UEFA prelungește agonia! S-au luat decizii importante în privința ligilor naționale, UCL și EL, și a meciurilor de baraj pentru EURO

Conducătorii UEFA și reprezentanții celor 55 de federații afiliate la forul european de fotbal au discutat miercuri, în cadrul unei videoconferințe, viitorul fotbalului continental. După ce la precedenta reuniune s-a decis amânarea turneului final al EURO 2020 până în 2021, și reprogramarea meciurilor de baraj pentru luna iunie a acestui an, miercuri oficialii UEFA au lansat noi variante de încheiere a sezonului în curs.

Astfel, s-a decis ca meciurile de baraj pentru calificarea la turneul final al Campionatului European de anul viitor să se dispute în această toamnă, cel mai probabil în luna septembrie. Reamintim că semifinala play-off-ului dintre România și Islanda urma să se dispute pe 4 iunie, finala fiind programată pe 9 iunie, între echipa învingătoare și câștigătoarea celeilate semifinale, Ungaria – Bulgaria. Totodată s-a stabilita că meciurile rămase de jucat în UEFA Champions League (UCL) și Europa League (EL) să se dispute în lunile iulie și august anul curent.

În cadrul reuniunii video din 1 aprilie președintele Federației Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu, a propus o extindere a termenului până la care să se reia întrecerile interne din România. Termenul stabilit în prezent ca fiind cel mai apropiat pentru reluarea competițiilor fotbalistice din România este 16 mai 2020, dacă situația privind epidemia COVID-19 se va îmbunătăți la nivel național.

În acest sens, oficialii UEFA au lăsat să se înțeleagă că va extinde termenul-limită de finalizare a campionatelor interne până în luna august. Ideea primordială este aceea de a duce la bun sfârșit actualul sezon grav afectat de pandemia de coronavirus, în toate țările europene, în caz contrar pierderile financiare (din vânzarea drepturilor TV, retragerea unor sponsori importanți etc) fiind evaluate la ordinul miliardelor de euro.

Însă, extinderea acestui termen, cu mai bine de o lună, după ce, inițial, se stabilise data de 30 iunie pentru finalizarea întrecerilor interne, va duce la o condensare a viitorului sezon în campionatele naționale de pe Bătrânul continent. Practic sezonul 2019/2020 s-ar termina atunci când, în mod normal, ar trebui să înceapă stagiunea 2020/2021, atât în cupele europene, cât și în ligile naționale.

În ciuda acestor scenarii cât de cât optimiste, președintele UEFA, Aleksander Ceferin, a reiterat, încă o dată, ideea că există și varianta ca actualul sezon să fie compromis.

„Dacă nu vom reuși să repornim, atât competițiile intercluburi, cât și campionatele interne și meciurile oficiale din campania de calificare la EURO, probabil că sezonul va fi pierdut. Există planuri de rezervă, dar există, de asemenea, posibilitatea de a nu mai juca deloc în acest sezon și să începem, la toamnă, cu următorul”, a declarat Ceferin pentru cotidianul italian La Repubblica.

Distribuie:

Postaţi un comentariu