Un volum de poezii eminesciene, ”la îndemâna oricui”, lansat la Humanitas de ziua poetului
Librăria Humanitas din Cluj-Napoca a găzduit joi după-amiază lansarea unei noi ediții a poeziilor lui Mihai Eminescu, marcând prin acest eveniment împlinirea a 165 de ani de la nașterea poetului. Selecția textelor volumului „Poezii”, apărut la Editura Humanitas, a fost făcută de Cătălin Cioabă și a avut-o în calitate de consilier științific pe criticul și istoricul literar Ioana Bot.
Ediția cuprinde texte din manuscrisele eminesciene, care, în opinia Ioanei Bot, „nu au plăcut altor editori” și pe care aceștia le-au considerat „mai rău decât secundare”. Astfel, cititorii vor descoperi în noul volum un Eminescu scriind cu o energie primară pe care poetul o avea în manuscrise și pe care singur și-o cenzura când pregătea textul pentru publicare. „Ediția este destinată cititorilor care își pun problema cum să îi citească poeziile lui Eminescu și nu cum să-l dea cu poleială. M-am bucurat foarte mult când am aflat că, în continuarea volumului cu mărturii despre Eminescu pe care Cătălin Cioabă l-a făcut pentru Humanitas și care e o antologie echilibrând foarte bine profesionismul unui cunoscător de arhive și de manuscrise cu profesionismul unui redactor care propune o carte publicului larg, editura face și un volum de poezii eminesciene la îndemâna oricui”, a precizat criticul Ioana Bot, mărturisind că volumul nu reprezintă neapărat selecția pe care personal ar fi făcut-o. Din corpusul de poezii lipsește Memento Mori, Povestea magului călător în stele sau poezia Gemenii.
„În cultura română Eminescu se bucură de un privilegiu aparte. Este foarte editat. Manuscrisele eminesciene au fost citite, descifrate, datate, conservate de specialiști într-o ediție enormă publicată într-un timp lung de Academia Română și începută de Perpessicius. Acea ediție, dincolo de excelența ei, este dificil de manevrat. Nu este ușor să citești de plăcere Eminescu în acea ediție. Edițiile de consum, pe care să le poți purta cu tine, nu sunt decât arareori serioase și continuă să se lege de un corpus de poeme care nu cred că mai corespund gustului cititorului de azi”, a mai spus criticul Ioana Bot a cărei principală contribuție la noul volum a fost ordonarea cronologică a poemelor eminesciene. Ioana Bot a încheiat cu precizarea că va urma o ediție dedicată lui Eminescu al cărei conținut va cuprinde ceea ce nici un editor nu a considerat publicabil, cu excepția editorului Perpessicius care a introdus, „cu sfială”, în ediția completă, anumite texte despre care s-a spus că nu sunt descifrabile.
Despre compoziția volumului „Mihai Eminescu-Poezii” a vorbit și Adrian Tudurachi, critic și istoric literar, cercetător la Institutul Sextil Pușcariu al Academiei Române, Cluj. „Mi se pare foarte semnificativ momentul apariției acestui volum când societatea este suficient de matură încât să regândească niște valori care încadrează existențele noastre. Pentru prima dată este adus în prim plan, într-o ediție populară, profilul de scriitor profesionist al lui Eminescu care scria neîncetat pe ce apuca, despre ce apuca și în orice context. […] De asemenea, în această ediție regăsim mai multă biografie decât în orice altă ediție. Aparatul de note conceput de Cătălin Cioabă se citește ca un text de sine stătător. Acesta este unul dintre atuurile ediției”, a precizat Adrian Tudurachi, insistând asupra poeziilor lui Eminescu scrise în stare de „semi-absență”, „aproape din neatenție”, lăsând mașinăria versului să funcționeze aproape de la sine.
La fel cum a început, seara s-a încheiat cu un recital de poezie al elevilor clasei a zece de la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj. Tinerii au recitat câteva poezii de Mihai Eminescu, mai mult sau mai puțin cunoscute, printre care Mitologicale, O stea în reci nemărginiri, Din Berlin la Potsdam, E împărțită omenirea, Stelele-n cer sau Eterna pace.
Mai jos puteți urmări o galerie foto realizată de Dan Bodea: