Starea de urgență va fi prelungită cu încă o lună. Iohannis: Nu suntem la vârful pandemiei

Foto: Dan Bodea

Președintele României a anunțat că va prelungi starea de urgență cu încă 30 de zile. Klaus Iohannis spune că va pregăti textul noului decret alături de Guvern, pentru ca la începutul săptămânii viitoare să emite noile măsuri impuse prin starea de urgență.

”Am dorit împreună să tragem primele concluzii să vedem cum au fost puse în practică măsurile prin decret și ordonanțele militare, am evaluat impactul măsurilor și cum trebuie conduse lucrurile în viitor.

În comparație cu alte țări, creșterea numărului persoanelor infectate cu coronavirus nu a fost precum în alte țări unde sunt mulți români precum Italia sau Spania. Trebuie să vă avertizez foarte clar că nu este momentul să ne relaxăm, nu este momentul să nu mai respectăm indicațiile autorităților. Dacă le respectăm avem posibilitatea de a evita o creștere foarte mare, dacă nu le respectăm putem avem scenarii precum în țările pe care le-am menționat.. Nu suntem încă la vârful epidemiei.

Este nevoie de prelungirea stării de urgență. În acest sens am solicitat Guvernului să vină cu o listă de propuneri. La începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret pentru prelungirea stării de urgență cu 30 de zile. Prin această epidemie avem o criză care nu e doar una de sănătate, ci este o criză care afectează întreaga economie. Va fi nevoie să se declare o creștere probabil semnificativă a deficitului bugetar. E nevoie de bani mai mulți pentru sănătate, pentru șomaj. Vom avea o situație complicată a bugetului, însă e clar că această complicație nu se rezolvă de la sine. Guvernul va trebui să facă o analiză și să nu ne limităm doar la o rectificare cu câteva schimbări, ci va fi nevoie să se reevalueze veniturile în scădere dar și cheltuielile pe întregul an. Va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor din banul public.” a declarat astăzi Klaus Iohannis.

Distribuie:

Postaţi un comentariu