Unii ar pleca de voie, alții „trebuie” să umple contul CFR-ului

Foto: Dan Bodea

CFR a terminat anul 2018 mai bine decât anticipau chiar conducătorii clubului. Cu un avans de șase puncte față de FCSB (a doua echipă în clasamentul Ligii 1), feroviarii au acum prima șansă de a intra în play-off de pe prima poziție, ba chiar, conform statisticilor, are prima șansă la câștigarea unui nou titlu de campioană. Numai că problemele financiare cu se confruntă periodic gruparea din Gruia ar putea destrăma „dream team-ul” creat de Dan Petrescu la Cluj.

„Transferabilii”
Conform unor surse aprtopiate clubului feroviar, preluate de Digisport, finanțatorul Nelu Varga le-ar fi transmis conducătorilor clubului că trebuie să găsească surse de finanțare proprii (vânzări de jucători), pentru a acoperii cheltuielile pe anul 2019. Astfel, cinci dintre cei mai importanți jucători ai vișiniilor: Ciprian Deac, George Ţucudean, Billel Omrani, Damin Djokovic şi Giedrius Arlauskis sunt „transferabili” pentru oricine oferă minimum 3.000.000 de euro.

Anunțul ridică semne mari de întrebare asupra veridicității ofertei de 6.000.000 de euro pe care Lyon ar fi făcut-o pentru golgheterul Ligii 1, George Țucudean. Cedarea atacantului în Hexagon ar asigura bugetul necesar pentru 2019 a CFR-ului, numai că noul anunță denotă că fotbalistul nu reprezintă un interes pentru fosta campioană a Franței. Deac a mai fost pus pe lista de transferuri imediat după plecarea lui Dan Petrescu în China. Atunci oficialii din Gruia sperau să obțină o sumă în jurul valorii de 3.000.000 de euro pentru internaționalul român.

Numele lui Omrani a fost și el vehiculat pe lista potențialilor „transferabili” în China, dar oferta nu a mai venit niciodată pe faxul CFR-ului. Arlauskis a pierdut naționala Lituaniei și, la 31 de ani, poate fi interesant, eventual, pentru cluburi din campionatele mai puțin „bogate” ale Europei, iar Djokovic este un jucător extrem de util CFR-ului, dar cotat la doar 1,6 milioane de euro, ceva mai mult de jumătate din suma pe care și-au propus șefii feroviarilor să o obțină pe el în cazul unui transfer.

Cei care își cer plecarea
Pe lângă cei cinci fotbaliști pe care CFR-ul vrea să-i vândă, există în lot și jucători nemulțumiți de statutul lor (de rezerve). Urko Vera a fost achiziționat de CFR în vara anului 2017, gratis, de la gruparea de liga a treia din Spania, Mirandes. A început bine în tricoul CFR-ului, dar a fost considerat un fotbalist fără carismă. Au urmat împrumutul la Astra și, la revenirea la Cluj, trecerea lui „în rezervă”. Vera nu a avut niciodată vreo cotă de transfer impresionantă, el fiind considerat mereu, la orice club la care a evoluat, doar un jucător de lot, „la„ număr”.

Camerunezul Robert Tambe a ajuns la Cluj pe același model: gratis, să fie în lot în caz că va fi nevoie vreodată. A jucat prea puțin în vișiniu ca să mai spere că va mai face parte din lotul naționalei țării sale, pentru care are 10 selecții. La fel ca și Vera, Tambe speră să își găsească echipă în această iarnă și să plece de la CFR. În caz special este și cel al italianului Giuseppe de Luca. Este al treilea atacant din lotul feroviarilor care speră să-și găsească un nou angajament, la o echipă la care să primească mai multe minute de joc.

De Luca are 26 de ani și a ajuns la CFR, în vara acestui an, de la Virtus Entella cu care a retrogradat în Serie C, al treilea eșalon fotbalistic din Italia. Giuseppe De Luca era considerat cândva o mare speranță a fotbalului din Peninsulă, acesta adunând șapte selecții în naționala sub 20 de ani, respectiv patru în tricoul reprezentativei de tineret. În sezonul 2012/2013 a fost împrumutat de Atalanta Bergamo de la Varese. În tricoul bergamezilor De Luca a prins 18 partide și a marcat de două ori.

A fost suficient pentru ca șefii clubului să-l transfere definitiv în vara anului 2013. După un singur tur de campionat De Luca a pierdut votul de încredere al șefilor din Bergamo deși marcase de patru ori în 18 partide. A fost pe rând împrumutat la echipe din Serie B până în 2017 când a fost cumpărat de Virtus Entella. Cum echipa a retrogradat, fotbalistul a fost împrumutat pentru un sezon la CFR, unde însă, este doar rezervă, în cel mai fericit caz.

Distribuie:

Postaţi un comentariu