”U” Cluj, 10 pentru România

Federația Română de Rugby a elaborat un plan de revenire la normalitate în sportul cu balonul oval. Astfel, forul de la București intenționează să organizeze în perioada următoare un cantonament pentru echipa națională, iar la stagiul de pregătire să fie convocați nu mai puțin de 60 de jucători, câte 10 de la fiecare echipă care activează în SuperLiga Națională. În primul eșalon valoric al României mai activează în acest moment doar șase cluburi (Universitatea Cluj, Știința Baia Mare, Timișoara Saracens, Steaua, Dinamo și Tomitanii Constanța), după ce Gloria Buzău a anunțat că echipa a fost retrasă din campionat.

Petrache: „Jucătorii sunt debusolați!”
Perioada de inactivitate din ultimele două luni, generată de pandemia de coronavirus, a fost extrem de grea pentru practicanții sportului cu balonul oval. Toate cluburile din țară și-au suspendat activitatea, iar jucătorii și antrenorii au fost trecuți în șomaj tehnic. În acest sens, președintele FRR, Alin Petrache, a anunțat că va discuta săptămâna viitoare atât cu jucătorii care sunt convocați constant la acțiunile echipei naționale, cât și cu cluburile din SuperLigă pentru a nominaliza câte 10 sportivi.

„Am ținut legătura în toată această perioadă cu jucătorii naționalei, ei sunt debusolați, au trecut două luni de când stau în izolare și nu e deloc un lucru ușor pentru un sportiv profesionist, obișnuit cu un anumit stil și ritm de viață. Ei au continuat pregătirea individuală, fiecare cum a putut, unii în apartament, alții la casă…Abia așteaptă cu toții să reia activitatea în mod normal.

Noi suntem prima federație care a depus ghidul de reintrare în activitate și suntem pregătiți să ne antrenăm, deocamdată, pentru că de intrat în competiție poate în septembrie se va putea. Un prim pas pentru reluarea activității este să organizăm un cantonament cu echipa națională, cu 60 de persoane, câte 10 jucători de la fiecare echipă de SuperLigă. Un cantonament de acest gen doar federația îl poate suporta. O echipă de club în perioada aceasta grea, în care toți jucătorii și antrenorii sunt trecuți pe șomaj tehnic, nu poate să susțină un cantonament atât de lung, să le faci teste și așa mai departe”, a declarat Alin Petrache.

Campionatul se reia în septembrie
Șeful FRR a mai spus că forul pe care îl conduce nu ia în calcul înghețarea întrecerilor interne, ba chiar a propus ca meciurile rămase nedisputate să fie organizate începând cu luna septembrie.

„Nu am luat în calcul varianta înghețării competițiilor pe care le organizăm, dimpotrivă, am propus Ministerului Tineretului și Sportului să reîncepem SuperLiga undeva în luna septembrie. Am amânat finalitatea tuturor competițiilor pentru că avem timp să încheiem anul acesta toate campionatele, iar anul viitor să schimbăm formatul întrecerilor interne. Să înceapă, toate, primăvara devreme și să se termine în toamnă”, a mai spus Petrache.

Echipa masculină de rugby Universitatea Cluj a încheiat anul 2019 pe locul 4 al clasamentului SuperLigii Naționale, o poziție mai mult decât onorantă, care le „studenților” să viseze la o nouă medalie națională. Sistemul competițional de rugby din România prevede ca după disputarea celor 14 etape (meciuri tur-retur, din cadrul sezonului regulat), echipele clasate pe primele patru poziții să dispute meciuri de clasament (semifinale și finale), pentru stabilirea configurației finale a ierarhiei sezonului 2019/2020.

16 ani au trecut de la ultima performanță majoră a universitarilor. În 2004, ”U” Cluj, antrenată de reputatul Octavian Chihaia, termina sezonul pe locul 3. Din echipa de atunci făceau parte Cerceș, Paulică Ion, Nicu Rus, Romică Boar, Diniș, Bogdan Bălan, Daniel Gheța, Colţuneac, Ioan Teodorescu, Bogdan Voicu, Costel Leoca, Bogdan Cantor, sau Cristian Podea. Dintre cei amintiți îl regăsim pe teren, și azi, pe Daniel Gheța, iar Cristi Podea e managerul echipei.

Sursa foto: Prosport

Cluburile vor primi măști, mingi, dezinfectanți și viziere
În perspectiva reluării activității, Federația Română de Rugby a pregătit, pentru toate cluburile din țară, kituri de măști, mingi, dezinfectanți și viziere pentru antrenori și manageri, ce vor fi distribuite începând de săptămâna viitoare tuturor cluburilor afiliate.

„Noi ne-am dori să intrăm în perioada de pregătire, așa cum se poate, câte trei persoane cu distanțare socială, respectând toate măsurile impuse de Ministerul Sănătății, dar deocamdată nu avem voie să intrăm nici în baze. În acest sens, noi am pus la punct un ghid de reintrare în activitate, etapizat, am respectat tot ce înseamnă cerințe ale autorităților, fără să punem mâna colectiv pe balon. Întâi pe grupuri de câte 3 jucători, apoi de câte 5, de câte 7, fiecare cu balonul lui. Sper să treacă repede această nebunie și să fie totul bine. Până atunci trebuie să protejăm sportivii. Asta e cel mai important”, a încheiat Alin Petrache.

Distribuie:

Postaţi un comentariu