Fotbalul se mută pe canapea. FRFV, cea mai nouă federație de fotbal din România

Sursa foto: digitalsport.co

Fotbalul este deopotrivă sport, spectacol și afacere. Este probabil disciplina sportivă cea mai populară în Europa. Până aici nu spunem nimic nou. În acest moment întrecerile propriu zise, adică înfruntările din viața reală, sunt suspendate pe termen nelimitat din cauza pandemiei de coronavirus, însă iubitorii Sportului rege nu rămân neconsolați. Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) din România a anunțat pe site-ul oficial că va lansa o nouă competiție. Mai mult, se conturează dosarul de înființare a celui mai nou for fotbalistic din România – Federația Română de Fotbal Virtual (FFV).

Liga 1 se mută în online
Chiar dacă pare o glumă, anunțul LPF este cât se poate de serios. Concret, în perioada 16 aprilie – 6 mai, Liga Profesionistă va inaugura o competiție de FIFA20, cel mai popular simulator de fotbal din lume, în care vor participa gameri profesioniști aleși de cele 14 cluburi din Liga 1.

„De joi și până duminică, în perioada menționată, vom programa câte o etapă de fotbal virtual pe zi. După consultarea cu partenerul MEDIA al LPF, vă putem informa că avem acceptul acestuia de a prezenta meciurile respective și la televiziunile partenere”, este anunțul postat de LPF pe site-ul oficial.

Conform aceleași surse, după finalizarea acestei competiții, LPF va organiza un player challenge, un campionat în care se dorește ca fiecare club să fie reprezentat în joc de câte un fotbalist profesionist. Scopul acestui proiect este acela de a rămâne aproape de iubitorii fotbalului, de fanii Ligii 1, în această perioadă.

Astfel, fotbalul virtual întinde o mână de ajutor fotbalului real, într-o vreme în care solidaritatea e mai importantă ca niciodată. Competiția va oferi posibilitatea fiecărui club de a folosi propria infrastructură de ticketing pentru a strânge bani în sprijinul comunității locale, spitalelor, celor atât de greu încercați în aceste zile.

Inițiatorul FRFV vrea săli de gaming pe fiecare stadion
Orice disciplină sportivă are nevoie de o federație de profil care să elaboreze regulamente, strategii, și să organizeze competiții care să atragă publicul pe arene, fie ele și virtuale. În acest sens, jucătorul profesionist de FIFA20, Andi Stoica, reprezentant al clubului Dinamo în competițiile virtuale de fotbal, a făcut publică intenția lui de înființare a Federației Române de Fotbal Virtual.

„Procedurile au fost deja demarate și în curând jucătorii profesioniști de FIFA vor avea o federație a lor. Asta pregătim în acest moment, însă procedura de a înființa o federație este destul de complexă. E nevoie de mai multe asociații. Actele au fost depuse în acest sens, pentru Federația Română de Fotbal Virtual și intenția este de a extinde acest fenomen prin colaborări cu echipele de fotbal din lumea reală ca să zicem așa și, ulterior, cu oricine își dorește să își creeze o echipă de eSports”, explică Stoica.

Dinamovistul nu e singur în acest demers și alături de ceilalți parteneri implicați în fenomenul eSports își propune să organizeze meciuri de FIFA, chiar pe stadioane, înaintea meciurilor reale. „Ne dorim să disputăm aceste meciuri virtuale chiar pe stadioane. Sigur că în acest moment, dată fiind situația, meciurile se vor juca de acasă, dar scopul nostru este să avem pe fiecare stadion din România, câte o sală de gaming, unde echipele de eSports să își dispute meciurile”, mai spune Andi Stoica.

CFR Cluj a transferat deja un jucător de națională
Jucătorii profesioniști de fotbal virtual fac cel mai adesea parte din cluburi de fotbal reale. În acest sens, CFR Cluj a oficializat încă din luna februarie transferul lui Tudor Buțan, unul dintre cei mai buni jucători de FIFA din România care face parte din naționala de FIFA a țării noastre, a cărei jucători sunt selecționați chiar de către Federația Română de Fotbal. Feroviarii au intrat astfel, în rândul echipelor ce și-au achiziționat jucători de FIFA, după Universitatea Craiova, sau Dinamo București, ca să dăm doar două dintre cele mai cunoscute exemple.

Tudor Buțan este absolvent al Facultății de Cibernetică din cadrul Academiei de Studii Economice ASE), lucrează ca programator într-o companie multinațională și este, cum altfel, extrem de pasionat de fotbalul virtual. Buțan este și un cunoscut promotor de evenimente virtuale, organizând ocazional turnee de FIFA. Are și un canal de Youtube, unde are aproape 30.000 de abonați. Este de asemenea printre cei mai buni vloggeri pe domeniul său.

Universitatea Craiova a fost prima echipă din România care și-a achiziționat un jucător profesionist de FIFA, pe Dan Buzărnescu, în septembrie 2019. Acesta este campion național la FIFA și căpitan al echipei naționale.

Scurtă istorie a fenomenului eSport
Electronics Sports sau prescurtat eSports, e-sports, este termenul utilizat in cadrul competițiilor de jocuri multiplayer pe calculator, majoritatea dintre ele organizate și dedicate jucătorilor profesioniști. Geografic vorbind, eSports își are rădăcinile în Germania, dar cel mai bine organizați în acest sistem, în momentul de față, sunt practicanții din Coreea de Sud, această țară oferind și primele licențe de jucători profesioniști încă din anul 2000. Prima competiție cunoscută de jocuri video datează din 19 octombrie, 1972, și a avut loc la Stanford University cu jocul Spacewar.

În prezent, eSports a devenit o adevărată industrie care generează profit pentru companiile producătoare de hardware, pentru organizatorii de evenimente, dar și pentru jucători, care pot ajunge la încasări considerabile din premiile acordate în cadrul diferitelor evenimente de pe glob. Sumele sunt atât de mari, încât jucătorii (cei mai talentați dintre ei), probabil vor ajunge în viitorul apropiat, să câștige sume similare cu cele obținute de fotbaliști, tenismeni, baschetbaliști etc.

Distribuie:

Postaţi un comentariu