Și Ungaria a dat verde pentru fotbal. Mincă, fostul portar al CFR-ului e cel mai titrat român din Nemzeti Bajnokság

Sursa foto: kisvardafc.hu

Federația maghiară de fotbal a anunțat că în următoarele două săptămâni va relua competițiile pe care le organizează. Epidemiologii de la Budapesta au raportat puțin peste 3.000 de cazuri de infectare cu COVID-19 astfel că Federația de fotbal a decis ca sezonul poate fi reluat, iar jucătorii au revenit la antrenamente. 26 de fotbaliști români evoluează la echipe din primele trei divizii din Ungaria, cel mai titrat fiind Mihai Mincă, fost portar la Rapid și CFR.

Eternul derbi redeschide sezonul
Primele meciuri oficiale sunt programate în 23 mai, semifinalele Cupei Ungariei. Meciul care redeschide sezonul este duelul dintre MTK și Honved Budapesta, unul dintre cele mai „fierbinți” derbiuri din campionatul din țara vecină. O săptămâna mai târziu (30 mai) sunt programate și meciurile etapei a 26-a din campionat.

Lider este Ferencvaros Budapesta (53 p), urmată la doar trei lungimi de echipa premierului Viktor Orban, Fehervar, la care este legitimat și internaționalul român Adrian Rus. De altfel, prima etapă postpandemie din campionatul Ungariei propune un duel extrem de interesant între Fehervar și Kisvarda, echipa cu cei mai mulți jucători români din prima ligă a Ungariei.

La Kisvarda sunt legitimați Mihai Mincă, Cornel Ene și Claudiu Bumba, primii doi având în CV meciuri și trofee cucerite cu CFR Cluj. Mincă a bifat în Gruia șase sezoane și a cucerit un titlu (2012) și o Cupă (2016). Portarul mai are în palmares două Cupe și o Supercupă cu Rapid, în vreme ce Cornel Ene a fost doar la număr în lotul feroviarilor în sezonul 2015/2016, argument suficient pentru a-și trece și el în palmares Cupa României.

„A fost o perioadă complicată, dar fiecare dintre noi am respectat restricțiile impuse de autorități și până la urmă e bine. Măsurile nu au fost chiar așa de drastice precum în România, în sensul că noi puteam ieși din casă fără a completa declarații, iar la cumpărături nu aveam voie doar în intervalul orar 9-12, care era rezervat pentru persoanele peste 65 de ani. A fost mai greu că nu am avut voie să plecăm acasă”, a povestit Mincă despre cum au decurs ultimele două luni. Campionatul în Ungaria a fost întrerup la data de 14 martie.

Jucătorii amintiți nu sunt singurii legitimați la echipe din țara vecină. Nu mai puțin de 26 de fotbaliști români figurează în baza de date a platformei soccerway: 6 în prima ligă, 9 în eșalonul secund și 11 în liga a treia. Între aceștia și clujenii Andreas Calcan (Ujpest, în prima ligă), Levente Kelemen și Lucian Matiș (Potnok, liga a III-a).

Trei reguli sunt impuse de autorități pentru ca meciurile de fotbal să se poată disputa în Ungaria:
1. Jucătorii și membrii staff-ului care vin în contact cu aceștia vor fi testați împotriva virusului COVID-19 de două ori pe săptămână sau înaintea fiecărui meci
2. Meciurile se vor disputa fără spectatori, iar în zona terenului nu vor avea acces decât persoanele testate înaintea meciului și care au ieșit negative
3. Între meciurile aceleiași echipe vor fi minim 72 de ore de repaus.

Distribuie:

Postaţi un comentariu