Statui de bronz pentru fete de aur

Participantă la toate edițiile Campionatelor Mondiale de handbal feminin, România a obținut în premieră medalia de bronz / Foto: Dan Bodea

Echipa națională de handbal a României a încheiat anul sportiv 2015 cu o performanță unică în istoria sportului feminin pe semicerc. Fetele antrenate de Thomas Ryde şi-au desăvârșit parcursul la Campionatul Mondial din Danemarca cu o medalie de bronz, după ce a învins Polonia cu 31-22 în finala mică a întrecerii. Este cel mai important rezultat al handbalului feminin românesc din ultimii 10 ani, iar ca un bonus Cristina Neagu a devenit golghetera turneului final.

După ce a eliminat campioana mondială en-titre, Brazilia, în faza optimilor de finală, și mai apoi reprezentativa țării gazdă, Danemarca în sferturi, ”Tricolorele” au cedat în fața campioanei olimpice și europene en-titre, Norvegia, dar diferența de valoare din partida cu Polonia a fost evidentă. Podiumul mondial al fetelor noastre este echivalent cu un titlu mondial, în condiţiile în care legea sportului românesc nu este reglementată, iar finanţarea este la limita legalităţii.

Ovaţii pentru doamne, aplauze pentru “Stejari”
Echipa naţională feminină de handbal a România este singura reprezentativă din lume care a participat la toate ediţiile Campionatului Mondial, începând cu 1957. „Tricolorele” au în palmares o medalie de aur (1962), două de argint (1973 şi 2005), plus alte două titluri mondiale în întrecerea mondială în aer liber, la edițiile din 1956 și 1960. Bronzul obţinut la sfârşitul săptămânii trecute este cu atât mai preţios, cu cât România aproape că nu mai există în lume în sporturile de echipă.

Practic performanţa handbalistelor noastre este singura care a urcat drapelul României pe catargurile mondiale ale podiumurilor de premiere. România a încheiat Campionatul Mondial din Danemarca excelent cu o victorie fără drept de apel în faţa Poloniei, scor 31-22, în finala mică a întrecerii. Este de altfel, prima medalie obţinută de naţionala feminină la un Campionat Mondial după un deceniu de așteptare. Precedenta performanță majoră fusese argintul obținut în 2005, după un ultim act pierdut în faţa țării gazdă, Rusia. Până acum, ”Tricolorele” nu au reuşit niciodată să câştige o finală mică la Campionatele Mondiale.

Alături de handbaliste, doar echipa națională de rugby a României a mai reușit în acest an o participare meritorie la Cupa Mondială din Anglia. Pentru ceea ce au realizat handbalistele și rugbyștii români, merită tot respectul iubitorilor sporturilor de echipă din România. De altfel, elevele lui Tomas Ryde vor fi recompensate cu câte 7.500 de euro pentru performața lor. Jumătate din sumă va fi oferită de către Ministerul Tineretului și Sportului, iar cealaltă jumătate va veni din partea Federației Române de Handbal (FRH). E posibil însă ca această primă să fie suplimentată din fondul de rezervă al Cancelariei primului ministru Dacian Cioloș. Șeful FRH, Alexandru Dedu, a declarat că acesta i-a transmis un mesaj de felicitare și de asemenea l-a asigurat că va încerca să suplimenteze primele.

Diamantul Cristina Neagu
Titlul de golgheteră a actualei ediții a Campionatelor Mondiale a fost obținut de Cristina Neagu, cu 63 de goluri. În plus, interul României a fost desemnată și cea mai bună jucătoare a turneului final din Danemarca. De asemenea, ea face parte, evident, și din echipa truneului, alături de extrema stângă Valentina Ardean Elisei (legitimată la HCM Baia Mare), conform anunțului site-ului oficial al Federaţiei Internaţionale de Handbal.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Eliza Buceschi și Gabriela Perianu (ambele legitimate la HCM Baia Mare) nu lipsesc din echipa ideală a debutantelor la un campionat mondial. Omagiile aduse Cristinei Neagu de forul handbalului mondial au devenit o obișnuință pentru sportiva noastră. Câștigătoare a Ligii Campionilor cu Buducnos Podgorica, Cristina Neagu  a fost declarată şi cea mai bună handbalistă a lumii în 2010, iar în sezonul precedent (2014) a pierdut titlul de cea mai bună jucătoare a lumii în faţa braziliencei Eduarda Amorim.

Brazilianca era la acea vreme campioană mondială alături de naţionala ţării sale şi a obţinut 35, 2% dintre voturile exprimate online, de către fani, dar şi în scris de către selecţionerii echipelor naţionale care îşi desfăşoară actvitatea sub umbrela Federaţiei Internaţionale de Handbal. Cristina Neagu are însă, cele mai mari şanse de a obţine un nou titlu suprem la individual, la începutul anului viitor, atunci când Federaţia Internaţională de Handbal va stabili ierarhiile mondiale.

Calificarea la JO se joacă la Cluj
Din postura de ocupantă a locului trei la Campionatele Mondiale din Danemarca, România va fi gazdă a turneul de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio de anul viitor, întrecere care se va disputa în perioada 17-20 martie 2016 la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Cum Norvegia a cucerit titlul mondial, dar e și deținătoarea titlului european, din postura de calificată direct la Olimpiadă din partea Europei va merge la Rio Spania, finalista europeanului de anul trecut.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Olanda va juca turneu de calificare, la fel ca și următoarele cinci clasate la Mondialul din Danemarca. România va juca împotriva celei de-a șasea clasate la această ediție, nimeni alta decât Danemarca, pe care am învins-o în sferturi, scor 31-30, după prelungiri. Deasemenea, Uruguay și Muntenegru, a patra la Europenele de anul trecut, sunt celelalte două adversare ale ”Tricolorelor”.

Primele două de la turneul din martie anul viitor vor obține biletele pentru Jocurile Olimpice. România a mai organizat un turneu preolimpic, la București, în 2008, când echipa naţională s-a și calificat la JO dintr-o grupă cu Ungaria, Japonia și Polonia.

Echipa ideală a CM din Danemarca
Titlul pentru cea mai bună jucătoare a Mondialului i-a adus automat lui Neagu şi prezenţa în echipa ideală a turneului, pe postul de inter stânga. Alături de Cristina, în cel mai bun 7 a intrat şi Valentina Ardean Elisei, pe postul de extremă stânga. Valentina a mai prins echipa ideală la CM 2005 şi EURO 2008. Nici pentru Neagu performanţa nu reprezintă o premieră, aceasta fiind în cea mai bună echipă a eropeanului din 2010. În viziunea Federaţiei Internaţionale de Handbal, echipa ideală a turneului final din Danemarca le are în componenţă pe următoarele jucătoare: portar – Tess Wester (Olanda), extremă dreapta – Jovanka Radicevic (Muntenegru), inter dreapta – Nora Mork (Norvegia), centru – Stine Oftedal (Norvegia), pivot – Heidi Loke (Norvegia), inter stânga – Cristina Neagu (România), extremă stânga – Velentina Ardean Elisei (România).

63 de goluri a înscris Cristina Neagu la turneul final din Danemarca, fiind desemnată golghetera întrecerii, dar şi cea mai bună handbalistă a Campionatelor Mondiale

Distribuie:

Postaţi un comentariu