Sfârșitul nu-i aici, dar pare începutul

Foto: Dan Bodea

Echipa națională de rugby a României este aproape de un ”eșec” istoric. Înfrângerea din Spania (scor 10-22) poate reprezenta prima absență a ”Stejarilor” de la turneul final al Cupei Mondiale. De la prima ediție (din 1987) și până în 2015, România nu a ratat nicio prezență în elita rugby-ului mondial. O situație absolut normală dacă ne gândim că în anii ’70-’80 ai veacului trecut, România juca de la egal la egal cu Franța și celelalte echipe din Turneul Celor 5 Națiuni, competiție devenită în timp Turneul Celor 6 Națiuni, după ce Italia, cândva doar un sparring partener pentru ”Stejari”, a fost admisă în întrecerea elitistă a Europei. Federația de specialitate a încercat în ultimii ani să facă o infuzie de profesionalism prin cooptarea în staff-ul tehnic a unor antrenori din Țara Galilor, Italia, Scoția, sau Franța. Au ignorat însă, tocmai organizarea internă. La ora actuală în România există exact 20 de cluburi, împărțite în trei (3!) eșaloane valorice.

Am devenit previzibili 

Explicația situației din prezent este mai mult decât simplă. În timp ce alte națiuni progresează, vezi Spania, România, cu toată infuzia de jucători naturalizați și antrenori străini, bate pasul pe loc. Dintre cele 20 de cluburi din sistemul ”profesionist” al României, jumătate sunt de fapt echipe de ”veterani”. Alte echipe folosesc preponderent juniori, iar la nivel de cluburi formatoarea țara noastră reușește contraperformanța de a avea o singură echipă de acest fel, o echipă de cartier, CS Mănăștur. Din urmă vin prea puțini jucători români, în vreme ce conducătorii cluburilor din țara noastră preferă să aducă sportivi anonimi în țările lor de proveniență, care mai apoi sunt naturalizați pentru a putea evolua în tricoul echipei naționale.

Toate aceste aspecte au dus la o predictibilitate de care adversarii noștri profită ca într-un meci de verificare. O spun foști jucători de legendă, între care și Cristian Săuan, fost component al echipei naționale și participant la două turnee finale de Cupă Mondială.

”Spania a pregătit mult mai bine, strategic vorbind, ceea ce a vrut să facă pe teren. Se știe deja, cine are o defensivă bine pusă la punct poate pune în dificultate pe oricine. Exact la acest capitol am pierdut noi cel mai mult. Dacă revedem meciul, sunt câteva faze în care Spania a făcut o apărare inversă, adică de închidere a jocului și de izolare a uverturii, România nemaiputând să desfășoare atacul în zona largă de teren. În plus a făcut o presiune foarte mare și au consumau foarte repede spațiul dintre ei și linia de atac a României. Asta înseamnă că au blocat aproape toate opțiunile de joc, iar noi am fost obligați să ținem balonul și să intrăm în contact. Au fost lăsate spații mari în defensivă. Probabil nu se aștepta nimeni ca jucătorii spanioli să vadă acele spații și să le exploateze atât de bine. E foarte simplu. Ca să poți face așa ceva, o poți face prin anticipare iar asta înseamnă că ești previzibil și că adversarul îți cunoaște foarte bine jocul”, explică Săuan cauzele eșecului de la Madrid.

Dacă ar fi învins Spania, echipa națională a României ar fi fost deja calificată la Cupa Mondială și ar fi disputat meciul de deschidere, tocmai împotriva țării gazdă, Japonia. Eșecul de la Madrid oferă însă, momentul prielnic pentru reflexie și regăsirea mândriei de a fi ”Stejar”. ”Rugby-ul este un sport de contact, de luptă, în care adversarul vrea să te pună la pământ. Exact asta a făcut Spania, au dat de pământ cu noi! Am învățat însă, că într-un meci de rugby de câte ori ajungi la sol trebuie să te ridici, să continui să lupți. Nu contează pe cine ai în față, contează pe cine ai alături, iar eu continui să cred că trebuie să fim alături de echipa națională, pentru că acești băieți sunt cei care ne vor duce la Cupa Mondială”, este mesajul lui Horia Hîmpea, antrenorul Universității Cluj și director tehnic al echipei naționale sub 18 ani a României.

O ”surpriză” sau interminabile recalificări

Înfrângerea de la Madrid nu înseamnă sfârșitul campaniei de calificare la Cupa Mondială. Eșecul însă, ne face să revizuim traseul spre Țara Soarelui Răsare. ”Cursa directă” am pierdut-o, e clar, dar ca orice destinație, în Japonia se poate ajunge și pe căi ocolitoare. Mai lungi, mai dificile și mai periculoase, sunt tot ce ne-a rămas de parcurs. În acest moment, ca să se califice direct la Cupa Mondială din Japonia, echipa națională a României are nevoie de o minune. Trebuie să termine înaintea Spaniei în grupa preliminară, iar pentru asta ”Stejarii” trebuie să câștige ambele meciuri rămase de disputat, cu Rusia și Belgia. Însă, două victorii, fie ele și categorice precum în meciul cu Germania, nu sunt suficiente pentru calificare. Este obligatoriu ca Spania să se încurce într-unul dintre meciurile pe care le mai are de jucat, culmea tocmai cu cele mai slab clasate echipe, Germania și Belgia.

”Șansele de calificare directă la Cupa Mondială din Japonia au scăzut foarte mult, dar vom lupta în continuare prin metodele de calificare rămase ca să ajungem la această competiție de la care nu am lipsit niciodată. Vom trage linie după ultimul meci și vom vedea atunci de pe ce poziții discutăm”, Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby

După primele două etape din REIC (Rugby Europe International Championship), din acest an, pe primul loc se află Georgia cu 10 puncte, urmată de Spania (8), Rusia (6) și România (5). Cum ultimele meciuri par să fie mai mult decât facile, Spania se va califica la Cupa Mondială de pe prima poziție, iar Georgia este deja calificată, datorită evoluțiilor foarte bune de la Cupa Mondială din Anglia (2015). În acest context România este obligată să termine măcar în urma Spaniei și a Georgiei, caz în care are șansa de a juca în ”Barajul european”. Această etapă presupune un singur meci, acasă, cu Portugalia.

În caz de înfrângere, România va fi eliminata. În cazul unei victorii, așa cum ne așteptăm să se întâmple, ”Stejarii” vor merge mai departe la barajul intercontinental. Această etapă însă, nu ar fi și ultima șansă! În barajul intercontinental România va juca o dubla cu Samoa, primul meci acasă. În caz de victorie, România se califică la Cupa Mondiala. Un triumf în fața echipei Samoa este greu de anticipat, dar nu imposibil. În toamna anului trecut România a trecut de Samoa, scor 17-13, e drept într-un meci test, disputat la București.

Dacă nu vor trece de samoani, ”Stejarii” vor mai avea șansa unei ultime încercări, în recalificări. În acest ultim caz se vor înfrunta patru echipe (deocamdată doar Canada este sigură de prezența în recalificări). Celelalte trei ”poziții” în recalificări vor fi obținute de o echipă din Africa și una din Asia/Oceania, plus învingătoarea dintre Samoa și oponenta acesteia. Câștigătoarea acestei grupe va obține ultimul loc calificabil la Cupa Mondiala din Japonia.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu