Zi tristă pentru fanii Universității Cluj. A murit Emil Jula!

Foto: Dan Bodea (arhivă)

Fostul atacant al Universității Cluj, Gabriel Emil Jula, a murit, sâmbătă. Fostul fotbalist avea doar 40 de ani, iar cauza decesului a fost un stop cardio-respirator. Gabriel Emil Jula s-a născut pe 3 ianuarie 1980 la Cluj-Napoca și a început fotbalul la Universitatea. La vârsta de 18 ani ia contact cu prima echipă, jucând două meciuri în sezonul 98/99, sezon în care ”U” va retrograda în Divizia B.

Opt ani va rămâne la gruparea „Șepcilor roșii”, timp în care a retrogradat chiar și în „C” și a promovat înapoi în B, însă abia din sezonul 2004/2005 avea să se impună ca jucător de bază, în următorul sezon devenind golgeterul Universității cu care va rata la limită promovarea în Divizia A. 71 meciuri a bifat Jula în alb și negru, în două perioade, și a marcat 19 goluri.

Sezonul 2006/2007 avea să-l propulseze, totuși, în primul eșalon, prinzând un transfer la Oțelul Galați, în schimbul a doar 25.000 de euro. Emil Jula a fost un atacant masiv, 1,92 m, genul de vârf de careu, fără viteză sau dribling, însă cu mobilitate, joc aerian și un extraordinar simț al porții.

Gălățenii l-au adoptat imediat și l-au poreclit „Julanul”. A jucat timp de două sezoane la Oțelul, totalizând 65 de meciuri și 31 de goluri (numai în Divizia A), cu o medie de aproape un gol la două meciuri. De asemenea, va participa în Cupa UEFA Intertoto, marcând 3 goluri în 4 meciuri și obținând primul trofeu din istoria clubului de la malul Dunării.

De la Oțelul Galați, Emil Jula avea să prindă un transfer extrem de bun în Bundesliga (Germania), în schimbul a 700.000 de euro și pentru un salariu de 350.000 de euro anual, bani cu mult peste ce i-ar putut oferi vreodată orice echipa din campionatul intern al României, în acele vremuri.

A mai jucat 3 sezoane pentru Energie Cottbus, din care unul în Bundesliga, iar apoi a semnat cu MSV Duisburg, fiind împrumutat în două rânduri la Anorthosis Famagusta și VfL Osnabrück, după care a revenit din 2013 în Liga 1, mai întâi la Ceahlăul Piatra Neamț, ulterior întorcându-se pentru o scurtă perioadă acasă, la Universitatea.

Președintele alb-negrilor, Vlad Munteanu, nu l-a avut nicio secundă la inimă pe jucătorul care s-a format la grupele de copii și juniori ale Universității. După doar cinci meciuri avea să-l dea afară din lot, iar Jula a mai jucat încă 9 meciuri la Oțelul Galați, după care a decis să pună capăt carierei sportive.

Distribuie:

Postaţi un comentariu