E cool să fii deștept: 700 de tineri și-au testat cultura generală în semifinala Olimpiadei CuGeT
Prima ediție a Olimpiadei de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni, CuGeT, și-a aflat sâmbătă finaliștii după susținerea unei noi etape a concursului organizat de Asociația Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj. Astfel, în jurul orei 14.00, holul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a devenit aproape neîncăpător odată cu venirea celor aproape 800 de participanți. Încrezători în cunoștințele lor și nerăbdători să dea piept cu întrebările, tinerii nu au arătat nici un fel de emoții înainte de începerea testării. Mai mult sau mai puțin motivați de recompensa financiară pe care ultima etapă a concursului le-o asigură, mulți dintre tineri au precizat că participă la concurs pentru că le pace competiția și nu ar fi vrut să rateze să își verifice cultura generală cu cei de vârsta lor.
La fel ca în etapele precedente, în semifinale participanții au primit chestionare cu 25 de întrebări și au avut la dispoziție 15 minute pentru a răspunde corect la cât mai multe dintre acestea. Departajarea finaliștilor s-a realizat printr-o probă suplimentară de baraj, respectiv trei întrebări la finalului chestionarului. Întrebările au fost propuse de un consiliu științific, de la Inspectoratul Școlar Județean, echipa AFA și echipa Vitrina Advertising.
Domeniile testate au fost Artă, Științele naturii, Științele exacte, Sport, Teatru și film, Literatura română și universală, Geopolitică și orașul Cluj-Napoca, iar întrebările au fost adaptate celor trei categorii de vârstă: clasele IX-X, clasele XI-XII și tineri de 18-25 de ani. Astfel, dacă elevii din clasele IX-X, au avut de răspuns la întrebări precum Care este capitala Columbiei, sau Care este cel mai vechi teatru din Cluj, elevii din clasele a XI-a și a XII-a au trebuit să știe Unde s-a născut scriitorul Eugene Ionesco sau Cine este considerat părintele Jocurilor Olimpice moderne. Nu mai puțin interesante au fost întrebările pentru tinerii între 18 și 25 de ani, care au avut de răspuns unor întrebări de genul: În ce stare este mercurul, la o presiune și temperatură apropiată de cea a camerei sau Câți sateliți naturali are Marte.
Chestionarele, răspunsurile și numele finaliștilor pot fi accesate la adresa cuget.afacj.ro
45 cei mai buni participanți s-au calificat în finala din luna aprilie. Toți finaliștii sunt recompensați cu câte 150 de lei, iar câștigătorii din fiecare grupă de vârstă vor primi câte 5.000 de lei, ocupanții locului doi – câte 3.500 de lei, și cei de pe locul trei – câte 2.000 de lei. Fondul de premiere este asigurat integral de AFA Cluj.
Luca Frasin este elev în clasa a noua la Transylvania College și bunicii lui îl numesc un copil „înzestrat”. La fel ca în etapa precedentă, au venit și de această dată să își susțină nepotul la ieșirea din sala de concurs. „Cel mai important în acest concurs este faptul că tinerii sunt stimulați, pentru că, vedeți dumneavoastră, nimeni nu muncește fără stimuli. Ce randament dau elevii noștri în școli când nu au motivație?”, a precizat bunica lui Luca, fostă profesoară de română la mai multe școli din Bistrița și Cluj. „E foarte greu să îl ridic pe Luca de pe cărți pentru că are curiozități intelectuale foarte pregnante. A fost elevul anului în școala lui, a intrat și în organizația UNICEF, urmează și cursuri de drept și este pe un drum foarte bun”, a mai spus bunica lui Luca. În legătură cu motivul pentru care și-au însoțit nepotul la acest concurs, bunicii lui Luca au precizat că vârsta înaintată pe care o au îi pune pe gânduri și îi face să fie cât mai aproape de el. „Este copil încă și are o nemărginire în gândire, încât vă va uimi. Numele lui este Luca Ion, are nume predestinat. Noi l-am crescut de la vârsta de doi ani și tot timpul ne-am ocupat de el. Din clasa a treia îi plăcea istoria și tot atunci a primit și un premiu foarte important. La Transylvania College a intrat cu bursă pentru că altfel nu ne-am fi permis să îl susținem financiar acolo, iar engleza a început să o prindă fără să îl învățăm noi”, au mai spus bunicii lui Luca. Plecarea nepotului lor în străinătate, la studii, ar fi privită cu tristețe de bunici, însă dacă aceasta va fi dorința tânărului, dânșii nu îi vor sta în cale.
La finalul concursului, am avut ocazia să îl cunoaștem și pe nepotul premiant, despre care între timp aflasem că are acasă un dosar întreg de diplome și să vedem care au fost întrebările care l-au pus cel mai mult pe gânduri. „Nu mi s-a părut o diferență sesizabilă între întrebările de acum și cele de data trecută, poate doar simpla prezență a întrebărilor de baraj. Chiar nu au fost grele și necesitau mai mult intuiție, decât cunoștințe. Mie îmi face mare plăcere să citesc și să caut informații despre orice. Cred că e important să fim informați pe deplin și să cunoaștem contextul în care ne aflăm și contextul în care se află alte țări. Astfel de teste sunt concepute în așa fel încât noi, tinerii, să știm cu ce ne confruntăm și chiar dacă viața în general ar trebui să ne motiveze, uneori este nevoie și de motivație financiară”, a precizat Luca. Cu referire la pregătirea pe care trebuie să o aibă pentru a face față unui asemenea concurs, Luca a declarat că uneori e nevoie de o memorie bună, alteori de un raționament foarte bun, sau chiar de amândouă.
Domeniile de studiu de care se simte atras în acest moment tânărul de 15 ani sunt istoria și politica. Din cele 25 de întrebări, Luca nu a putut numi una în fața căreia să fi ezitat, însă a mărturisit că i-a plăcut în mod deosebit întrebarea legată de sportul care l-a făcut celebru pe Muhammad Ali. „Foarte puțini dintre cei de vârsta mea au auzit de el, având în vedere că a fost un boxer renumit în anii ’60 și că și-a schimbat numele din Cassius Clay”, a precizat Luca. În viitor, tânărul se gândește să studieze Dreptul, fiind un domeniu înrudit cu interesele sale. „Dacă voi studia în Cluj, probabil m-aș orienta spre a deveni magistrat, dar dacă aș pleca într-o țară străină, pentru a profesa dreptul, este nevoie să ai cetățenie și atunci lucrurile s-ar complica. Din câte știu, însă, UBB este cea mai bună universitate din țară și ar fi o mândrie să urmez cursurile aici”, a precizat Luca Frasin. În afara orelor de curs, tânărul precizează că cel mai mult îi place să citească, să se informeze și să participe la concursuri unde poate să își pună cunoștințele în valoare. Recent a participat la un concurs de public speaking în limba engleză. „Îmi place să citesc non-ficțiune pentru că vreau să cunosc realitatea și, ca urmare, îmi place foarte mult revista Historia. Cont de Facebook am de doi ani, însă doar pentru a citi anumite anunțuri ale colegilor mei. Cred că îmi verific contul o dată la două săptămâni, la fel cum își verificau oamenii în anii ’90 mailul”, a precizat, râzând, Luca.
La această primă ediție a CuGeT s-au înscris 22 de licee din Cluj-Napoca. 7.200 de chestionare au fost distribuite la etapa „pe clasă” a competiției, desfășurată în toamna anului trecut și în urma căreia au trecut mai departe peste 1.400 de elevi. În urma etapei „pe școală”, din luna ianuarie a acestui an, s-au calificat în semifinale peste 700 de elevi. În paralel, tinerii înscriși în competiție prin intermediul site-ului oficial au participat și ei la o primă departajare, în luna ianuarie.
Olimpiada de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni – CuGeT este organizată de Asociația Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj. Mai multe informații despre rezultatele semifinalei și următoarele etape ale concursului puteți afla accesând site-ul cuget.afacj.ro
Nu există Comentarii