50 de citate din autori români şi străini, în autobuzele din Cluj. Care sunt scriitorii aleşi?

Foto: Dan Bodea

50 de citate din autori clasici și contemporani pot fi văzute începând de joi, 15 ianuarie, timp de 30 de zile, în autobuzele din Cluj, ca parte a proiectului „Day 15” propus de echipa Federaţiei Share în colaborare cu Primăria Cluj-Napoca. Proiectul face parte din programul din acest an al Capitalei Europene de Tineret şi a stat sub semnul Zilei Culturii Naţionale şi a împlinirii a 165 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Acţiunea întreprinsă de o echipă de voluntari, coordonată de tânărul arhitect Răzvan Luca, s-a desfăşurat pe parcursul a mai multor ore şi a implicat lipirea a 100 de autocolante reprezentând 50 de citate, în cinci limbi, din autori români şi străini pe geamurile autobuzelor care circulă pe liniile 24/24B, 30, 35, 50, 46B, 31, 8, 32, 48, 43, 36B. Călătorii au apreciat ideea, însă foarte puţini au observat autocolantele pe geamurile autobuzelor. “Este o idee foarte bună, tipică pentru Cluj. Problema mare este că oamenii nu înţeleg în profunzime ce înseamnă să trăieşti într-un mediu biling, multilingv. Ei confundă multiculturalitatea cu goulash-ul”, a spus un călător aflat în autobuzul de pe linia 30. O altă doamnă a declarat că se aştepta ca citatele să fie mai vizibile şi a sugerat că puteau fi lipite pe exteriorul autobuzelor.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Citatele au fost stabilite în urma propunerilor pe care echipa proiectului le-a primit, la cererea ei, din partea unor Centre Culturale din Cluj (Centrul Cultural German, British Council, Institutul Francez), precum şi din partea Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor, sau a unor scriitori tineri. Cu o zi înainte de implementarea lui, proiectul a fost adus în atenţia clujenilor de Primărie în cadrul unei conferinţe de presă, dar şi de scriitorul Mihai Mateiu printr-un text pe reţeaua de socializare Facebook în care a comentat lipsa oricărei viziuni în alegerea textelor selectate după ce mai multe citate propuse de el au fost „descalificate” şi considerate „urâte, negative, neinspiraționale”. Printre pasajele propuse de Mihai Mateiu, care au fost respinse, se numără cele aparţinând scriitorilor Filip Florian, Lavinia Braniște, Augustin Cupșa, Radu Pavel Gheo sau Matei Florian.

Redăm mai jos un fragment din postarea pe Facebook a scriitorului Mihai Mateiu:

„Mă revoltă atitudinea celor care au exclus din acest proiect conceptul, firul de legătură (între texte și dintre acestea și Capitala de tineret), numai pentru că n-au reușit să-l înțeleagă. Ceea ce semnifică gestul lor e o depreciere totală a literaturii contemporane, considerată drept slabă, nereprezentativă în fața locuitorilor și vizitatorilor Clujului, ba chiar jenantă. De asemenea, o totală neîncredere în echipa de tineri implicată în organizarea Capitalei, în ideile și deciziile lor. Și, în fine, o neîncredere penibilă în publicul căruia i se adresează proiectul, în putința lui de-a discerne”.

„Tocmai îmi făcusem un test de personalitate pe net și-mi ieșise că sunt schizo rău. Din fericire, era schizo cu steluță și, sub tabel, la steluță scria că unii dintre cei mai valoroși oameni din istorie au fost schizo, fiindcă mintea lor oscila între extreme îndepărtate ale gândirii sau așa ceva.”(Lavinia Braniște – Foto-aventură, din volumul Cinci minute pe zi, ed. Casa de Pariuri Literare, 2011)

„Moderatorul emisiunii îl privi grav pe invitatul său și întrebă:

– Și de câte ori ați fost… ăăă, contactat de îngerul Domnului?

– Cam… să zic așa, de două ori, de trei ori pe săptămână. De obicei miercurea și duminica. Câteodată și în zilele de vineri, dar mai rar, spuse bătrânul din fața lui.”

