FOTO Se deschide cel mai mare ștrand cu apă sărată din România

Ștrandul de la Praid/ Foto: Lorand Vakarcs
Sâmbătă, 28 iunie, 2014 va fi deschis ștrandul cu apă sărată de la Praid, cel mai mare de acest fel din Transilvania. Este situat lângă salina Praid, are un aspect modern, inspirat de peisajul salin din mină și este cea mai recentă investiție a Salinei în domeniul turismului. Zidurile de la intrare și unele elemente, precum suportul pentru dușuri, sunt concepute din ciment care imită perfect aspectul rocii de sare. Arhitecții au combinat inspirat lemnul cu betonul păstrând o linie modernă, dar și culorile simbol ale sării, ale Praidului. Peste apă se ridică un pod din lemn și sticlă, combinație apropiată peisajului. Simplitatea și curățenia, dar și proprietățile curative ale băilor de sare sunt atuurile noii investiții.
Ștrandul este reconstruit pe amplasamentul celui vechi și a costat 1, 5 milioane de euro, bani investiți de Societatea Națională a Sării „Salrom” de care aparține Salina Praid.  Lucrările de reconstrucție au început în aprilie 2013, după un proiect făcut de Igloo Arhitectures București și executat de Izorep Târgu Mureș. Are 5400 de mp la sol, 1941 mp luciu de apă și 300 de locuri pe șezlonguri care intră în prețul biletului. Ștrandul are bar în piscină, bar la parter, un magazin de prezentare cu produse proprii, souveniruri și produse de plajă. Are dușuri și un punct de intervenție sanitară. Ștrandul are și etaj, cu șezlonguri și umbrele dacă e nevoie, dar și cu un bar propriu și restaurant cu autoservire.
Sâmbătă, în prima zi, între orele 10 și 12 intrarea va fi liberă, practic, un program de vizitare, urmat de festivitatea de inaugurare de la ora 14 pentru ca duminică de la ora 10 să se deschidă penru public, într-un program normal. Biletul de intrare va costa 25 de lei pentru adulți și 15lei penru copii. „Sperăm ca ștrandul să învioreze turismul, el aduce și beneficii de sănătate dar este și un bun loc de recreere. Pentru Salină este un proiect viabil și coerent cu tot ce am făcut până acum, turismul fiind o parte însemnată din planurile noastre și cele prezente și cele viitoare” spune Ilie Colorian, șef serviciu Turism la Salina Praid.  Iar planul de investiţii pe viitor prevede construirea unui hotel de 4 stele cu Centru Spa şi extinderea bazei de tratament din Salina Praid.
Localitatea Praid este așezată pe valea Târnavei Mici, la poalele Munților Gurghiului, în depresiunea Praid la 525 m altitudine (masivul de sare atinge 580 m înaltime).
Cum se ajunge acolo: pe DN 13 A Balauseri – Sovata – Praid – Miercurea Ciuc, la 9 km de Sovata sau pe DN 13 B Praid – Gheorgheni (58 km) Cu trenul: Gara Praid, punctul terminus al liniei secundare Teius – Balauseri – Sovata – Praid care accede la magistrala feroviara Brasov – Sighisoara – Teius – Cluj-Napoca – Satu-Mare – Oradeadar și cu avionul, prin aeroportul international Târgu Mures (70 km).
Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. paul says:

    Foarte frumos, cu pretu e mai rau. Exemplu ,familie doi adulti doi copi 80 ron putina benzina, putina papica=1/3 salar minim. Concluzi lumea o sa dea navala.

Postaţi un comentariu