Vremea poveștilor a trecut. E timpul pentru fapte
La jumătatea lunii octombrie s-a dat startul ediției 2018/2019 a Diviziei A 1 de volei masculin. Pentru prima oară în istoria întrecerilor interne masculine de volei din țara noastră Clujul este reprezentat de trei echipe! Tradiționala CS Universitatea, revelația ultimilor ani Unirea Dej (echipă aflată și ea în picaj) și, în premieră națională CSM Câmpia Turzii. Promovarea în primul eșalon a echipei din Câmpia Turzii a trecut aproape neobservată.
La Universitatea revenea în această vară Marius Șoloc, unul dintre cei mai valoroși jucători de volei din ultimele decenii, născut la Dej și lansat pe orbita marii performanțe la CSU. La Dej aceleași probleme financiare de vreo patru, cinci ani încoace. La Câmpia Turzii, o mână de băieți au strâns rândurile, au jucat doar de plăcerea de a face sport și au dat lovitura. La sfârșitul săptămânii trecute CSM Câmpia Turzii a obținut și primul succes din istorie în Divizia A1, scor 3-1 cu CS Universitatea.
O echipă de caractere
De patru meciuri au avut nevoie jucătorii de la CSM Câmpia Turzii până să obțină primul succes major în scurta istorie a echipei. După trei eșecuri similare, 0-3 cu Arcada Galați, CSM București și Dinamo, voleibaliștii din Câmpia au dat lovitura pe terenul Universității Cluj, scor 3-1. CSU, o palidă continuatoare a marilor echipe de la sfârșitul anilor ’50, respectiv ’90 și-a adjudecat primul set (25-15) și s-a văzut dinainte învingătoare. Replica galben-albaștrilor a fost una pe măsură și denotă caracterul unor sportivi care, spre deosebire de oponenții lor, au un obiectiv minimalist: să se salveze de la retrogradare.
Sigur, victoria voleibaliștilor din Câmpia Turzii a fost obținută mai ales pe fondul elanului echipei proaspăt promovată, însă succesul lor este încă o pată pe blazonul CSU. Dacă voleibaliștii universitari se bucură de condiții bune de pregătire, au un buget și o istorie la care cei din micuțul oraș din sudul județului încă nu îndrăznesc să viseze, la Câmpia lucrurile stau cam așa. Echipa a pornit aproape de nicăieri, în 2009, singurul scop al băieților fiind acela de a juca volei.
Fără finanțare și fără perspective clare, voleibaliștii de la CSM au făcut o figură frumoasă în ediția precedentă a ligii a doua și s-au trezit în fața celei mai mari provocări, aceea de a găsi resursele financiare pentru organizarea turneului final pentru promovare acasă, la Câmpia Turzii. Cum faptele bune nu rămân întotdeauna nerăsplătite, municipalitatea a promis echipei finanțarea necesară, dacă va promova în eșalonul de elită.
Băieții au acceptat provocarea și au promovat. Până să ajungă în Divizia A1 jucătorii de la CSM nu au avut promise nici măcar prime de joc. Până la urmă a venit și sprijinul promis de municipalitate, iar în oraș lumea a început deja să vorbească despre echipa de volei. Mai supunem atenției un mic detaliu ca să accentuăm ”farmecul” noii promovate. Jumătate dintre sportivi au job-uri, locuiesc în Cluj-Napoca și se adună greu în formulă completă la antrenamente.
Despre ”performanța” la Câmpia Turzii
În 2018 lumea vorbește despre voleibaliștii de la CSM, însă la Câmpia Turzii despre performanță sportivă s-a vorbit și în urmă cu mai bine de 60 de ani. Dacă ne referim la sporturile de echipă, Industria Sârmei Câmpia Turzii (cu toate denumirile ei anterioare, ) este etalonul performanței. ”Sârmarii” cum sunt porecliți fotbaliștii din Câmpia au în palmares două sezoane în Liga 1 (un loc 12, ultimul, în 1952 și un loc 13, penultimul, în 1954). Însă, cel mai important moment în sporturile de echipă l-a reprezentat finala Cupei României din 1956, pierdută de Energia, numele de atunci al echipei, în fața Progresului Oradea, scor 0-2.