(Radu Pavel Gheo – Îngerul la telefon, din volumul Numele mierlei, ed. Polirom, 2005)

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Din cele circa 30 de citate pe care Mihai Mateiu le-a propus, 12 au fost acceptate, însă Mihai a decis să le retragă şi pe acestea deşi noi am fi fost dispuşi să le afişăm. I-am respectat dorinţa. Propunerea de a renunţa la anumite citate propuse de el nu a venit doar din partea Uniunii Scriitorilor, ci şi în contextul zilei poetului naţional, Mihai Eminescu. Din păcate, nu putem mulţumi pe toată lumea”, a explicat Răzvan Luca, reprezentant al echipei proiectului „Day 15”. La rândul ei, Diana Apan, purtător de cuvânt al Federaţiei Share, a precizat că proiectele incluse în programul Capitalei de Tineret trebuie să se adreseze tuturor clujenilor şi, ca urmare, nu putea fi consultată doar o singură persoană în privinţa alegerii fragmentelor de text.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Astfel, în urma selecţiei au fost alese citate din autori precum: Mihai Eminescu, Ion Agârbiceanu, Lucian Blaga, I.L Caragiale, Liviu Rebreanu, Irina Petraş, Virgil Mihaiu, Ion Cristofor, Bartolomeu Anania, Ana Hompot, Petru Poantă, Dumitru Cerna, Ştefan Borbely, Mircea Opriţa, Nichita Stănescu, Marcel Mureşanu, Vasile G. Dâncu, Alexandru Vlad, Ion Cocora, Nicolae Mocanu, Dinu Flămând, Gerard Uhlenbruck, Nick Hunt, Discursul Sf. Părinte Papa Francisc la Consiliul Europei,  Savatie Bastovoi,  Martha Izsak, Martin Amis, J.K. Rowling, Stephen Baxter. Fragmentele sunt afişate în cele cinci limbi oficiale ale proiectului Cluj Capitală Europeană a Tineretului, respectiv română, maghiară, franceză, germană şi engleză.

Iată câteva exemple din citatele care pot fi văzute în autobuzele din Cluj:

“De ce te duci tu omule dacă nu eşti drum?”Ion Cocora

“Te-ai ridicat atât de sus, iubitul meu amic, încât de-aici de jos, te văd atât de mic”, I.L.Caragiale

“Vom muri şi vom afla dacă a meritat să trăim/Îmi spunea într-o seara un prieten/pe o terasă/pe care porumbei albaştri ciuguleau măruntaele visului…”

“Putem întreba Europa: unde este vigoarea ta?Unde este acea tensiune ideală care a însufleţit şi a făcut mare istoria ta?Unde este spiritul tău întreprinzător curios?Unde este setea ta de adevăr, pe care până acum ai comunicat-o lumii cu pasiune?-Discursul Sf.Părinte Papa Francisc la Consiliul Europei

“Iubirea e făcută pentru cei umili, căci cei mândri nu pot iubi” Liviu Rebreanu

“Lumina a crescut enorm la Cluj…” Lucian Blaga

“Viaţa asta-i bun pierdut/Când n-o trăieşti cum ai fi vrut” George Coşbuc

“Lectura […] este forma cea mai omenească a revoltei în contra îngrădirilor de orice fel. «Mă revolt, deci suntem scria» Camus. L-aş parafraza astfel: «Citesc, deci suntem»” Irina Petraş

“Se opreşte/În faţa unui copac/Şi spune: Vorbeşte-mi despre Dumnezeu!Azi n-am chef să înfloresc! Îi răspunde copacul” Vasile George Dâncu

“Hrăniţi speranţa cu fape bune” Bartolomeu Anania

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În cadrul proiectului Day 15, în ziua de 15 a fiecărei luni vor exista evenimente din domeniul cultural, artistic, de business, divertisment sau social, care va marca o componentă a proiectului Capitală Europeană a Tineretului, astfel încât să fie subliniată importanţa spaţiului public din oraş.

Citatele din autorii clasici și contemporani vor sta în autobuze minim 30 de zile, existând posibilitatea ca, la dorinţa călătorilor, acestea să fie păstrate mai mult timp.

 [stextbox id=”custom”]

Day 15 este un proiect finanţat prin granturile SEE 2009–2014, în cadrul Fondului ONG în România și cofinanțat de Primăria Cluj-Napoca. Astfel, pentru cele 12 evenimente care vor avea loc în zilele de 15 ale fiecărei luni au fost alocați 34.000 de euro și aproximativ 16.000 de euro de către Primărie. Anul acesta a fost dublată suma alocată pentru activităţi culturale, faţă de anul trecut. În 2014 pentru astfel de activităţi au fost acordate 4, 5 milioane de lei, iar anul acesta vor fi alocate 9 milioane de lei.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu