”U”-iști din toate timpurile se adună, vineri, împreună de ”Centenar în Alb și NegrU”

Foto: Dan Bodea

Seria de evenimente dedicate Centenarului Clubului Universitatea Cluj derulate pe tot parcursul acestui ating punctul culminant, vineri, 18 octombrie, printr-un eveniment inedit: un dialog imaginar între Iuliu Hațieganu și academicianul Ioan Aurel Pop, adică între părintele Universității Cluj, întruchipat de o hologramă și actualul rector al Universității Babeș-Bolyai. O piesă de teatru, un meci de fotbal și 200 de persoane implicate sunt cifrele celui mai mare spectacol dedicat celor 100 de ani de istorie sportivă universitară.

Apogeul unui an de muncă și aduceri aminte
Spectacolul aniversar ”Centenar în Alb și NegrU” este încununarea unui an în care Cluj-Napoca a retrăit un secol de istorie sportivă și învățământ universitar. Finalul epic al unui an plin de emoții va găzduit de terenul de rugby din Parcul Sportiv „Iuliu Hațieganu”, vineri, 18 octombrie, de la ora 19:19.

„Clubul Universitatea a fost și este un club deschis către comunitate. Plaja de suporteri are o diversitate foarte mare, însă ceea ce noi ne dorim cu acest eveniment este o ancorare în istorie. Iar acest spectacol poate trezi o emoție reală în oraș”, spune Gabi Souca, organizator al evenimentului ”Centenar în Alb și NegrU”.

Foto: Dan Bodea

Spectacolul va debuta cu un dialog imaginar între academicianul Iuliu Hațieganu, întemeietorul clubului ”U” Cluj (întruchipat de o hologramă), și actualul președinte al Academiei Române, profesorul Ioan Aurel Pop, rector al Universității Babeș-Bolyai.

Întreg spectacolul a fost conceput ca un eveniment de amploare ce va continua cu piesa de teatru „Acasă… la Cluj”, care cuprinde și o reconstituirea meciului dintre Universitatea Cluj și Ferar, din august 1945, meci numit la acea vreme partida de recâștigare a dreptului de a exista în acest oraș.

Piesa de teatru este o adaptare după textul lui Mihai Iubu (anii ‘60) și după textul lui Gelu Radu (anul 2019). Jucătorii de la Ferar vor fi interpretați de foști rugbiști ai Universității Cluj. Conceptul îi aparține Danielei Maier, iar regia artistică, Inei Hudea, coordonarea proiectului fiind realizată de către Gabi Souca, membru al Asociației „Șepcile Roșii 1919”.

„Spectacolul de la sfârșitul acestei săptămâni face parte din calendarul evenimentelor prilejuite de aniversarea Centenarului Universității Cluj pe durata întregului an 2019. Dorim să încheiem sărbătoarea cu un eveniment de amploare. Spectacolul are în centru piesa de teatru, Acasă la Cluj. Piesa are doi scenariști, doctorul Mihai Iubu, primul istoric al Universității Cluj și Gelu Radu, cunoscut suporter al Universității Cluj”, a declarat vicepreședintele asociației Șepcile Roșii, Bogdan Blaga.

60.000 de euro a fost bugetul alocat evenimentului din Parcul Sportiv „Iuliu Hațieganu”, iar pentru realizarea acestuia au muncit 200 de persoane. Organizatorii au pregătit, printre alte surprize, nu mai puțin de 919 cadouri pentru participanți.

„Invitația Asociației Șepcilor Roșii a fost o mare bucurie, pentru ca am reușit să aprofundăm ceea ce noi am început în urmă cu câțiva ani. Reușim să evidențiem istoria educației și a sportului în Cluj-Napoca. Împreună am detaliat conceptul inițial, și aici mă refer la piesa de teatru, și am decis ca evenimentul Scenei Urbane să se desfășoare tot în Parcul Iuliu Hațieganu, pentru a continua sărbătoarea aceasta.

În data de 19 și 20 octombrie, sâmbătă și duminică, vom organiza tururi ghidate și evenimente care vor completa weekendul dedicat Centenarului Universității Cluj”, a completat arhitectul Daniela Maier, coordonatorul Scenei Urbane și președintele Ordinului Arhitecților din România – filiala Transilvania (OART).

Distribuie:

Postaţi un comentariu