Premieră: Casa Matei din Cluj se deschide publicului pentru vizitare. Deocamdată doar în sezonul estival

Foto: Dan Bodea

Casa Matei din Cluj, unicul palat clujean din epoca de tranziție de la stilul gotic la cel renascentist, s-a deschis la sfârșitul acestei săptămâni către publicul larg marcând astfel o premieră în ceea ce privește destinația clădirii.

Astfel, sub titlul „Din visul muzei adormite…”, în perioada 4 august-9 septembrie 2017, Galeria Casa Matei va găzdui o primă expoziţie de pictură şi sculptură a profesorilor de la UAD Cluj-Napoca, pentru ca în holul de la etajul I să fie amenajată o expoziție dedicată fotografiilor realizate de Constantin Brâncuși, documente din colecția instituţiei, păstrate în biblioteca UAD. Turiștii nu vor avea parte de ghidaj în expoziții, însă vor avea parte de materiale informative care să le ofere detalii atât despe lucrări, cât și despre istoricul clădirii în care se află.

Foto: Dan Bodea

Accesul publicului în Casa Matei se va face zilnic între orele 12-18, tariful biletului de intrare fiind de 10 lei pentru adulţi şi de 5 lei pentru copii cu vârste de peste 12 ani, studenţi şi pensionari. Copiii cu vârsta sub 12 ani, precum şi reprezentanţii presei şi ai unor instituţii de profil, artistice şi culturale, vor beneficia de gratuitate în cazul vizitării Casei Matei. Sumele obţinute în urma plăţii biletului de intrare în Casa Matei vor fi folosite pentru conservarea şi restaurarea Casei Matei în vederea creşterii accesului publicului la „întâlnirea” cu acest edificiu cu o istorie aparte.

Dorința conducerii UAD este ca galeria să rămână deschisă publicului larg nu doar în perioada estivală, însă o decizie definitivă nu a fost luată în acest sens. Astfel, programul de vizitare va fi ajustat cel mai probabil în funcție de orarul studenților care vor avea cursuri începând din toamnă, în clădire.

Edificiul adăposteşte în prezent biblioteca şi sălile pentru cursurile teoretice ale Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, precum şi Galeria Casa Matei. Clădirea, emblematică pentru Cluj, a fost locul în care s-a născut regele Matia Corvinul. De-a lungul timpului clădirea a suferit numeroase intervenţii şi a găzduit diferite instituţii şi colecţii, devenind în 1950 sediul Institutului de Arte Plastice „Ioan Andreescu” transformat, mai apoi, în Academia de Arte Vizuale „Ion Andreescu”, iar în 2001 în Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.

Foto: Dan Bodea

„Au fost foarte mulți turiști care și-au dorit de-a lungul timpului să viziteze Casa Matei și atunci ne-am gândit să o deschidem către public. Cred că această galerie poate fi considerată cea mai importantă din Cluj pentru că aparține Universității de Artă și Design nu altor instituții sau altor grupuri cu diferite interese. Nu este un loc care riscă să se desființeze de la o zi la alta. Cota de piață a unui artist este ultimul lucru care ne interesează. Preocuparea noastră este să formăm caractere care să ne poată reprezenta peste tot în lume. ”, a spus Ioan Sbârciu, președintele Senatului UAD, la vernisajul primei expoziții deschise publicului larg prin noul sistem de acces.