Până să ajungă în ultimul act galben-albaștrii trecuseră de Progresul Bistrița (2-1), Progresul București (3-2), Locomotiva Timișoara (1-0) și de Locomotiva București (Rapidul de azi), scor 2-0. Și în sporturile individuale Câmpia Turzii a dat lumii unul dintre cele mai mari nume din tenisului feminin – Virginia Ruzici. Chiar dacă Ruzici nu era legitimată la vreun club din orașul clujean în momentul în care a triumfat la Roland Garros (în 1978), fosta mare jucătoare a recunoscut întotdeauna că a făcut cunoștință cu racheta de tenis de câmp în orașul natal, Câmpia Turzii, ulterior stabilindu-se cu familia la București, unde a activat la clubul Dinamo.
CS ”U” și Unirea Dej, în cădere liberă
În județul Cluj voleiul masculin nu a fost un reper al performanței sportive, decât cu două excepții. Prima perioadă în care putem vorbi despre performanță este decada cuprinsă de la jumătatea anilor ’50, până la jumătatea anilor ’60. Atunci echipa masculină de volei a CS Universitatea a cucerit trei medalii de bronz și a terminat de alte trei ori pe locul patru în întrecerea națională. A doua perioadă în care voleibaliștii clujeni au dat ora exactă în România a fost la jumătatea anilor ’90, însă doar vremelnic.
Ceva mai puțin de trei ani a durat dominația echipei ce se numea la acea vreme CSU Ardaf Cluj. În sezonul 1995-1996 clujenii aveau să câștige primul și singurul titlu din istoria de aproape 80 de ani a voleiului masculin clujean (primele consemnări ale practicării voleiului în Cluj datează tocmai din 1941 – n.a.). La capătul aceluiași sezon (1995/1996) voleibaliștii câștigă și Cupa României, reușind eventul. Un an mai târziu echipa termină pe locul 2 în Campionatul Național, dar câștigă din nou Cupa, aceasta fiind și ultima performanță a secției de volei masculin a CS Universitatea.
Au trecut 21 de ani de la acel moment, uitat pe nedrept de cei mai mulți dintre clujeni. Nu e mai puțin adevărat că și echipa universitară a adunat de atunci o serie incredibilă de căderi în eșalonul secund, urmate la fel de neverosimil de alte sezoane, tot în Divizia A1, din postura de echipă retrogradată.
La Dej voleiul a apărut în urmă cu exact 30 de ani. În 1988, la Dej s-a înființat secția de volei din cadrul Asociației Sportive Victoria Dej, echipa armatei. Asta după ce la începutul anilor ‘70 a mai existat o tentativă de practicare a voleiului în cadru organizat, tot în cadrul armatei (Vulturul Dej). După mai multe încercări eșuate, în sezonul 1991/1992 Victoria Dej avea să promoveze în Divizia B. În 1992 s-a produs și fuziunea cu AS Unirea Dej, în baza unui protocol de colaborare și sponsorizare cu Combinatul de Celuloză și Hârtie ”Someș Dej”.
La capătul sezonului 1995/1996 noua echipă a orașului , Victoria Someș LAPI Dej, promovează în Divizia A1. Câțiva ani la rând echipa reușește să termine campionatele în primele șase echipe ale țării, iar în 1998 ajunge în semifinalele Cupei României. A urmat declinul și retrogradarea echipei în eșalonul secund, în 2002. În 2006, Unirea Dej revine în primul eșalon voleibalistic al țării, pe care nu l-a mai părăsit până în prezent.
3 trofee au cucerit echipele masculine de volei din Cluj de când se practică sportul la fileu în județ. Un titlu național (1996) și două Cupe ale României (1996 și 1997), toate cucerite de echipa CSU