„U” Cluj a retrogradat!

"U" Cluj a retrogradat în Liga a III-a / Foto: Dan Bodea

Ultima etapă a fazei play-out a Ligii a II-a a lămurit şi ultimele necunoscute. Printre altele, Universitatea Cluj a pierdut, aproape firesc, la Unirea Tărlungeni şi va lua, oficial, drumul eşalonului terţ al fotbalului românesc. Cu o echipă improvizată, în care foarte mulţi juniori care nu aveau curajul să viseze că momentul în care vor îmbrăcat tricoul alb-negru a sosit, „U” a bifat eşecul cu numărul 12 (8 în sezonul regulat şi 4 în play-out), şi ultimul din această ediţie de campionat.

„Universitarii” au cedat cu 1-3 ultimul meci din ediţia 2015/2016 a ligii a doua, în faţa braşovenilor din Tărlungeni. De numai cinci minute au avut nevoie gazdele pentru a deschide scorul unui meci în care miza era doar pentru „U”. O centrare a lui Burlacu l-a găsit nemarcat în careu pe Şerban şi fotbalistul Unirii a marcat frumos, din plonjon. În minutul 20 Minciună avea să înscrie pentru un adevăr absolut – „U” era deja în Liga a III-a. Până la pauză tot fotbaliştii din Tărlungeni au punctat pentru un scor de neprezentare, prin Cocan, în minutu 34. Repriza a doua a fost doar o „bifă” în dreptul debutanţilor, să adune minute în eşalonul secund.

Vlad Vlăduţ a înscris „golul de onoare” şi a închis tabela de marcaj. Şoimii Pâncota nu au învins la Satu Mare, meciul s-a terminat la egalitate, scor 1-1, iar „adevărul” de după golul lui Minciună, devenea o certitudine. „U” Cluj a retrogradat la capătul celui mai negru sezon din era post-decembristă. Unirea Tărlungeni şi Metalul Reşiţa erau deja retrogradate. S-au salvat CSM Râmnicu Vâlvea şi Şoimii Pâncota. La baraj merge Olimpia Satu Mare. Dintre cele şase echipe enumerate, doar două înseamnă ceva pentru fotbalul românesc. Râmnicu Vâlcea va rămâne în istorie după fuziunea cu Damila Măciuca. Şoimii Pâncota au apărut de nicăieri ca să îngroaşe rândurile echipelor „electorale”, Unirea Tărlungeni există abia din 1983, fără vreo performanţă deosebită, în afară de meritul de a fi existat.

Metalul Reşiţa e şi mai tânără (s-a născut abia în 2010), şi este o echipă apărută din ambiţia unui Cătălin Rufă, nume ce nu spune şi, probabil, nici nu va spunea de acum înainte nimic în sportul românesc. A retrogradat „U”, simbolul unor inimi româneşti, clubul care nu şi-a schimbat nicioodată culorile, sau sigla sub care au evoluat, şi încă mai joacă, din 1919 încoace. Pe cale să retrogradeze este şi Olimpia Satu Mare, un club care a adunat 7 sezoane în Liga 1. Nu înseamnă mult, dar pentru nordul României sportive, Olimpia rămâne un bastion al încercărilor de a nu ceda ispitei unor fuziuni care să ducă la dispariţia a încă unui simbol.

„U” se duce în liga a treia. A şasea cea mai titrată echipă de forbal din Liga 1, dacă luăm în calcul numărul de sezoane jucate la cel mai înalt nivel (56), nu şi-a găsit finanţator. Italieni, spanioli, români „penali”, toţi au vrut să pună mână pe clubul care a adunat 1608 meciuri în primul eşalon, 552 de victorii şi 339 de rezultate de egalitate, din suma amintită mai sus. Singurul club care nu şi-a schimbat identitatea, care i-a dat ţării pe Mihai Adam, Dan Anca, Tim Câmpeanu, sau Mircea Luca, se retrage discret din „fotbal”. „U” a retrogradat! Nu e cazul să plângă nimeni. E momentul acela în care lăsăm capul în pământ.

Distribuie:

Postaţi un comentariu