Și-au irosit și utimul cartuș

Foto: Dan Bodea

Antrenor fără carismă, dispus să accepte chiar și clauze contractuale de supunere totală (cum este clauza care îi interzice să i-a o decizie fără să consulte conducerea clubului – n.a.), Antonio Conceicao a fost dat afară. Asta nici măcar nu mai e o știre. Nu mai e o știre nici faptul că pentru a doua oară (în trei mandate), Toni este înlăturat când echipa este pe primul loc.

La CFR anumite lucruri au devenit șabloane. Numai că tiparele astea nu par să fie cele pentru performanță. Cel mult o horă a bucuriei pe gazon. Ai luat trofeul, ai stat frumos la poză, l-ai pus în vitrină și-l vrei pe următorul, crezând că și îmbătrânit, hodorogit și pe alocuri crăpat ulciorul mai poate aduce apă.

Cifrele nu l-au ajutat
Al treilea mandat pe banca tehnică a CFR-ului s-a încheiat pentru Antonio Conceicao. După două remize și un eșec, rezultate care pun în pericol clasarea feroviarilor pe prima poziție în ierarhia finală sezonului regulat, oficialii din Gruia au decis să-l înlăture pe portughez. Interimatul va fi asigurat, sau nu, de Alin Minteuan, antrenorul echipei a doua a clubului.

Însă, înlăturarea lui Conceicao este mai degrabă o mișcare proastă a vișiniilor. Portughezul este unul dintre antrenorii cu cele mai multe meciuri pe banca clujenilor din 2004 încoace, de la promovarea echipei în Liga 1. În primul său mandat la Cluj, Toni Conceicao a adunat 37 meciuri. Doar 7 luni a apucat să antreneze Conceicao pe CFR, în perioada aprilie – noiembrie 2009, suficient pentru a-și trece în palmares Cupa şi Supercupa României.

Au urmat alte 23 de partide în cel de al doilea mandat și încă o Cupă, în 2016. În actualul sezon l-a înlocuit pe Edward Iordănescu și a bifat încă 30 de partide. Mergând pe rețeta lui Dan Petrescu, Antonio Conceicao și-a dus echipa până în fruntea clasamentului cu un avans de 6 puncte în fața rivalei FCSB, la finalul lui 2018.

Apărarea continuă să fie punctul forte al feroviarilor, cu doar 16 goluri încasate în 24 de partide. Nici în ofensivă vișiniii nu stau deloc rău, CFR-ul având a treia cea mai bună linie de atac, cu 37 de goluri marcate. În plus, trupa din Gruia dă și golgheterul întrecerii interne, George Țucudean, cu 14 reușite. Toate aceste cifre îi îndreptățesc pe suporteri să-l regrete pe Conceicao, singurul antrenor din Liga 1 dat afară de două ori de CFR în contextul în care echipa este lider în Liga 1.

Directorul sportiv, Daniel Stanciu, a încercat să arunce pisica moartă în ograda portughezului, dar declarațiile oficialului nu fac decât să confirme o stare de fapt. „Din păcate, după trei partide din care ne așteptam să scoatem chiar maximum de puncte, am reușit să obținem doar două puncte. Deși am jucat și cu un om în plus (în ultimul meci de campionat – n.a.), am câștigat doar un punct. Am uitat să câștigăm. Am avut jocuri pe care ni le-am facut mai dificile pe teren propriu. În unele partide am avut și ghinion, cu Dunărea Călărași și cu Hermannstadt. Suntem în criză”, a concluzionat Stanciu.

O fi Petrescu, o fi Iordănescu? Poate Neagoe
Ca de obicei în ultimele luni, de fiecare dată când s-a pomenit schimbarea lui Conceicao cel mai vehiculat nume a fost cel al lui Dan Petrescu. Tehnicianul care a adus ultimul titlu de campioană în Gruia a plecat imediat după triumf, alegând milioanele chinezilor. „Bursucul” a știut foarte bine ce are în curte: jucători îmbătrâniți, adaptați perfect unei tactici ultra defensive, fără pra multe perspective, în orice altă competiție în afară de Liga 1.

Salariul exorbitant oferit de chinezi și șansele minimale de a face față în cupele europene l-au determinat pe Petrescu să forțeze ruperea contractului cu CFR, însă acest lucru a fost uitat de oficialii din Gruia care, acum fac eforturi disperate să-l repatrieze pe Petrescu. Conform DigiSport managerul Bogdan Mara l-ar fi convins pe Petrescu să revină la CFR. O altă variantă de înlocuire a lui Conceicao era și Edward Iordănescu. Însă, această variantă era doar în mintea conducerii executive a vișiniilor, fiul fostului selecționer fiind tranșant în răspunsul său.

„Am pus extrem de mult suflet la CFR, am venit cu inima deschisă, am câștigat un trofeu, am pierdut un joc pe o greșeală individuală împotriva lui Malmo, care joacă cu Chelsea în primăvara Europeană și apoi am intrat într-un malaxor. Nu știu dacă reușeam să întorc rezultatul la Malmo sau dacă reușeam să depășesc o echipă de semi-amatori din Luxemburg, dar știu că mi-am învățat lecția! Mi-a ajuns. Păcat de banii investiți, dacă distrugi noaptea ce construiești ziua”, a răspuns Iordănescu la întrebarea dacă ar fi dispus să revină în Gruia.

Ultima variantă, și cea mai puțin plauzibilă, ar fi Eugen Neagoe. Olteanul a făcut minuni la Sepsi OSK, dar este departe de a avea o șansă reală să antreneze CFR-ul.

90 de meciuri a adunat Antonio Conceicao pe banca CFR-ului, în trei mandate

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Votantul says:

    De ce nu mai esti la Look tv?

Postaţi un comentariu