„Studenţi” de (locul) 10 în liga nimănui

Foto: Dan Bodea

Analiză

S-a tras cortina pentru prima parte a sezonului regulat al Ligii a 2-a. Universitatea Cluj încheie anul pe locul 10, destul de departe de locul 6, ultimul care duce în faza play-off a campiontului. „Studenţii” Clujului merită însă, aprecierile suporterilor, atâţia câţi au mai rămas lângă echipă. Părăsiţi de finanţatorul Florian Walter, tinerii fotbaliştii ai lui ”U” au supravieţuit datorită elanului şi a inconştienţei vârstei aproape adolescentine. Şapte victorii, două rezultate de egalitate, opt înfrângeri şi 23 de puncte sunt bilanţul primei părţi a unui sezon la capătul căruia, probabil, doar jumătate dintre combatante vor încheia întrecerea. Deși a aliniat la start echipe legendare ale fotbalului autohton, seria a doua a Ligii a 2-a, reflectă dezastrul din fotbalul mic.

”U” rezistă în liga nimănui

Fără bani, fără, sponsori, conducători și fără perspective, așa a pornit la drum Universitatea Cluj în actuala ediție de campionat, în Liga a 2-a. Singurul lucru pozitiv, și apreciat de suporteri, era componența lotului, format exclusiv din jucători crescuți de ”U”, și cu o bancă tehnică formată deasemenea din foști jucători ai alb-negrilor. Cel mai experimentat fotbalist din lotul pregătit, în primele 10 etape, de Marius Popescu și Zsolt Szilagyi este Lorant Kovacs, mijlocașul de 23 de ani ignorat cu bună știință de antrenorii care au condus echipa universitară în ultimul sezon de Liga 1 (2014/2015). În jurul lui și a unor copii talentați, precum Calcan, Ursu, Greu, Crișan sau Schieb, noua echipă a Universității a jucat un fotbal pe alocuri încântător. Au mai și greșit, au mai și pierdut, dar mereu s-a simțit plăcerea de a juca fotbal. Între timp Mihai Teja a fost readus la echipă, iar mutarea ar putea fi un semn că, de acolo din Emiratele Arabe Unite, finanțatorul Florian Walter încă nu a renunțat definitiv la clubul universitar. Departe de a avea stabilitatea financiară atât de necesară performanței, Universitatea Cluj stă mult mai bine comparativ cu Metalul Reșița, FC Bihor, sau CS Caransebeș, cluburi aflate în pragul desființării.

De altfel, Reșița și Bihorul au abordat ultimele meciuri de campionat, ambele cu FC Brașov, trimițându-și în teren juniorii. Redresarea Universităţii ar putea veni chiar din interior, mai mulţi jucători fiind pe lista scurtă de achiziţii a unor cluburi importante din Liga 1. Se ştie că Andreas Calcan este deţinut în coproprietate de ”U” şi campioana României, Steaua Bucureşti. Cum roş-albaştri au cel mai dezamăgitor sezon din ultimii 10-15 ani, Calcan ar putea face pasul spre trupa din capitală. „Normal că aş vrea să ajung la Steaua, este campioana României, toată lumea ştie calitatea jucătorilor de acolo. Însă, până să existe un interes real pentru mine îmi doresc să demonstrez ceva la fiecare meci pe care îl joc în tricoul Universităţii. Vreau să îmi fac treaba cât pot de bine pentru <<U>> Cluj, apoi vom vedea ce se va întâmpla, a spus Calcan. Alături de „decarul” Universităţii, Octavian Ursu, Răzvan Greu şi Florin Crişan sunt şi ei jucători care ar putea aduce bani frumoşi în contul gol al universitarilor. Primii doi sunt doriţi de CSU Craiova, dar recenta arestare a patronului oltenilor i-ar putea dredirecţiona, alături de Florin Crişan, spre FC Viitorul Constanţa, Gheorghe Hagi fiind încântat de evoluţiile tinerilor „studenţi” ai Clujului. „Sunt mulţi jucători la Universitatea care ar putea să facă pasul spre echipe importante din Liga 1, şi chiar din străinătate, dar deocamdată ei trebuie să-şi facă datoria faţă de clubul care i-a format ca jucători. Avem băieţi foarte talentaţi, cu calităţi extraordinare, dar încă nu au demonstrat nimic. E mult de muncă până să ajungi departe”, a punctat antrenorul Mihai Teja.

Au protestat, plătesc scump

Metalul Reșița e la doar o etapă distanță de a fi excluși din campionat, după ce au refuzat să joace meciul de la Satu Mare, din cadrul etapei a XIV-a. Fotbaliștii reșițenii au protestat față de proprii conducători, din cauza restanțelor financiare uriașe. Pentru gestul lor curajos, fotbaliștii de la Metalul au primit un verdict apocaliptic din partea Comisiei de Disciplină şi Etică a Federaţiei Române de Fotbal. În şedinţa din 18 noiembrie 2015, Comisia a dictat o penalizare aspră pentru Metalul Reşiţa: pierdere cu 0-3 a meciului cu Olimpia, scădere de trei puncte în clasament şi o amendă usturătoare, de aproape 80 de mii de lei. Primii care au refuzat să se prezinte la un meci, ca formă de protest, au fost cei de la FC Bihor. Orădenii au pierdut, cu 0-3, la „masa verde”, partida programată să o dispute, în deplasare, cu Chindia Târgovişte în cadrul etapei a IX-a a ligii secunde.

Decizia a fost luată de conducerea clubului, împreună cu jucătorii şi antrenorii, nemulţumiţi că au fost abandonaţi de investitori și nu şi-au primit salariile de multă vreme, unii dintre ei chiar de nouă luni. Deciziile celor două cluburi, de a refuza să dispute meciurile amintite, s-ar putea să-i coste și mai mult pe viitor. Potrivit regulamentului, în cazul în care o formaţie nu se prezintă de două ori la un meci oficial ea va fi exclusă din Liga II şi retrogradată în ultima ligă valorică, în Liga V. În pragul desființării se află și FC Caransebeș după ce Comisia de Disciplină şi Etică a Federaţiei Române de Fotbal a decis, în cadrul şedinţei din 25 noiembrie 2015, să aplice „Gugulanilor” o penalizare de 14 puncte şi o amendă de 3.000 de lei în urma unor litigii cu foşti jucători. Acestea se adăugă la alte două penalizări cu câte două puncte primite de clubul din Caraş-Severin în alte şedinţe mai vechi, însă neaplicate şi în clasamentul actual al Seriei a II-a. În cazul în care penalizarea de 18 puncte va fi în cele din urmă aplicată, FC Caransebeş va ajunge ultima clasată în Seria a II-a a Ligii 2, cu -8 puncte. Mai mult, conducătorii clubului din Caransebeş sunt suspectaţi că ar fi „aranjat” mai multe meciuri. Nu mai puţin de 11 înfrângeri consecutive au contabilizat „Gugulanii” în ultimele 12 partide oficiale.

Distribuie:

Postaţi un comentariu