Dacă la subsolul clădirii, publicul poate admira lucrările unor artiști precum Ioan Sbârciu, Olimpia Bera, Anca Bodea, Andrei Ciurdărescu, Kudor-Duka István, Kömives Andor, Cristian Lăpuşan, Dan Măciucă, Ioana Olăhuţ, Ioana Popa, din cadrul departamentului de pictură, respectiv Radu Moraru, Vlad Berte, Kolozsi Tibor, Florin Marin, Alexandru Păsat, Ionel Tănase din cadrul departamentului de sculptură al UAD, la etajul unu al edificiului pot fi admirate fotografii de Constantin Brâncuși din colecția UAD.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Beneficiara unei donații din 1965, Universitatea de Artă şi Design are, în patrimoniul său, o colecție de 41 de fotografii realizate de Brâncuși, donate de scriitoarea Alice Steinfeld, din Budapesta. Din rațiuni de protejare a colecției mai sus amintite, expoziția Fotografii de Constantin Brâncuși din colecția UAD, reunește cópii fotografice ale fotografiilor lui Brâncuși. Acestea prezintă lucrări celebre ale lui Brâncuşi şi impresia pe care o are privitorul, potrivit textului care însoțește expoziția, este una de stranie contemporaneitate: doar figura umană, în una dintre fotografii, indică epoca, prin vestimentaţie şi coafură. Acesta este de fapt motivul cultului lui Brâncuşi: capacitatea artistului de a învinge timpul, atât prin lucrările sale, cât şi prin re-prezentările acestora.

„Să nu uităm că există și conceptul de turism cultural, dincolo de terase și restaurante. Turiștii trebuie să vadă și expoziții de artă contemporană în Cluj și vrem să transformăm Casa Matei într-un obiectiv turistic mult mai vizitat decât este în prezent”, a precizat Radu Marcel Moraru, rector UAD.

Foto: Dan Bodea

[stextbox id=’custom’]

Scurt istoric al casei natale a regelui Matia Corvinul (1443–1490)

După mărturia izvoarelor istorice, Casa Matia Corvinul (numită popular Casa Matei Corvin) – edificiu ce face parte din cartierul Cetatea Veche de odinioară (perimetru înconjurat de prima incintă fortificată medievală a urbei) – este clădirea în care s-a născut, la data de 23 februarie 1443, Matia, fiul cel mic al voievodului Transilvaniei, Ioan de Hunedoara. Clădirea de atunci se afla în proprietatea unui patrician înstărit, Iacob Méhfi.

În 1467 Matia Corvinul – care în 1458 devenise regele Ungariei – a scutit de plata taxelor proprietarii de atunci ai casei sale natale. În deceniile care au urmat clădirea a căpătat volumetria actuală, fiind adăugate mai multe ancadramente gotice târzii și renascentiste și înglobând casa vecină de la vest. Datorită scutirii de taxe, dar și al cultului clujean al lui Matia Corvinul, clădirea și-a păstrat înfățișarea primită la cumpăna secolelor XV-XVI. În anul 1740 orașul a cumpărat casa în care a amenajat un spital militar, extinzând clădirea spre curtea interioară. Pe parcursul secolului al XIX-lea starea clădirii a decăzut treptat. La sfârșitul secolului, odată cu răspândirea cultului monumentelor dar și al renașterii cultului lui Matia, s-a amplasat pe fațada principală o placă memorială (1889). Primele lucrări de restaurare au avut loc în 1899, iar în deceniile următoare clădirea a găzduit colecția etnografică a Societății Carpatine din Ardeal. Alte intervenții au avut loc în anii 1942–43 1957–58, 1964–65, 1971, 1976–77. În 1996 Primăria municipiului Cluj-Napoca a dezvelit o a doua placă memorială pe fațada clădirii, în limbile română și engleză. În anul 2001 clădirea a fost restaurată din nou, zidurile fiind protejate împotriva igrasiei. Totodată în subsolul clădirii a fost amenajată Galeria Casa Matei.

La data de 8 ianuarie 1926 a fost inaugurată Școala de Arte Frumoase din Cluj cu rang academic (înfiinţată în 1925). Între anii instituția 1933–1940 a funcționat la Timișoara. În 1950 Școala de Arte Frumoase a fost reînființată la Cluj cu denumirea de Institutul de Arte Plastice „Ioan Andreescu”, unificând cele două secții de arte frumoase în limbile de predare română și maghiară care funcționau separat de un an. Clădirea oferită Institutului la acea dată a fost Casa Matia Corvinul. În 1990 denumirea instituției se schimbă în Academia de Arte Vizuale „Ion Andreescu”, iar în 2001 devine Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. În prezent în clădire funcționează biblioteca universității, sălile pentru cursurile teoretice și Galeria Casa Matei.

[/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu