”U” Cluj a rămas fără jumătate din conducere. Managerul general a demisionat. Cifrele mandatului lui Ovidiu Blag

Sursa foto: Facebook

Managerul general al FC Universitatea Cluj, Ovidiu Blag, a demisionat cu două săptămâni și jumătate înaintea startului noii ediții a ligii a doua. Exact trei luni a durat mandatul jurnalistului în fruntea clubului ”Șepcilor roșii”.

Ovidiu Blag a fost numit manager general în noaptea de 11 spre 12 aprilie, fiind susținut de președintele clubului Constantin Răduță, la rândul său promovat ”numărul 1” la FC ”U” de către Consiliul Director condus de reprezentanții Universității Babeș-Bolyai. Cei doi erau până la începutul acestei săptămâni ”conducerea” clubului universitar.

Pe 12 iulie, seara, Blag și-a anunțat încetarea colaborării cu FC Universitatea, fără să-și motiveze gestul, lăsând clubul într-o situație grea, înaintea unui nou sezon la capătul căruia a promis că gruparea universitară va reveni în Liga 1.

Ce a realizat Ovidiu Blag în trei luni de mandat
Demisia jurnalistului Ovidiu Blag din poziția de manager general la FC ”U” era doar o chestiune de timp, evenimentele din această vară declanșând odată în plus furia suporterilor. Ovidiu Blag a promis că Universitatea Cluj va fi un club mai transparent ca niciodată. Nu s-a întâmplat.

Încă de la începutul mandatului a promis că va milita pentru continuitate, în sensul că echipa va fi antrenată de Costel Enache (care avea susținerea fanilor) și în sezonul 2021/2022 care stă să înceapă însă, după doar o săptămână de la învestirea sa, l-a abandonat pe antrenorul Enache (cu două etape înaintea finalului sezonului precedent), timp în care a negociat cu noul tehnician Erik Lincar.

Deși situația financiară a clubului este una precară și există restanțe salariale și de trei luni către foști jucători, l-a destituit din funcție pe fostul manager general, Daniel Stanciu, căruia i-a acordat importante compensații financiare. În acest moment, ”U” Cluj riscă o penalizare (în puncte) după ce Derick Ogbu a reclamat clubul la FIFA pentru a-și recupera drepturile contractuale restante.

A susținut necondiționat campania de achiziții comandată de antrenorul Erik Lincar. Tehnicianul a adus la Universitatea o echipă întreagă de jucători cu care a lucrat în trecut la diverse formații, cei mai mulți fiind foști elevi ai lui Lincar la Turris Turnu Măgurele, club între timp desființat.

A renunțat la câțiva dintre jucătorii tineri, de perspectivă, ultimul pe listă fiind Tudor Telcean, fotbalist de numai 19 ani, crescut de Universitatea Cluj. Jucătorul a fost anunțat că nu mai face parte din planurile de viitor ale clubului și a fost cedat (împrumut), la FC Argeș, gruparea din Trivale având prima opțiune pentru un transfer definitiv. La schimb a ajuns la ”U” portarul de rezervă al piteștenilor, George Micle.

L-a numit în funcția de director sportiv pe fostul căpitan al Universității, Gabriel Giurgiu, însă mutarea a fost una mai degrabă cu iz de împăcare cu suporterii, tot mai revoltați de lipsa de comunicare și de campania de achiziții care au transformat gruparea de pe Cluj Arena în ”Turris 2”, deloc pe placul fanilor.

A negociat noi acorduri cu universitățile clujene, în fapt, noi parteneriate de servicii. Astfel, conform propriilor declarații, USAMV va oferi hrană (masa de prânz) fotbaliștilor și angajaților clubului, iar UBB a pus la dispoziția clubului un număr de 17 camere în hotelul pe care îl deține din Parcul Sportiv „Iuliu Hațieganu”. De asemenea, a obținut promisiunea conducerii Universității Tehnice că FC ”U” va beneficia de servicii în spații de cazare și, probabil, de un autocar. UMF a promis servicii medicale pe care conducerea clubului urmează să le identifice și să le cuantifice.

A negociat și a obținut acordul mai multor laboratoare de cofetărie și patiserie și al câtorva florării, să furnizeze clubului produse specifice cu ocazia aniversărilor și altor evenimente festive organizate de FC Universitatea. ”Aceste servicii însumate îmi dau mie undeva pe la 150.000 de euro, pe care i-am avea în servicii”, a declarat Ovidiu Blag în studioul Media Prezent, cu doar câteva zile înainte să-și anunțe demisia.

Rezultate modeste în partidele de verificare
Din cauza problemelor financiare cu care se confruntă clubul, conducerea alb-negrilor a decis ca perioada de pregătire dinaintea noului sezon să se deruleze în regim de cantonament, în Parcul Sportiv „Iuliu Hațieganu”. Meciurile test, șase la număr, au fost programate cu bunăvoința cluburilor Unirea Dej, Comunal Șelimbăr, Ripensia Timișoara și SCM Zalău, care au acceptat (cu excepția echipei sibiene) să joace aceste amicale la Cluj-Napoca.

În primele patru jocuri de verificare, ”U” Cluj a fost învinsă de două ori (1-4 și 0-2) de nou promovata în Liga 2, Unirea Dej, și a câștigat în fața propriilor juniori, scor 3-1 cu grupa U19, respectiv 4-0 cu cei de la Comunal Șelimbăr, și ea echipă nou promovată în eșalonul secund.

Până la startul noului campionat, Universitatea Cluj mai are programate două amicale, cu Ripensia Timișoara, în 14 iulie, și cu SCM Zalău, în 16 iulie, ambele pe teren propriu. Reamintim că FRF a decis ca noul sezon din Liga 2 să înceapă pe 31 iulie 2021. Cel puțin în prima lui parte, campionatul 2021/2022 va avea 20 de echipe participante. Noul sezon ar urma să se desfășoare la fel ca și campionatul recent încheiat.

Echipele care vor evolua în eșalonul secund sunt: ”U” Cluj, Petrolul Ploiești, CSA Steaua, FC Hermannstadt, Poli Iași, Astra Giurgiu, Csikszereda, ASU Poli Timișoara, Dunărea Călărași, Farul Constanța, Metaloglobus București, Ripensia Timișoara, Viitorul Tg. Jiu, Gloria Buzău, Concordia Chiajna, Unirea Slobozia, Comunal Șelimbăr, Corona Brașov, Dacia Unirea Brăila și Unirea Dej.

Relația cu suporterii, principalul sponsor al clubului și cine îi ia locul
Cea mai mare problemă cu care Ovidiu Blag s-a confruntat în scurtul său mandat de „numărul 2” cu atribuții delegate de „numărul 1” la FC Universitatea a fost relația cu suporterii și BT, principalul sponsor al clubului. Transparența promisă de jurnalist s-a rezumat la anunțarea noilor achiziții, fără vreo explicație în privința jucătorilor care au decis să părăsească echipa, unii dintre aceștia tineri de perspectivă.

A doua mare problemă a fost gestionarea relației cu reprezentanții Băncii Transilvania, principalul susținător financiar al Universității. Bordul BT își dorește în funcții-cheie din club mai mulți foști jucători, între care Octavian Abdrudan, fiul fostului arbitru internațional și fost vicepreședinte al FRF, Patrițiu Abrudan, Dorin Goga, George Florescu și Andrei Cordoș, fiul politicianului PSD, Alexandru Cordoș. Jurnalistul a spus în repetate rânduri că își dorește să-i aibă alături pe unii dintre cei enunțați mai sus, dar acest lucru nu s-a întâmplat, cel mai probabil pentru că foștii fotbaliști nu își doresc o colaborare cu actuala conducere a FC Universitatea.

Numele vehiculat pentru preluarea funcției de manager general, rămasă vacantă la Universitatea Cluj după demisia lui Ovidiu Blag, este cel al lui Patrick Ciorcilă, fiul omului de afaceri Horia Ciorcilă, președintele Bancii Transilvania. Patrick Ciorcilă este implicat în managementul bazei sportive Winners Sports Club, este cofondatorul evenimentului Sports Festival, susținut de BT, și este omul care, alături de Ion Țiriac, a obținut licența de organizare la Cluj-Napoca a primului turneu de tenis din circuitul mondial profesionist WTA.

Distribuie:

Postaţi un comentariu