici e magia a ceea ce facem noi. Magia ține de capacitatea de fi om de știință dar și psiholog. Sau șaman. Mă consider un șaman.

[stextbox id=”black” caption=”New York Knicks”]

„The Knickerbockers” cunoscuți în lumea baschetului ca Knicks sunt una dintre cele 30 de francize din baschetul nord-american, active în NBA. Knicks este și una dintre francizele fondatoare ale ligii și una dintre cele două, alături de Boston Celtics, care nu au părăsit orașul în care au fost fondate. Potrivit Forbes, Knicks sunt cea mai valoroasă echipă de baschet a lumii, cu o cotă de piață de peste 1, 4 miliarde de dolari, depășind astfel pe Los Angeles Lakers dar și pe Chicago Bulls. Knicks au căștigat în istorie două titluri de campioni în NBA, în 1970 și 1973, însă în prezent trec printr-o perioadă de reconstrucție, cei mai cunoscți baschetbaliști din lot fiind sueprstarul Carmelo Anthony, lituanianul Kristaps Porzingis, dar și proaspăt transferatul Derrick Rose, fost MVP al ligii.

 

[/stextbox]

[stextbox id=”black” caption=”Despre Trinity”]

Trinity s-a născut din dorința de a împărtăși experiența conștientizării și a transformării personale cu cei din jurul nostru. Am vrut să oferim un mediu alternativ propice dezvoltării individuale.
Am creat un loc de convergență pentru oameni de știință, traineri, healeri, formatori și experți în diverse domenii, unde ni s-au alăturat cei care caută și se caută pe sine. Astfel, s-a născut o comunitate în care se împărtășesc idei și cunoștințe, se simte intens și se înțelege profund.Ca organizație, găzduim evenimente în cadrul cărora se practică tehnici diverse pentru minte, corp și spirit. Pentru comunitatea noastră, experiența acestor activități devine o tehnologie holistică de auto-realizare.
Acesta este conceptul Trinity — un incubator în care tu să îți trăiești experiența transformatoare în mod conștient, sustenabil și autentic. Un ecosistem pentru dezvoltare personală. Vei interacționa cu cei mai buni traineri, terapeuți și formatori. Vei întâlni oameni cu care rezonezi. Vei descoperi instrumente eficiente. Pornește alături de comunitatea Trinity în această călătorie de la profesional la spiritual, și de la personal la transpersonal. În această călătorie, îți vei cunoaște sinele autentic.[/stextbox]

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu