Artiștii galeriei de street art „Launloc” dau culoare Clujului: E timpul tramvaielor colorate!
Chiar dacă, în continuare, Clujul este departe de ideea de muzeu de artă stradală, orașul a făcut încă un pas în această direcție și va avea, începând de joi, un prim „exponat” din ceea ce se dorește să devină o galerie de artă…pe roți. Această nouă etapă de „reîmprospătare” prin artă a Clujului a venit din partea comunității de artiști stradali din oraș, ca parte a proiectului „Tramvaie colorate” câștigat în competiția de bugetare participativă Com’ON Cluj-Napoca 2016 de Muzeul Pietonilor, împreună cu Launloc, o comunitate deja bine cunoscută de artiști reprezentativi ai scenei de street art din Romania. Acest proiect a fost finanțat și declarat câștigător prin votul publicului, alături de alte trei proiecte propuse de Novus Ordo Muralis NOM în parteneriat cu Muzeul Pietonilor, Obie Platon Irlo Doidoi, Kero Zen, Grig Vulpe, Raw Cocu și Tristian Tzara și gândite pentru spațiul public contemporan din cartierele Mărăști și Mănăștur, dar și în zona Gării.
Adepți ai „crezului” că arta este o necesitate, nu un lux, inițiativa lor a fost încă de la început de a face creația artistică contemporană accesibilă pentru un public foarte larg, iar tramvaiele din oraș s-au dovedit a fi suportul cel mai adecvat pentru a le susține cauza. Inițiatorii proiectului spun că acesta reprezintă de fapt atât un „short-cut la cultură”, pentru oamenii care au agenda aglomerată, cât și o modalitate de formare a identității locale și la sporirea solidarității urbane. Ce își doresc artiștii este să creeze un precedent cu această lucrare a lor pentru a aduce arta mai aproape de oameni. Astfel, desenul realizat în ultima săptămână de artista Ocu (Corina Monea) poate fi văzut pe unul dintre tramvaiele model KT4D al Companiei de Transport Public Cluj-Napoca începând cu dimineața de joi, 8 noiembrie. În funcție de planificări, tramvaiul va circula prin oraș pe ambele linii, 101 și 102 și, nu este exclus, ca în următoarele luni și alte tramvaie ale CTP să „prindă culoare”.
„Proiectul nostru este o modalitate de a scoate arta din grupele de elită și din zone mai puțin accesibile și de a o aduce în fața oamenilor. De asemenea, vine și ca răspuns la ideea de a nu mai fi constrânși vizual să vedem doar reclame afișate peste tot, prin oraș. În plus, Clujul, categoric are nevoie de mai multă culoare. Ne petrecem foarte mult timp în spațiul public, practic orașul este o a doua casă și ar trebui să ajutăm la crearea unui spațiu mai primitor și mai pozitiv pentru noi toți. Arta, cu siguranță, crește starea de spirit a orașului”, a explicat artista pentru Transilvania Reporter.
Astfel, în loc să fie agresați de publicitate, în itinerariul lor zilnic, oamenii se întâlnesc cu arta, cel puțin aceasta este dorința Corinei și a colegilor ei de proiect. Artista nu a vrut ca pictura ei să fie un mesaj concret, ci a venit cu propunerea unei lucrări abstracte care lasă mintea privitorului să fie creativă. „Reperele vizuale comune, precum pereții mari desenați sau acest tramvai pot contribui la formarea unei identități locale și la sporirea solidarității urbane. Vreau ca acest tramvai să aducă un nou vibe în oraș. Dacă eu am ajuns să mă semi-hrănesc din anumite culori, cum este un câmp galben de exemplu, cred că fiecare poate să se hrănească într-un fel văzând acest tramvai prin oraș. Dacă aș fi din nou copil, cred că m-aș plimba toată ziua cu el”, a precizat Ocu. Experiența de a desena pe un tramvai a fost nouă pentru Corina și, ca urmare, a savurat fiecare moment. A lucrat în jur de cinci zile, în cursul după-amiezii, până seara și a folosit atât tehnica spray-ului, cât și pictatul. „Am schițat cu spray-ul direct pe tramvai. Ideea de bază este pattern-ul pe care merg eu, respectiv linia curbă, cercul, pe care le duc la mai multe nivele, fără a avea însă acest pattern înainte stabilit. Este mai greu să urmez ceva fixat de acasă și, de aceea, mă las inspirată de energia locului, de oamenii din jur. Combinația de culori am ales-o tot pe moment”, a mai declarat Corina.
Originară din Sibiu, Corinei îi plăcea de mică să deseneze. Ca urmare, părinții au înscris-o la un liceu de artă unde avea ocazia să le deseneze tema la desen tuturor colegilor din clasă. Cu spray-ul a început să deseneze de câțiva ani, după ce l-a cunoscut pe Kero, unul dintre cei mai respectați creatori de artă urbană din Româna. „Eram mare fană street art și de la el am învățat tehnica spray-ului și am furat, practic, meseria”, mărturisește Corina.
Deși la facultate, în Cluj, s-a specializat pe publicitate, nu a lucrat în domeniu și nici nu își dorește asta. Este artist vizual și o atrag mai multe medii care îi dau libertatea să se exprime. Consideră că femeile în lumea street art-ului sunt puține pentru că e mult prea greu să te întreții din asta și să adopți la modul serios acest stil de viață.
„Nu există legislație pentru artiștii de street art și atunci nu toată lumea are energia să caute soluții să se întrețină din asta. Eu însă m-am regăsit în ceea ce fac. Idei îmi vin de peste tot. Sunt foarte analitică și îmi place să analizez comportamente, reacții, setări mentale, mă analizez foarte mult și pe mine și, împreună cu alte informații din alte medii, îmi fac conexiunile. Pattern-ul pe care îl vedeți în desenele mele îl am încă din școala generală, de când am văzut o poză cu un desen cu acest model de linii curbe. A trecut de atunci prin diferite etape ale evoluției mele ca artist și sunt sigură că va merge și la alte nivele”, precizează Ocu.
O experiență diferită față de tot ce a trăit Corina până acum a fost în această vară un proiect de street art desfășurat la Penitenciarul Vaslui, alături de alți artiști. Dincolo de poeziile primite de la unii dintre deținuți și de asigurarea reconfortantă că de acum înainte va avea cine să-i „țină spatele”, Corina a ajuns să se cunoască mai bine pe sine și să găsească, astfel, noi căi de exprimare în desenele ei.
„Lucrările mele fac trimitere la automatismele mentale, bine înfipte în creier, pe care le considerăm ale noastre, dar ele sunt de fapt niște «normalități» impuse de societate. Conștientizând această realitate, încerc să nu îmi pun singură limite, experimentând diferite medii pentru a găsi cel mai potrivit mod de exprimare. Prin arta mea, redau pattern-uri care abstractizează modelele sociale pornind de la cele de bază până la cele mai complexe, în care societatea se încadrează perfect. Chiar dacă încercăm să gândim «outside the box», intrăm doar într-un «box» puțin mai mare. Practic există o cutie pentru fiecare tip de mentalitate. Consider că e necesar să ne acordăm atenție nouă înșine, să ne detașăm de ce se întâmplă în exterior și să ne acceptăm propria ființă, fără feedback-uri. Lucrările reflectă privitorul – la propriu sau la figurat, – și îi îndreaptă atenția spre cunoașterea de sine și acceptare”, mărturisește artista cu privire la arta ei.
Ce își dorește Corina în acest moment, este ca locuitorii din Cluj să înțeleagă, în număr cât mai mare, că nu ai cum să fii un oraș cultural, fără a fi contemporan. Un pas important ar fi susținerea și încurajarea artiștilor stradali prin legislație, astfel încât contextele în care să se exprime legal să poată fi create și…mai simplu de implementat. Până atunci, însă, comunitatea artiștilor de street art din Cluj va veni cu propuneri pentru regenerarea prin cultură a orașului și va crea, în continuare, „pânze colective” pe care să se exprime, fie în stradă sau în spațiul deja cunoscut unde se întâlnesc periodic, Launloc.
Nu există Comentarii