„Re-descoperim Clujul”, ghidul ideal prin istoriile orașului
Vechea sală a Dietei de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET) a fost umplută, duminică, de pasionați de istorie locală, veniți la lansarea volumului „Re-descoperim Clujul”. Cartea, semnată de profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, este o recapitulare succintă a celor șase trasee turistice inedite pe care le-a organizat în această vară Asociația „Vechiul Cluj”, avându-l ca ghid pe popularul profesor. Monumentele prezentate sunt cele din Cetatea Veche, din piețele Unirii, Ștefan cel Mare și Avram Iancu, și de pe străzile Kogălniceanu, 21 Decembrie, Eroilor, Napoca, Avram Iancu, Memorandumului, Emil Isac, George Barițiu și Regele Ferdinand.
„Re-descoperim Clujul” este un volum bilingv, monumentele fiind prezentate pe o pagină în limba română, iar pe cealaltă, în engleză. O hartă atașată copertei III însoțește fiecare exemplar. Volumul, bine garnisit cu fotografii realizate de Victor Salcă sau provenind din arhive publice, a fost distribuit gratuit tuturor celor prezenți, care au făcut o coadă impresionantă pentru a primi autograful autorului.
Profesorul Bogosavlievici, care predă Istorie la Liceul „George Barițiu”, s-a făcut remarcat prin maniera originală de a-i învăța pe elevi despre trecutul Clujului, plimbându-i pe străzi, pentru a le spune istoria fiecărei clădiri importante.
Amfitrionul lansării, istoricul Tudor Sălăgean, directorul MET, a remarcat că istoria Clujului poate fi descifrată nu doar în arhive și biblioteci, ci și pe străzile orașului, prin vizitarea și studierea monumentelor sale.
„Pentru aceasta”, este de părere Sălăgean, „ghidul realizat de profesorul Vladimir-Alexandru Bogosavlievici ne oferă un ajutor neprețuit. Excelent cunoscător al monumentelor, istoriilor și poveștilor acestui oraș, el este, pentru călătoriile prin istoria Clujului, ghidul ideal”.
Directorul Editurii „Școala Ardeleană”, Vasile George Dâncu, a remarcat în cuvântul său importanța ghidului lansat, mai ales prin prisma faptului că, pe piața cărții, există mult mai puține volume despre Cluj, decât despre Brașov sau Iași, de exemplu.
Profesorul Bogosavlievici și-a exprimat speranța că vor apărea tot mai multe cărți despre Cluj, apoi a remarcat:
„Cei care suntem implicați în proiectele Asociației «Vechiul Cluj», Tudor Sălăgean, Sebastian-Iacob Moga (președintele asociației – n.r.), eu și toți restul, încercăm să construim un spirit civic, fiindcă toți trebuie să ne iubim orașul, mai mult decât la nivel declarativ”.
Nu în ultimul rând, președintele Asociației „Vechiul Cluj”, Sebastian-Iacob Moga, a promis că demersurile pe care asociația le face pentru restituirea și popularizarea istoriei locale vor continua. În acest sens, următorul eveniment care va avea loc este lansarea volumului al doilea al antologiei „Povești despre Cluj”, programată în 15 decembrie 2016.