”U” Cluj și-a conturat lotul cu care va ataca promovarea în Liga 1

Foto: Dan Bodea

”U” Cluj a ratat promovarea în Liga 1 și, firesc, au urmat o serie de schimbări. Prima a survenit la nivelul băncii prin numirea lui Cristi Dulca în funcția de antrenor principal. În timp record s-a conturat și staff-ul lui Dulca, din care mai fac parte Mircea Cojocaru, antrenor secund și metodist, Octavian Moraru, team manager și omul responsabil cu transferurile, Alexandru Buza, specialist în medicină sportivă și nutriție, Lucian Turcu, fostul jucător al „Șepcilor roșii” și Riccardo Proietti, un preparator fizic italian, cu o vastă experiență, care a mai lucrat la echipe precum Bayern Munchen, Pescara sau Empoli. Odată definitivat staff-ul tehnic a urmat reconfigurarea lotului de jucători.

Cinci portughezi, Kay și Alex Pop
Încă de la reunirea lotului fanii prezenți la stadion au avut ocazia să facă cunoștință cu prima achiziție. Este vorba despre Jose Costa, un portar de 25 de ani, format la academia clubului Benfica. Au urmat mijlocașii Hugo Firmino (30 de ani), André Ceitil Castanheira (24 de ani) și Pedro Mendes (25 de ani), respectiv fundașul Inacio Miguel.

Însă, cea mai importantă achiziție este cea a juniorului Alex Pop. În vârstă de 19 ani, mijlocașul ofensiv este proaspăt campion al României la categoria U19 și a evoluat în ultimele trei sezoane la Viitorul Constanța. Fotbalistul este născut în Buenos Aires, iar în 2016 (la vârsta de 16 ani) a fost foarte aproape să semneze cu AS Roma, fiind deturnat în ultimul moment de reprezentanții Academiei Gheorghe Hagi. Alex Pop are un fizic impresionat, o tehnică excelentă, viziune şi este și un elev eminent. Recent fotbalistul Universității a obținut nota 9,71 la examenul de Bacalaureat.

Ultimul, dar nu cel din urmă venit, este Carlos Daniel Silveira da Graça ”Kay”. De meserie fundașul central, fotbalistul are 31 ani și este născut în Insulele Capului Verde, dare are și cetățenie portugheză. Kay a făcut cunoștință cu fotbalul românesc în 2014, când a fost transferat de CSU Craiova, pentru care a evoluat până în 2017 (44 meciuri, un gol, o pasă decisivă).

În sezonul trecut a jucat pentru FK Senica, locul 8 în prima ligă din Slovacia. A bifat 24 de partide și a înscris 5 goluri. Fotbalistul are 44 de partide în Liga 1, 32 de meciuri în Liga Pro (eșalonul secund din Portugalia) și 11 în prima ligă a Portugaliei. A îmbrăcat de 13 ori tricoul Naționalei Capului Verde, pentru care a marcat un gol.

Tot la capitolul achiziții poate fi trecut și internaționalul de juniori Victor-Robert Dican. Fotbalist născut pe 11 octombrie 2000, Dican evoluează pe postul de mijlocaș defensiv și a început să practice fotbalul încă de la vârsta de trei ani, la echipa spaniolă CD Ensanche Teruel. Junioratul și l-a continuat în România, la Dămila Măciuca și, apoi, la CSM Râmnicu Vâlcea.

Foto: Dan Bodea

În precedenta ediție de campionat a evoluat în Liga a III-a pentru Metalurgistul Cugir. Dican a semnat cu Universitatea Cluj un contract pentru următorii trei ani încă din luna februarie, dar angajamentul a intrat în vigoare de la 1 iulie. La echipă mai sunt așteptați încă doi fundași.

„Am vrut să aducem și jucători din România, dar ni s-au cerut foarte mulți bani la semnătură și atunci am renunțat. Am preferat jucători care să accepte concurența, care să-și îndeplinească obiectivele stabilite de club. Acești fotbaliști au academii importante în spate și vor aduce calitate la echipă.

Ei au venit să joace și să câștige fiecare meci. Universitatea Cluj trebuie să pună presiune pe adversari. Sper că jucătorii pe care îi avem la dispoziție să aducă calitatea de care avem nevoie. Nu prea mai avem timp să luăm jucători în probe așa că încercăm să aducem jucători care să rămână la echipă”, a declarat Cristi Dulca în cadrul unei conferințe de presă, susținută joi, la Cluj Arena.

Până la această oră 10 fotbaliști s-au despărțit de ”U”, iar lista rămâne deschisă. Gabriel Giurgiu și Octavian Abrudan au decis să se retragă, lui Andrei Cordoș i-a expirat contractul, iar fotbalistul a anunțat că va încerca să-și găsească un alt angajament, dar ia în calcul și varianta retragerii din activitate.

Alex Coman, Ionuț Ursu, Sebastian Chitoșcă, Mircea Axente, Kofi Twumasi, Doru Dumitrescu și Tiberiu Căpușă sunt ceilalți jucători care nu mai fac parte din lotul „Șepcilor roșii”. Denis Hordouan și Andrei Iuliu Hațiegan sunt și ei liberi să-și caute echipe.

Vineri, 12 iulie, de la ora 21:00, ”U” Cluj va disputa un amical-aniversar, U-100 de ani, în compania campioanei Greciei, PAOK Salonic

Zece zile de cantonament
După o perioadă dificilă, în care oficialii și staff-ul tehnic au tras tare să definitiveze lotul de jucători pentru viitorul campionat, fotbaliștii lui Dulca au fost înștiințați că luni, 15 iulie, vor pleca într-un stagiu de pregătire de zece zile în Slovacia, acolo unde vor disputa și trei partide de verificare.

Primul amical este programat la jumătatea săptămânii viitoare, pe 17 iulie, când alb-negrii vor întâlni formația Mezokovesd Zsory, locul 6 în ediția de campionat 2018/2019 în prima ligă din Ungaria. Cel mai tare meci test este în compania vicecampioanei Macedoniei, Vardar Skopje.

Partida se va disputa în data de 21 iulie. În sfârșit, cu o zi înainte de revenirea în țară, ”U” va întâlni gruparea Al Faysaly, locul 6 în prima ligă a Arabiei Saudite, în ediția precedentă de campionat. „Șepcile roșii” se vor întoarce la Cluj pe 25 iulie, cu aproape o săptămână înaintea startului noului sezon al ligii a doua.

Campionatul 2019/2020 a eșalonului secund va începe la data de 3 august. Prima parte a sezonului, care are loc în acest an, 2019, se desfășoară până pe 7 decembrie, atunci când are loc etapa a 21-a, adică a doua a returului. Partea a doua a sezonului debutează pe 22 februarie 2020, cu etapa a 22-a, și se încheie în jurul datei de 30 mai 2020, odată cu disputarea etapei a 38-a.

Noul sezon al ligii a doua va fi unul dintre cele mai atractive, în competiție fiind înscrise, pe lângă Universitatea Cluj, echipe precum Petrolul Ploiești, FC Argeș, UTA, CSM Reșița, Rapid București, Concordia Chiajna și Dunărea Călărași, toate anunțând același obiectiv: promovarea în Liga 1.

Distribuie:

Postaţi un comentariu