Producătorii de fructe de pădure din Cluj s-au unit în „Cooperativa Agricolă Arome Transilvane”

Foto: asociația „Cooperativa Agricolă Arome Transilvania”

Județul Cluj are de anul acesta prima asociație de producători de fructe de pădure sub formă de cooperativă agricolă și anume Cooperativa agricolă „Arome Transilvane”.

Inițiativa asociației aparține Fundației Civitas care a adus împreună nouă membri fondatori, care cultivă şi procesează o gamă largă de fructe de pădure și îi va ajuta să dezvolte în continuare asociația.

Cei nouă membri provin din satele Lujerdiu, Sic, Borșa și Vișea și cultivă coacăze negre, afine zmeură, mure, agrișe, cătină albă, coacăze roșii, dar și unele mai speciale ca Aronia melanocarpa și goji.

Membrii asociației | Foto: Asociația „Cooperativa Agricolă Arome Transilvania”

Asociația își propune să ofere consumatorilor, în principal din județul Cluj, fructe din cultura proprie. De asemenea, cooperativa își doreşte să ofere consumatorilor fructe cu o deosebită valoare nutritivă, net superioară fructelor din import, dar și informații despre proveniența fructelor şi modul în care au fost cultivate.

Un alt scop al asociației este acela de a susţine producătorii locali mici si mijlocii și de a încuraja noi fermieri să-și înceapă propria afacere cu fructe de pădure.

Problema principală întâmpinată de producătorii de fructe de pădure, pe lângă deficitul tot mai acut al forței de muncă, este posibilitatea de a-și găsi piață de desfacere cauzată de cantitatea mică de fructe obținută de fiecare producător în parte comparativ cu cantitățile mari de fructe de pădure importate din străinătate. Prin această formă asociativă, cooperativa va încerca să rezolve aceste probleme prin centralizarea varietăților de fructe cultivate de membrii acesteia și de a facilita crearea unor puncte fixe și mobile de desfacere a produselor, pentru început, în Cluj-Napoca.

Pe lângă fructele de pădure proaspete, membrii asociației comercializează și siropuri (de zmeură, de soc cu portocale și lămâi, de Aronia, de merișoare, de coacăze negre, de căpșuni etc.) și dulcețuri.

Asociația „Cooperativa Arome Transilvane” va facilita accesul consumatorilor către produsele obținute prin vânzarea în puncte fixe din zone comerciale cu trafic ridicat (mall-uri, centre comerciale) sau mobile de distribuţie și vânzare, dar şi online şi prin intermediul reţelelor sociale pentru simplificarea vânzărilor.

Pe termen scurt și mediu, asociația își dorește să organizeze evenimente publice pe plan local de degustare, de conștientizare, de educare a consumatorilor asupra valorii fructelor și a produselor comercializate de cooperativă chiar în fermele membrilor cooperativei.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Calinescu says:

    Vreau si eu sa fiu informata de locurile de desfacere a acestor produse.

  2. Paul Capusan says:

    Buna ziua, este in discutie o insula in Vivo insa vom avea site si pagina de facebook unde se vor putea plasa comenzile cu livrare la domiciliu sau la punct fix. Multumim!

  3. Petris says:

    Sant interesat!

  4. Sabau says:

    Bună ziua,doresc sa știu dacă se mai primesc membri în cooperativa?
    Exista posibilitate de inscriere și din județele vecine,respectiv Salaj?
    Mulțumesc.

Postaţi un comentariu