Virginia Ruzici: „România va învinge!”

Clujeanca Virginia Ruzici (foto, în xdreapta imaginii) este din 2008 managerul Simonaei Halep, jucătoarea numărul 6 în clasamentul mondial WTA

Echipa națională feminină de tenis a României a revenit la Cluj pentru disputa cu Germania din barajul de menținere în Grupa Mondială 1, din cadrul FED Cup. Meciul va reprezenta și un moment emoționant de aducere aminte pentru fosta mare campioană a României, Virginia Ruzici, azi managerul Simonei Halep, racheta numărul unu a României. Virginia Ruzici este clujeancă la origini. S-a născut la data de 31 ianuarie 1955 la Câmpia Turzii, iar 20 de ani mai târziu devenea jucătoare profesionistă de tenis. Este și astăzi singura sportivă din țara noastră care a triumfat la Roland Garros. ”România are o șansă foarte importantă să învingă Germania, dar meciurile vor fi teribile”, a prefațat Virginia Ruzici înfruntarea cu Germania, fostă dublă câștigătoare a FED Cup.

O mare campioană ține pumnii stânși
Elitele se atrag, sau cel puțin asta reiese din colaborarea dintre Virginia Ruzici și Simona Halep, cea mai în vogă tenismenă a României din ultimii ani. Parteneriatul dintre cele două campioane a început în 2008. Din momentul oficializării acestei colaborări Virgina Ruzici este nelipsită de la meciurile Simonei, în orice colț al planetei ar evolua a șasea jucătoare din clasamentul mondial. Întâlnirea cu Germania, din barajul de menținere în Grupa Mondială 1 a FED Cup, este prilejul ideal să dialogăm cu una dintre cele mai mari tenismene pe care România le-a dat umanității. Prima întrebare este firesc legată de meciul contra Germaniei.

”Îmi doresc ca România să învingă, normal. Cred că România va învinge, dar meciurile vor fi foarte, foarte grele. Din fericire echipa României este completă, iar fetele sunt în formă foarte bună. Sunt convinsă că atât Simona Halep, cât și colegele ei vor face meciuri foarte bune, le simt foarte motivate însă, știți cum sunt nemții, nu renunță niciodată”, spune Virginia Ruzici. Clujeanca stabilită la Paris a simțit în teren forța ”nativă” a sportivelor din Germania. România și Germania s-au mai întâlnit o singură dată în FED Cup, în 1974, la Napoli. Atunci RFG se impunea cu un categoric 3-0 în faza sferturilor de finală ale Grupei Mondiale.

În primul meci al întâlnirii Virginia Ruzici pierdea în faţa Helgăi Masthoff cu 3-6, 2-6. Helga Hosl a trecut de Mariana Simionescu, scor 6-3, 6-3, iar Katja Ebbinghaus/Helga Masthoff au triumfat în meciul de dublu în fața cuplului Judith Gohn/Virginia Ruzici, scor 6-3, 1-6, 6-3. ”Am luat un set la Ebbinghaus/Masthoff? Din păcate nu-mi amintesc acel meci, dar îmi amintesc că tot în 1974 am jucat o semifinală la un turneu în Germania. Dacă atunci ne-au bătut, acum e momentul fetelor să-şi ia revanşa”, a mai spsu Ruzici.

Aduceri aminte
Virginia Ruzici a făcut cunoștință cu racheta de tenis de câmp în orașul natal, Câmpia Turzii. Avea doar 8 ani și își amintește că a fost o întâmplare faptul că a ajuns pe terenul de tenis. ”La primul antrenament am primit o rachetă din lemn, care era și ruptă pe deasupra. Mi s-a spus să bat mingea la perete. Așa a început totul”, povestește Virginia Ruzici. Ulterior s-a mutat cu familia la București și a continuat să practice tenisul de câmp la clubul Dinamo. La 17 ani câștiga primul titlu național în proba de simplu, iar în anii ce au urmat s-a impus mereu. ”Îmi amintesc și acum prima finală. A fost la Brașov, în 1972. Am câștigat la Judith Dibar-Gohn, cea care avea să/mi devină colegă în echipa de FED Cup”, își amintește Virginia Ruzici.

La 20 de ani devenea jucătoare profesionistă de tenis, iar doi ani mai târziu, în 1977, era deja în primele 20 de sportive ale planetei. De-a lungul carierei Ruzici a câştigat nu mai puțin de 12 titluri la simplu dar‚ de departe cel mai drag triumf rămâne cel de la Roland Garros, din 1978. Atunci Virginia Ruzici a devenit prima româncă care s-a impus în turneul parizian și, deocamdată rămâne și singura tenismenă din țara noastră care are în palmares unul dintre cele mai râvnite titluri din sportul alb. ”Este, desigur, cea mai mare realizare a carierei mele. Era visul meu să câştig acest turneu. Însă, am spus mereu că am avut noroc pentru că nu a participat Chris Evert. Nici ea, nici Navratilova.

În schimb au participat în 1980, când am pierdut în finală, tot cu Chris Evert. Am avut mereu prea mult respect pentru Evert şi mă domina psihologic pe teren. De câteva ori am fost aproape să o înving, dar mereu ea a fost mai tare din punct de vedere mental. De altfel am şi numărat înfrângerile în faţa ei, au fost 22 în întreaga carieră. Acea finală în faṭa jucătoarei Mima Jaušovec pe care am învins-o cu 6-2, 6-2, a fost o reuşită extraordinară. Contează să câştigi titlul şi să rămână scris numele tău acolo, pe peretele terenului central de la Roland Garros. Scrie: <<Virginia Ruzici, câştigătoare în 1978>>.

Şi, alături de mine, Bjorn Borg. Pentru mine este o mândrie. A doua zi, când m-am trezit, eram într-o stare complet euforică, pe care nu am mai simţit-o niciodată după aceea“, rememorează Ruzici. În 1987, la 32 de ani, Virginia Ruzici se retrăgea din activitatea de performanță, stabilindu-se, la puțin timp după aceea, în Franța. În prezent, clujeanca este managerul Simonei Halep, jucătoarea numărul 6 în clasamentul WTA, și comentator la Eurosport.

Cu sala plină, din nou
Încă de la sfârșitul lunii februarie toate biletele scoase la vânzare de Federația Română de Tenis (FRT) au fost vândute. Potrivit FRT, în doar patru ore s-au epuizat toate cele 5.000 de tichete puse în vânzare online. Pentru fiecare dintre cele două zile s-au pus în vânzare câte 5.000 de bilete, restul de 4.000 urmând a fi alocate către sponsori, suporterilor Germaniei și cluburilor afiliate. “Suntem impresionați de susținerea pe care oamenii o arată față de echipa feminină de tenis a României.

Din păcate doar 5.000 de bilete am putut să scoatem la vânzare, pentru fiecare dintre cele două zile. Restul de bilete, până la capacitatea maximă a sălii, trebuie alocate, în baza regulilor Federației Internaționale de Tenis, suporterilor Germaniei, cluburilor noastre afiliate, sponsorilor și partenerilor” a explicat președintele Federației Române de Tenis, George Cosac. Reamintim că meciurile se vor disputa la sfârșitul acestei săptămâni, în zilele de 16 și 17 aprilie și se vor juca în Sala Polivalentă din Cluj, pe o suprafață de zgură.

8 este cea mai bună clasare a Virginei Ruzici în topul mondial al jucătoarelor profesioniste de tenis (rezultat înregistrat la data de 21 mai 1979)

Distribuie:

Postaţi un comentariu